Protestovali vlasnici kombi vozila

Više od 150 kombi prevoznika održalo je protestne vožnje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz zahtev da država ukine porez na luksuz za tu kategoriju vozila.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

10:07

Default images

Predsednik Udruženja vlasnika kombi vozila i prevoznika Igor Ljubinković je izjavio da vlada i parlament što pre treba da usvoje izmenu Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

"Trenutno plaćamo porez od 75 do 174 hiljade dinara (u zavistnosti od kubikaže)", istakao je Ljubinković dodajući da je to samo porez bez registracije koja iznosi između 30 i 40 hiljada dinara.

On je rekao da to udruženje traži i da država vrati novac onim prevoznicima koji su platili registraciju po višoj ceni i da to ne mora da bude u "kešu" već i kroz odbijanje od poreza. Ljubinković je kazao da od Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva za finansije trenutno imaju samo obećanja i da će porez na luksuz biti ukinut, kao i da će nastaviti sa protestima.

U Ministarstvu za infrastrukturu ranije su najavili da bi predlog izmene zakona trebalo da se nađe na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije 20. februara.

Ostali zahtevi kombi prevoznika su da se kombi vozila, putnička ili teretna, prilikom plaćanja putarine uvrste u drugu kategoriju, jer su mnogo lakša, a plaćaju isto kao i kamion od 15 tona ili autobus sa 70 sedišta.

Kombi prevoznici zahtevaju i da se uvedu minimalne cene ture po gradu i vožnje van grada, kao u taksi vozilima, da se poveća kontrola "divljih" kombija tako što bi se uvele jasno vidljive oznake na godišnjem nivou, kao i da se u bilo kom periodu odobri parkiranje na ivičnjacima u centru grada, u jednoj od dve trake u oba smera i na ostale površine, osim zelenih.

Do sada u Udruženje vlasnika kombi vozila i prevoznika, kako je navedeno, nije stiglo rešenje problema, a sutra ističe dogovoreni rok za promenu zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: