Fijat: Isti uslovi u svim fabrikama

Italijanski proizvođač automobila Fijat želi da na sve svoje fabrike u Italiji proširi uslove postignute sporazumom sa fabrikom Mirafjori kod Torina.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

08:15

Default images

Direktor kompanije Serđo Markijone kaže da je firma spremna da postigne sličan sporazum sa fabrikama Melfi i Kasino na jugu zemlje.

"Ne možemo živetu u dva sveta. Nadam se da kada se sporazum pokaže, čak ni radnici neće želeti da žive u dva sveta", rekao je on.

Većina radnika postrojenja Mirafjori (54 odsto) prihvatila je na dvodnevnom referendumu prošle nedelje sporazum po kome se pogoršavaju njihovi uslovi rada u zamenu za investicije Fijata i njegovovog američkog partnera Krajslera, čime će sačuvati fabriku.

Sporazum predviđa noćne smene i povećanje prekovremenog rada. Taj sporazum zajedno s Fijatovim sporazumom iz juna 2010. u Pomiljanu kod Napulja smatraju se prekretnicom u socijalnoj istoriji Italije jer s njima radnike u fabrikama višse ne štiti kolektivni ugovor za sektor metalurgije.

Direktor Fijata rekao je da će povećanje produktivnosti zahvaljujući ovakvom tipu ugovora dozvoliti grupi Fijat da poveća plate. "Mogli bi dostići nivo Nemačke i Francuske. Spreman sam za to", rekao je Markijone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: