Žitište u znaku kompanije Agroživ

Generalni direktor kompanije Agroživ Predrag Amižić kaže da je posle stečaja i prodaje te firme Srbijagasu, sedište kompanije iz Pančeva vraćeno u Žitište.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

14:40

Default images

Ta opština svoj razvoj zasniva na radu nove klanice i povećanju prerade živinskog mesa za čak četiri puta.

Podsećajući da je u Privrednom sudu u Pančevu 22. decembra obustavljen stečaj u "Agroživu", Amižić kaže da je već sutradan osnovana nova komapanija "Agroživ" a.d. Žitište.

Posle prvog, neuselog kruga prodaje, kupovinom iz stečaja, za 11,3 miliona evra, stopostotni vlasnik Agroživa postalo je Javno preudzeće Sbrijagas. Amižić, koji je u ranijem periodu obavljao funkciju direktora živinarske klanice u Žitištu, naznačava da će investiranjem pet miliona evra, prerađivački kapaciteti omogućiti uspešnije poslovanje i izvoz u susedne zemlje. Žitištanska klanica sada dnevno primi, obradi i preradi meso od 25.000 tovnih pilića.

"Nova klanica, za koju je ranije nabavljena oprema, u jednoj smeni će prerađivati 50.000 brojlera", ističe generalni direktor Agroživa.

U banatskoj, pograničnooj i nerazvijenoj opštini Žitište, do razvoja živinarstva došlo je pre tri decenije, kada je uz klanicu izgrađeno i 12 velikih društvenih farmi i mnogo više mini-farmi u privatnom vlasništvu.

Brojne i razne okolnosti uticale su da se nikada ne ostvari plan najavljene prerade 20 miliona brojlera godišnje. Naprotiv, došlo je do finansijskih i drugih teškoća, pa se nekadašnji Živinoprodukt pretvorio, prvo u JUKO, pa onda, na čudesan način utopio u pančevačku kompaniju Agroživ.

To je dovelo pred tužilaštvo i sudske organe predsednika kompanije Miroslava Živanova i još dvadeset direkrora povezanih preuzeća sa Agroživom.

Dok suđenje bivšim suvlasnicima i direktorima traje već više od dve godine, nova kompanija Agroživ a.d. u Žitišstu, započinje novi život, tamo gde je pre tri decenije i nastala, gde su farme pilića i klanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: