Beograd 2010. bio veliko gradilište

Protekla godina u Beogradu biće upamćena po infrastrukturnim radovima. Bulevar kralja Aleksandra kompletno renoviran. Otvoren Avalski toranj i petlja Hipodrom.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

00:10

Default images

Most na Adi Ciganliji nikad brže nije "rastao", Bulevar kralja Aleksandra kompletno je renoviran, simbol Beograda Avalski toranj konačno je obnovljen, a "tačka" je stavljena i na petlju Careva ćuprija.

Spajanje dve beogradske obale posle skoro 40 godina, odvija se prema planu. Pilon je dostigao 175 metara i ostalo je još da se postavi poslednjih 25 metara od nerđajućeg čelika. Most je "krenuo" i sa novobeogradske strane i do kraja godine "sudariće" se iznad Save sa postojećom konstrukcijom. Kada bude završen dostići će skoro jedan kilometar, sa šest saobraćajnih traka i širinom od 45 metara. Najdinamičnije ove godine bilo je u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se udarnički radilo tokom toplijih dana. Radovi su krenuli u martu, a najduža beogradska ulica u novom ruhu otvorena je 1. septembra.

"Iako su u početku sugrađani bili pomalo skeptični prema ovom projektu, kada smo sve završili, pokazalo se da je ovo bio pravi potez Beograda", kaže gradski menadžer Aleksandar Bjelić.

"Dobili smo brži tramvajski saobraćaj izmeštanjem šina na sredinu ulice, a više i nema blokada prilikom skretanja u bočne ulice. Zamenili smo već istruleli drvored, potuno zamenili svu podzemnu mrežu, a ugradili smo i 26 podzemnih kontejnera, zahvaljujući kojima je bulevar mnogo čistiji. Bolje je regulisano i parkiranje, sa ukupno 453 mesta za automobile", dodaje on.

Aprila protekle godine nakon višegodišnjih radova ponovo je otvoren simbol Beograda - Avalski toranj. Pošto su ga NATO projektili porušili pre skoro 12 godina, on je "iznikao" još veći. Dostigao je visinu od 205 metara, čime je postao jedan od najvećih građevina na Balkanu. Za izgradnju ovog kolosa utrošeno je oko 4.000 tona betona, 500 tona armature i oko 150 tona čelika.

Na kraju godine Beograd je dobio još jednu petlju kod Careve ćuprije, koja bi trebalo da rastereti saobraćaj prevashodno iz pravca Banovog brda. Vozači više neće gubiti živce čekajući da se podigne rapma na pružnom prelazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: