Leskovac opet “srpski Mančester“

U Leskovcu je počela gradnja fabrike čarapa nemačke kompanije Falke u kojoj bi trebalo da bude zaposleno 600 radnika.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.11.2010.

16:48

Default images

Kompanija Falke je dobila od države četiri hiljade evra po svakom zaposlenom radniku, odnosno ukupno 2,4 miliona evra.

Vlasnik Falkea Pol Falke je rekao da će nova fabrika od 15 hiljada kvadrata proizvodnog prostora biti završena do aprila iduće godine, a da će proizvodnja čarapa početi dva meseca kasnije.

Falke kaže će ta investicija koštati više od 10 miliona evra, a u leskovačkoj fabrici godišnje će se proizvoditi oko 10 miliona pari čarapa, uglavnom za evropsko tržište. On je istakao da je za njegovu kompaniju novina podrška kakvu je dobila u Srbiji. "Falke ima porodičnu tradiciju od 115 godina i mi ćemo taj duh zadržati i u Leskovcu. Radnicima obećavam da će ovaj projekat u Srbiji biti uspešan i da ćemo imati dobru atmosferu", istakao je vlasnik Falkea.

Pol Falke je istakao da kompanija nikada nije imala takvu podršku za otvaranje novih pogona, kao u Srbiji i Leskovcu. "Radnicima obećavam da će se firma Falke zalagati da i projekat u Srbiji bude uspešan kao i svi ostali i da ćemo im omogućiti dobru radnu atmosferu", rekao je on.

Dinkić je ocenio da je Falke otvrio vrata drugim stranim investitorima u Leskovcu, kao na primer irskoj kompaniji Kingspan, i izrazio očekivanja da će u novoj fabrici čarapa biti zaposlen veći broj radnika od planiranih 600.

On je rekao da će dolaskom tako velikog investitora u Leskovac taj grad ponovo moći da ponese ime "srpski Mančester", koji je izgubio zbog krize.

Ministar je podsetio da će, osim proizvodnje brendova čuvenih čarapa Falke i Barlington, u Leskovac doći i potpuno nova tehnologija nemačkog proizvođača koji ima fabrike u Slovačkoj, Mađarskoj i Portugalu i zapošljava oko 3.000 radnika.

Falke je od države Srbije preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, SIEPA, dobio po 4.000 evra za svakog novozaposlenog radnika, ukupno 2,4 miliona evra, uz polaganje bankarskih garancija za taj iznos. Istovremeno, država će finansirati i obuku dela radnika, koja se već odvija u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, dok će jedan deo radnika otići u Nemačku na obuku, o trošku poslodavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: