Mrkonjić: Koridori prioritet Srbije

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da su prioriteti izgradnja putnih i železničkih Koridora 10 i 11 i ulaganje u Koridor 7, odnosno reku Dunav.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

15:35

Default images

Jedan od prioriteta biće i sanacija "Jat ervejza", rekao je Mrkonjić predstavljajući Zakon o prostornom planu Srbije do 2021.

"Prostorni plan Srbije je jedan od najvažnijih dokumenata jedne ozbiljne države", izjavio je on i dodao da njegovo usvajanje znači da smo „najzad, u Srbiji na jednom mestu utvrdili sve ono što želimo da radimo u narednim godinama".

"Ubeđen sam da ćemo deo toga realizovati već u mandatu ove vlade, odnosno Koridor 10, a da ćemo u mandatu naredne vlade uspeti da završimo Koridor 11 i realizujemo bar deo investicija koje su planirane za reku Dunav", rekao je on.

Mrkonjić je dodao da će u vazdušnom saobraćaju prioriteti biti, pre svega, sanacija "Jat ervejza" i razvoj malih aerodroma u Srbiji.

Direktor Agencije za prostorno planiranje Borislav Stojkov kaže da Prostorni plan predviđa jačanje konkurentnosti pojedinih regiona u Srbiji, koji su slabije razvijeni i da je veoma važno da budu bolje saobraćajno povezani.

"Mnogi delovi Srbije su danas neopremljeni infrastrukturom, ili imaju zasterelu infrastrukturu, a posebno im nedostaju saobraćajne mreže - putne, železničke i druge", istakao je Stojkov.

To se naročito odnosi na istočne, zapadne i južne delove Srbije, rekao je on, ukazujući da je najvažnije završiti autoput na Koridoru 10 i izgraditi takozvani Koridor 11, odnosno autoput Beograd - Južni Jadran.
Stojkov je rekao da će Prostorni plan otvoriti mogućnost, pre svega, za modernizaciju putnih pravaca u istočnoj Srbiji, prema Negotinu i Kladovu, izgradnju zapadne magistrale Pojate - Preljina ka Republici Srpskoj preko Užica, kao i razvoj želeničkog saobraćaja.

Predviđena je i izgradnja, ili rekonstrukcija većeg broja manjih aerodroma za regionalni vazdušni saobraćaj, čime će se, takođe, prema njegovim rečima, omogućiti razvoj siromašnijih delova Srbije.

On je kazao da su za rečni saobraćaj naročito važne reke Dunav, Sava i Tisa. "Pre svega, jačanjem pozicija luka na Dunavu može se omogućiti bolja integracija Srbije sa Evropom, jer od saobraćaja na toj reci u velikoj meri zavisi razvoj saobraćajne privrede i turizma", istakao je Stojkov.

Stojkov je rekao da će ukrštanjem putnog, železničkog, vazdušnog i rečnog saobraćaja (intermodalni transport), biti ojačana saobraćajna privreda u centrima, kao što su Apatin, Novi Sad, Beograd i Prahovo, što će doprineti razvoju privrede na istoku i zapadu, a pojačati razvoj u centralnom delu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: