Počeli razgovori Srbije i MMF-a

Misija MMF i delegacije Srbije počele su zvanične razgovore o petoj reviziji stend-baj kreditnog aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 23.08.2010.

09:36

Default images

Zvanični deo pregovora počeo je u 9.00 plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Misiju MMF-a predvodi Albert Jager, a u delegaciji Srbije su guverner centralne banke Dejan Šoškić, potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić i Božidar Đelić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema nove runde razgovora je zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše do kog nivoa država može da se zadužuje.

Dobra vest je da se budžet Srbije puni mnogo bolje nego početkom godine, a što je saopštio i premijer Mirko Cvetković. S misijom MMF biće reči o tome na koji način bi mogao da bude upotrebljen eventualni višak novca u budžetu.

Premijer je istakao da je Srbiji potreban zakon o fiskalnoj odgovornosti jer će omogućiti stabilnost finansija u narednom periodu i poboljšaće gledanje stranih investitora na privredu zemlje. Taj zakon predstavlja vrstu obaveze državne administracije da vodi fiskalnu politiku tako da se u srednjoročnom periodu u kontinuitetu smanjuje budžetski deficit. To će i biti jedna od glavnih tema s Misijom MMF.

Vlada Srbije bi do 15. septembra trebalo da usvoji nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, pošto se na to obavezala prilikom četvrte revizije aranžmana. Nacrt zakona je upućen ostalim ministarstvima na neformalno razmatranje i ne očekuje se da će biti značajnih nesuglasica oko usvajanja tog dokumenta.
Tokom razgovora, koji će trajati do 31. avgusta, razmatraće se i najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u Srbiji i izvršavanje ranije dogovorenih obaveza.

Odmrzavanje plata od oktobra?

Pred početak pregovora povodom pete revizije aranžmana srpski ministri finansija i ekonomije Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić izneli su različita mišljenja o tome da li bi Vlada trebalo da odmrzne plate u javnom sektoru i penzije pre isteka aranžmana s MMF-om, u aprilu 2011. godinu.

Prema Dinkićevim tvrdnjama, u budžetu Srbije ima 20 milijardi dinara više nego što je to očekivao MMF, i taj novac bi, prema njegovom mišljenju, pre svega trebalo izdvojiti za dodatne podsticaje privredi i građanima, a ostatak za pomoć penzionerima i odmrzavanje plata od oktobra.

"Ako se ispostavi da je tačno da je višak u budžetu oko 20 milijardi dinara, za podsticaje privredi, za infrastrukturu i poljoprivredu trebalo bi izdvojiti oko 14 milijardi dinara, a šest milijardi bi bilo raspoređeno tako da tri milijarde ide penzionerima. Preostale tri milijarde bile bi namenjene za odmrzavanje plata budžetskih korisnika od oktobra ove godine", dodao je Dinkić.

Kako smanjiti budžetski deficit

Nasuprot njemu, ministarka Dragutinović zalaže se za to da se "višak" novca u budžetu, ukoliko ga bude, iskoristi za smanjenje budžetskog deficita sa 4,8 na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ona je istakla će poštovati postignuti dogovor s MMF-om, prema kojem će plate i penzije u Srbiji biti odmrznute tek u 2011. godini, ali i nagovestila mogućnost da se ukupna suma jednokratne pomoći za penzionere poveća sa dve, na oko 3,5 milijardi dinara.

"Zakonom o budžetu smo planirali da plate i penzije budu zamrznute do kraja ove godine. Za sledeću godinu smo planirali odmrzavanje i način vođenja politike plata i penzija. Dakle, za mene je to zakon i ja ću se tako ponašati", naglasila je ministarka finansija.

Ona je rekla da će na kraju razgovora s predstavnicima Fonda biti postignut dogovor da li ranije odmrznuti plate i penzije, a iza kojeg će stati cela Vlada Srbije, koja će po tom pitanju biti jedinstvena.

Neće biti razgovora o izmena Zakona o penzijama

Kako je rečeno u Vladi Srbije, sa MMF-om se više neće razgovarati o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pošto je predlog tih izmena upućen Skupštini Srbije. Ipak, za danas je najavljeno da će predstavnici MMF-a imati sastanak s predstavnicima sindikata kako bi od njih čuli mišljenje o predlogu izmena ovog propisa.

Uspešna revizija omogućiće Srbiji da povuče novu ratu kredita.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko tri milijarde evra. Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi Srbija je do sada povukla oko 1,45 milijardi evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: