Ulozi građana u Hipo banci bezbedni

Prelazak Hipo Grupe Alpe Adrija u vlasništvo države Austrije omogućiće potrebnu likvidnost i nastavak uspešnog poslovanja te banke na tržištu Srbije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

13:34

Default images

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adria-banke u Srbiji Vladimir Čupić kaže da će podržavljenje Hipo grupe doneti snažnu dokapitalizaciju grupe, ali i nastavak realizacije svih planiranih poslovnih ciljeva.

„Poslovanje i rad Hipo banke u Srbiji definisano je strogim uslovima poslovanja banaka koje propisuje Narodna banka Srbije, i po tome se ta banka ne razlikuje od drugih banaka čije se matice nalaze u drugim državama“, rekao je Čupić.

Hipo Alpe-Adrija-banka ove godine uspešno realizuje, a u mnogim segmentima i prebacuje zacrtane poslovne planove, rekao je Čupić i dodao da poslovanje i rad matičnih banaka, čije je sedište u inostranstvu ima uticaj na definisanje poslovnih politika regionalnih članica, "ali nema direktne posledice u poslovanju sa klijentima".

U centrali banke već nekoliko puta naglašeno je da Srbija predstavlja jedno od ključnih tržišta za Hipo Grupe Alpe Adria, rekao je Čupić.

Kako je ovim povodom saopštila Narodna banka Srbije, ta banka "kao i ostale banke prisutne na tržištu Republike Srbije, posluje kao posebno pravno lice, sa sopstvenim kapitalom, koji joj omogućuje da nesmetano izvršava sve svoje obaveze prema poveriocima".

"Banka je visoko solventna (sa pokazateljem adekvatnosti kapitala od 26,94 odsto, što je više od 3,5 puta iznad međunarodno određenog minimuma od osam procenata, odnosno više od dva puta iznad minimuma propisanog u Republici Srbiji od 12 odsto), kao i visoko likvidna (propisani pokazatelj likvidnosti trenutno iznosi 1,67 i u kontinuitetu je znatno iznad propisanog minimuma od jedan)", navodi NBS.

Ta banka, kažu u NBS, "pored navedenog, ispunjava i sve ostale propisane pokazatelje poslovanja i u toku ove, kao i prethodne godine, posluje profitabilno, zadržavajući profit u Srbiji kao podršku daljem rastu njenih aktivnosti".

Dinkić: Štedni ulozi bezbedni

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da štediše, odnosno klijenti Hipo Alpe-Adria banke, ne treba da brinu za svoje novčane uloge. "Ono što je najvažnije za štediše, privredu i komitente banke je da ne treba da brinu jer je banka promenila samo formu i prešla iz privatnog u državno vlasništvo", rekao je Dinkić.

On je istakao da veruje da je reč o privremenom rešenju i da će austrijska vlada brzo tu banku prodati nekoj od postojećih austrijskih banaka. "Austrijska vlada je sada ubrizgala kapital u banku i ja verujem da će oni tu banku da prodaju", rekao je Dinkić.

On je dodao da glasine bankarskim krugovima kažu da će Erste banka preuzeti Hipo Alpe-Adria banku. On kaže da štediše ne treba da brinu jer se ništa nije desilo sa bankom osim što je došlo do promene vlasničkih odnosa.

Ministarka finansija Diana Dragutinović smatra da prelazak Hipo Alpe Adrija banke u većinsko vlašništvo države Austrije neće proizvesti nikakve posledice po štediše u Srbiji. "Ne bi trebalo (prelaženje banke u državno vlasništvo) da proizvede nikakve posledice po štediše u Srbiji zato što su sve banke koje posluju ovde domaće banke, bez obzira u čijim se rukama nalazile, i one su regulisane domaćim zakonodavstvom", kazala je ona.

Erste demantuje interes za Hipo

Bankarska Erste Grupa demantovala je spekulacije u medijima da namerava da preuzme austrijsku Hipo Alpe Adrija Grupu, umesto države Austrije, navodeći da je jedina povezanost sa tom bankom to što će joj obezbediti 500 miliona evra likvidnih sredstava.

Reagujući na izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića, koji je rekao da "glasine u bankarskim krugovima kažu da će Erste banka preuzeti Hipo Alpe-Adria banku", u zvaničnom saopštenju se ističe da je "jedina povezanost Erste Grupe sa austrijskom Hipo Grupom, čije je preuzimanje najavila država Austrija, ta što je Erste jedna od četiri banke koje će zajedno obezbediti 500 miliona evra likvidnosti za Hipo Grupu".

Za ta sredstva garantovaće austrijska država, kažu u Erste banci. "Trenutna situacija je takva da je država Austrija najavila da će preuzeti 100 odsto kapitala u Hipo banci, tako da nije u pitanju akvizicija (preuzimenje od strane druge banke). U ovom trenutku ništa nije na prodaju tako da nema potrebe ni za komentarisanjem", navedeno je u saopštenju Erste banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: