Rekordni rast dobiti Erste banke

Erste banka iz Novog Sada ubeležila je protekle godine rekordnu operativnu dobit od milijardu dinara, a nastavila je uspešno poslovanje i ove godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2009.

13:33

Default images

"Dobit pre oporezivanja uvećana je za 94,8 odsto, sa 170,9 miliona dinara u 2007. godini, na 332,9 miliona dinara", izjavio je predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić.

U odnosu na prethodnu godinu bilansna suma uvećana je za 29,9 odsto na više od 49 milijardi dinara, ukupna suma kredita klijentima povećana je za 44,2 procenta na više od 30 milijardi dinara, a ukupni depoziti za 40,2 odsto na 36,2 milijardi dinara, naveo je Carić na konferenciji za novinare.

Prema tržišnom učešću u Srbiji, Erste banka se nalazi na desetom mestu od ukupno 37 banaka i ima 3,5 odsto udela na bankarskom tržištu, naveo je on.

Carić je ocenio da će bruto domaći proizvod u 2009. godini iznositi između jedan i dva odsto, da će se lična primanja građana zadržati na istom nivou kao i prošle godine.

Odgovarajući na pitanje novinara, Carić je rekao da očekuje smanjenje referentne kamatne stope NBS sa 16,5 odsto, jer su to uradile i centralne banke drugih zemalja u istočnoj i centralnoj Evropi, poput Mađarske i Slovačke i dodao da je Evropska centralna banka smanjila baznu kamatu na evro na 1,4 odsto, a pre samo nekoliko meseci bila je 3,9 odsto.

Govoreći o zahtevima za kreditima uz subvenciju države za prevazilaženje negativnih efekata svetske finansijske krize, on je kazao da je do sada u Erste banci podneto 70 zahteva za zajmove kojim bi se povećala likvidnost preduzeća, dok je 50 zahteva podneto za kupovinu automobila "punto".

Ukoliko iz Ministarstva ekonomije stigne upustvo za odobravanje kredita poljoprivrednicima za kupovinu automobila "punto" uz subvenciju države, Erste banka će takve kredite odobravati, rekao je Carić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: