Veći promet obveznica nego akcija

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 počeo je jun padom od 1,6 odsto, dok je opšti Belexline pao pola procenta manje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

16:13

Default images

Promet je vredeo je 308,77 miliona dinara ili 3,74 miliona evra, pri čemu je trgovina obveznicama RS donela čak više od dva miliona evra.

U najvećoj meri u kontinuiranoj trgovini pala je cena akcije Iritela [IRTL], devet i po odsto uz samo deset hartija u prometu. Po oko sedam i po odsto, takođe uz minimalan promet, pojeftinili su Navip [NAVP] i Fidelinka [FIDL], čija se cena spustila do minimuma za godinu dana. Gotovo sedam procenata izgubile su akcije Tigra [TIGR], kompanije sa A Listinga, i Komercijalne banka [KMBN].

Dobitnik dana je beogradsko građevinsko preduzeće Planum [PLNM] sa gotovo dvadesetoprocentnim rastom, ali uz skroman promet. Na listi dobitnika slede Agrobačka [AGBC] sa rastom od 8,68 odsto i solidnim prometom od 3,75 miliona dinara, beogradski Bambi Banat [BMBI] sa rastom od šest i po odsto, novosadski Agrokop [AGRC] sa pet i prevoznik Lasta [LSTA] sa nešto više od tri procenta.

Najveći promet ostvaren je u trgovini akcijama Agrobanke [AGBN], od 58,43 miliona dinara, po ceni od 18.202 dinara, procenat i po nižoj nego prethodnog radnog dana.

Među akcijama sa najvećim prometom našle su se i dve sa A Listinga - Energoprojekta [ENHL] sa 6,11 i Sojaproteina [SJPT] sa 3,82 miliona dinara. Hartija beogradskog holdinga poskupela je pola procenta, a bečejskog prerađivača soje tek desetinu procenta.

Veći prometi bili su i u trgovini akcijama Dunav osiguranja [DNOS], od 3,82 miliona dinara, uz gotovo šest odsto nižu cenu nego prethodno, i Vino župe [VINZ], od 3,76 miliona.

Kod trgovine po metodu preovlađujuće cene najveći promet bio je u trgovini akcijama Vetfarma [VETF], od 10,72 miliona dinara. Hartija beogradskog preduzeća je pojeftinila nešto više od 11 odsto, na 55.000 dinara.

Učešće stranih investitora bilo je 27,25 odsto u ukupnoj i nešto više od 61 odsto u trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija 65,6 procenta, a u prodaji 56,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: