"Zaleđeno" oko 750 miliona dolara

Plasman oko 750 miliona dolara stranih direktnih investicija privremeno je obustavljen zbog političke krize u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2008.

10:04

Default images

Među stranim kompanijama koje su, zbog političke situacije nastale proglašenjem nezavisnosti Kosova, privremeno "zaledile" svoje aktivnosti u Srbiji su i italijanski proizvođač cipela Geox, indijski Embassy Group, japanski Ashahi Glass i više italijanskih firmi u tekstilnoj industriji, rekao je agenciji FoNet pomoćnik ministra ekonomije za strana ulaganja i koncesije Velimir Gavrilović.

Indijska kompanija Embassy Group planirala je da uloži oko 600 miliona dolara u podizanje tehnološkog parka u Inđiji, Geox je želeo da uloži oko osam miliona evra na jugu Srbije u fabriku cipela, dok je Asahi Glass, kompanija za proizvodnju građevinskog stakla planirala ulaganje od 120 miliona evra.

Oko deset miliona dolara u srpsku tekstilnu industriju trebalo je da uloži nekoliko italijanskih kompanija.

"U nekoliko narednih meseci, ako investitori procene da je Srbija i dalje zemlja visokog rizika za ulaganja, mi nećemo moći da ostvarimo ciljeve planirane za ovu godinu", upozorio je Gavrilović.

On je ocenio da bi bilo pogrešno ako bi Srbija pokvarila ekonomske odnose sa susednim državama, potpisnicama CEFTE, čak i kada bi te države priznale kosovsku nezavisnost.

"Srbija jedino sa zemljama u okruženju, koje su i potpisnice Cefte, beleži viškove u medjusobnoj trgovini, dakle suficit", objasnio je Gavrilović.

Upitan na koji način povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo utiče na ekonomske odnose sa tim vladama, Gavrilović je odgovorio da "to sigurno ne doprinosi ekonomskom napretku".

"Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa zemljama Evropske unije i državama jugoistočne Evrope. Najveći deficit beležimo sa Rusijom, pošto imamo veliki disbalans u sektoru energenata", reklao je Gavrilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: