Iz obnovljivih izvora 1 % energije

Srbija iz obnovljivih izvora dobija nešto više od 1 odsto energije, izjavio je ministar energetike Aleksandar Popović.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

14:07

Default images

„Ako računamo i velike hidropotencijale, onda iz obnovljivih izvora dobijamo oko 40 odsto energije, a ako ih isključimo, onda je to nešto više od 1 odsto“, izjavio je Popović.

Da bi proizvodili više takve energije, kako je ukazao, potrebno je da „raščistimo birokratski nered i da raspišemo javni poziv za davanje koncesija za gradnju malih hidroelektrana".

Prema Popovićevim rečima, postoji mogućnost i da se kroz cenu struje ili delimično budžetsko finansiranje podstakne proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, iz kojih je struja skuplja nego iz konvencionalnih izvora.

„Država može da ima ulogu i u iskorišćenju solarne energije, tako što će davati beskamatne kredite zainteresovanima da ulažu u takav vid proizvodnje energije“, naveo je ministar energetike.

Popović, međutim, nije precizirao šta će od nabrojanih mogućnosti za povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora država podržati i kada.

Energetski potencijal obnovljivih izvora energije Srbije prema Strategiji razvoja energetike iznosi 3,83 tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega se 62,7 odsto odnosi na biomasu, 16,7 odsto je potencijal sunčeve energije, a 10,4 odsto malih vodotokova na kojima se mogu graditi male hidroelektrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: