Jelašić: Ponuda deviza nesmanjena

Guverner NBS smatra da nema ozbiljnih poremećaja makroekonomske stabilnosti u Srbiji i da je ponuda deviza stabilna.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

08:19

Default images

"Značajan devizni priliv očekuje se kroz novo zaduživanje (banaka i preduzeća) i od privatizacije, što obezbeđuje nesmanjenu ponudu deviza", rekao je Jelašić agenciji Beta.

Navodeći da kurs dinara ne ugrožava planiranu baznu inflaciju za 2007. i za 2008. godinu, on je istakao da je centralna banka odlučna da obezbedi fleksibilno devizno tržište na kojem će se kurs i dalje formirati tržišno.

"Kao što smo pre dve, tri sedmice imali značajnije jačanje dinara, tako je u poslednjih nekoliko dana, u kratkom periodu, došlo do suprotnog kretanja kursa", rekao je guverner Narodne banke Srbije (NBS).

Upravo to kretanje kursa u oba smera, kako je istakao, potvrđuje potrebu da, pre svega, kompanije u što većoj meri smanje izloženost valutnim rizicima kroz terminsku prodaju i kupovinu deviza.

Uslovi na deviznom tržištu se danas menjaju brže i u većoj meri nego ranije, ne samo u Srbiji nego i na svetskim finansijskim tržištima, istakao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: