Inflacija u 2007. osam odsto?

Inflacija u Srbiji do kraja godine neće biti veća od osam odsto, procenili su privrednici u anketi IZIT-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2007.

13:39

Default images

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović rekao je da se prognoza rasta cena od osam odsto poklapa sa procenom Narodne banke Srbije (NBS) da će bazna inflacija na kraju godine iznositi između četiri i osam odsto.

Anketirani proizvođači ne očekuju veći rast cena u prva tri meseca, dok u drugoj polovini godine njih 24 odsto najavljuju povećanje cena svojih proizvoda i to pre svega sirovina, repromaterijala i robe široke potrošnje.

"Najvažniji uzrok očekivanog rasta cena u drugoj polovine godine je najavljeno poskupljenje struje", dodao je Đogović.

Prema njegovim rečima, anketirani proizvođači rast industrijske proizvodnje očekuju u drugoj polovini godine, i to pre svega proizvođači sredstava rada, zbog povećanja investicija i realizacije Nacionalnog investicionog plana.

"Problem je što proizvođači u Srbiji moraju sami da finansiraju prodaju svojih proizvoda, jer da bi ušli u trgovinski lanac, moraju to da plate i na taj način finansiraju trgovinu", rekao je Đogović.

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac rekao je da je Srbija u 2006. godini izvezla robe u vrednosti od 6,4 milijarde dolara, dok je vrednost uvoza iznosila oko 13,2 milijarde dolara.

Prema njegovim rečima srpski proizvođači treba da više koriste mogućnost izvoza u Rusiju, organizovanim nastupom, i tako ponude niže cene, bolji asortiman i kvalitet robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: