Koliko ima kocke u berzanskoj igri?

Dani u kojima su berzanski gubici češća pojava od osmeha na licima investitora nanovo aktuelizuju pitanje sličnosti berze sa kockarskom igrom. I dok je veoma očito da je sreća preko potrebna i jednim i drugim igračima a da je količina strasti često podjednako intezivna, pravo pitanje je koliko suštinske sličnosti imaju ove dve društvene pojave. Verovali ili ne, kao malo stvari u ovoj zemlji, upravo samo od vas zavisi da li će berzanska trgovina sadržati primese kazina ili će imati veoma malo dodirnih tačaka.

Fokus

Izvor: Nenad Gujanièiæ AC broker

Četvrtak, 31.05.2007.

08:56

Default images

Investiranje predstavlja racionalno ulaganje novca uz sagledavanje faktora rizika kako bi se uz što je moguće veću izvesnost ostvario očekivani prinos. Upravo je odrednica razmišljanje suštinska nit koja investiranje razlikuje od kockanja jer u kazino igrama ishod u potpunosti zavisi od sreće i ni u kojoj meri od iskustva i znanja učesnika. Naravno, prisustvo sreće je poželjna okolnost i prilikom ulaganja na berzi ali nije opredeljujući faktor koji doprinosi konačnom rezultatu.

Ono što većinu posmatrača berzanskih dešavanja asocira na kockanje jesu kratkoročne kupovine/prodaje koje praktikuju skoro svi učesnici na tržištu. Međutim, čak i kratkoročno investiranje ne može se nazvati špekulacijom samo stoga što je dužina vremenskog horizonta merena u danima ili nedeljama. Sve dok je investitor uložio novac na bazi racionalnih očekivanja, uz racionalno verovanje da će ostvariti zaradu, ova aktivnost ne može biti smatrana kockarskim ponašanjem.

I baš kao što dužina investicionog perioda nije bitna, niti ishod berzanske ili pak kockarske igre ne određuje njihov smisao. Čak, ukoliko izgubite novac prilikom racionalnog i zdravorazumskog investiranja teško biste mogli biti svrstani među pobornike kockarskih igara. Baš kao što dobitak na tomboli ili lotu ne bi mogao biti smatran pametnom investicijom ma koliko velika zarada bila. Ono što je jedino bitno jeste da li novac ulažete uz racionalna očekivanja tj. da li imate valjane argumente da verujete da ćete ostvariti prinos. Čak i ako uložite novac u neku “vruću” akciju koja nema previše dobre fundamente ali imate osećaj da će se ostvariti prinos, na osnovu vaših dugogodišnjih uspešnih kupovina po osećaju, ovaj postupak se s punim pravom može nazvati investicijom. Naravno, ako se ispostavi da sledeći svoj osećaj iz akcije u akciju srljate u gubitke, to bi se zaista moglo nazvati kockanjem bez obzira što bi isti način ponašanja za nekog drugoga, koji ima dosta iskustva, moglo biti klasično investiranje.

Još jedna od zabluda jeste da tržište akcija predstavlja igru sa nultim zbirom što je glavna karakteristika igara na sreću. Novac se u kockarskim igrama jednostavno od svih igrača preusmerava ka pobedniku (umanjen za troškove organizatora) pri čemu uopšte ne dolazi do stvaranja nove vrednosti. Trgovinom akcijama povećava se ukupno bogatstvo u ekonomiji: određivanjem cene kapitala kompanije se međusobno takmiče i poboljšavaju produktivnost. Time je praktično moguće da i prodavac i kupac iste akcije budu dobitnici, dok je u bilo kojoj igri na sreću nemoguće da svi dobijaju. Efekte igre sa nultom sumom na berzi je ipak moguće videti ali samo na tržištu fjučersa i opcija.  

I dok ovih dana nezadovoljno čekirate promene cena akcija u vašem portfelju i slušate pridike drugih koji su vam lepo govorili da se ne “kockate”, jedino što vas može umiriti jeste osećaj da ipak dosta stvari držite pod svojom kontrolom. Onoliko koliko je moguće i u svakoj drugoj vrsti ulaganja, a što je praktično nemoguće u bilo kojoj igri na sreću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: