Olimpijske igre 2020: Italijani neočekivane zvezde atletike, Balkan kuje medalje, sportiskinje digle glas i kraj Novakovog olimpijskog sna - prva nedelja Igara

Italijani zlatni na 100 metara sprinta, podela zlata u skoku udalj, Severna Makedonija dočekala medalju posle 21 godine, a Luka Dončić došao na korak od rušenja rekorda starog 33 godine.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 31.07.2021.

08:46

Olimpijske igre 2020: Italijani neočekivane zvezde atletike, Balkan kuje medalje, sportiskinje digle glas i kraj Novakovog olimpijskog sna - prva nedelja Igara
Dvojica italijanskih atletièara doneli su zlato svojoj zemlji/Reuters

Prva sedmica Olimpijskih igara u Tokiju je prošla, a o nekim događajima i sportistima polemišu navijači širom sveta posle dostignuća u Japanu.

Italijan Lamont Marsel Džejkobs osvojio je šokantno zlato u finalu Olimpijskih igara na 100 metara.

Džejkobs, koji se pre tri godine preusmerio sa skoka u dalj, istrčao je 100 metara za 9,80 sekundi, 0,04 brže od Amerikanca Freda Kerlija.

"Ne zna, ovo je san, ovo je san, osećam se fantastično", rekao je Džejkobs.

Njega je posle prelaska ciljne dočekao Đanmarko Tamberi, koji je u skoku u vis takođe doneo Italiji medalju.

Neverovatno olimpijsko finale završilo je tako što su on i takmičar iz Katara Mutaz Esa Baršim zajedno osvojili zlatne medalje.

Posle iscrpljujućeg dvočasovnog takmičenja, obojica su preskočila 2,37 metara.

Sportistima je ponuđena prilika da nastave da skaču, ali u sportskom duhu, složili su se da podele titulu, što je izazvalo ogromno oduševljenje i slavlje.

Obojica su imali tri prestupa dok su pokušavali da dostignu olimpijski rekord od 2,39 metara.

Ušli su u istoriju, pošto je prvi put od 1912. godine na najvišem mestu na olimpijskom postolju bilo dvojice takmičara.

Sportisti zemalja bivše Jugoslavije polako, ali sigurno povećavaju saldo na računu osvojenih medalja - Hrvatska ima sedam odličja, Slovenija i Srbija po četiri, Kosovo dve, a Severna Makedonija jednu.

Slovenački košarkaši pobedili su favorizovane Špance u poslednjoj utakmici u grupi i nokaut fazu plasirali su se u četvrtfinale kao prvoplasirani u grupi.

Mečevi četvrtfinala igraju se u utorak, a sastaće se Francuska - Italija, Slovenija - Nemačka, Španija - Amerika i Australija Argentina.
Ahmed Hafnaui osvojio je zlatnu medalju u plivanju na 400 metara slobodnim stilom/Getty Images
Hafnaui nije oèekivao zlatnu medalju, niti plasman u finale/Getty Images
Pored srpske tekvondistikinje Milice Mandić, kosovskih džudistkinja Distrije Krasnići i Nore Đakove i hrvatskih veslača braće Sinković koji su osvojili zlata, prvu nedelju je obeležio teniser Novak Đoković.

Igrama u singl i dubl konkurenciji dominantno je stigao do dva polufinala, ali je onda na iznenađenje mnogih poražen u oba meča.

Nemac Aleksandar Zverev ga je pobedio posle velikog preokreta, dok su Novak i srpska teniserka Nina Stojanović izgubili polufinalni meč mešovitih dublova od ruskog dvojca Aslan Karatsev-Elena Vesnina.

Novak je izgubio i u borbi za bronzanu medalju, a u dublu sa Ninom Stojanović odustao je od borbe za treće mesto, zbog iscrpljenosti.

Zverev je u finalu pobedio ruskog tenisera Karena Hačanova i osvojio zlatnu medalju.

Uprkos neočekivanim porazima i kraju Đokovićevog sna o olimpijskom zlatu, on je obeležio Olimpijske igre u Tokiju kao verovatno najpopularniji stanovnik Olimpijskog sela sa kojim mnogi žele da se fotografišu ili porazgovaraju.

Prvu nedelju obeležila je i mladost - Ahmed Hafnaui je iz senke stigao do zlata u plivanju na 400 metara slobodnim stilom iako ima 18 godina, a trinaestogodišnja Momiji Nišija iz Japana postala je prva olimpijska šampionka u skejtbordingu.

Veliku pažnju izazvala je odluka američke gimnastičarke i šampionke OI 2016. Simon Bajls koja se povukla iz finala ekipnog takmičenja iz višeboja kako bi zaštitila vlastito mentalno zdravlje.

Prva medalja Makedonaca posle 21 godine, maestralni Dončić i hrvatsko finale u tenisu

Hafnaui nije oèekivao zlatnu medalju, niti plasman u finale/Getty Images
Sportisti sa prostora bivše Jugoslavije do sada su osigurali već 16 medalja.

Srebrnom medaljom u tekvondou Dejan Georgievski je opravdao ulogu jednog od favorita, a Severnoj Makedoniji je doneo prvo olimpijsko odličje od 2000.

Slovenački košarkaš Luka Dončić očarao je ljubitelje košarke širom planete pošto je u prvom meču reprezentacije u Tokiju protiv Argentine ubacio 48 poena.

Njegova partija oduševile je čak i trenera suparničkog tima Serhija Ernandeza.

"Rekao sam još pre dve godine - Luka je najbolji košarkaš na svetu.

"Ako sam i imao neku sumnju u to, sada ih više nemam", poručio je Ernandez.

Legendarni Brazilac Oskar Šmit jedini je košarkaš koji je na jednom meču olimpijskog turnira nadmašio tu brojku, postigavši 55 poena u meču protiv Španije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

"Veliki sam Dončićev obožavalac zbog stila igre i strasti sa kojom nosi dres svoje reprezentacije - ako će neko oboriti moj rekord, navijam da to bude Luka", rekao je Šmit.

Hrvatska je do sada osvojila pet medalja, pored veslanja i tekvonda, odličja stižu u tenisu.

Osvajači Vimbldona Nikola Mektić i Mate Pavić su u finalu turnira za muške dublove pobedili sunarodnike Ivana Dodiga i Marina Čilića.

Prvi put posle 1908. godine u finalu će igrati dva muška dubla iz iste države.

Godine su samo broj, japanska porodica sa dva zlata

Hafnaui nije oèekivao zlatnu medalju, niti plasman u finale/Getty Images
Ove Olimpijske igre po mnogo čemu su drugačije od prethodnih.

Među novim sportovima našao se skejtbording, a prva olimpijska prvakinja je Momiji Nišija iz Japana koja ima samo 13 godina.

"Suze su mi liju, jer sam van sebe od sreće", rekla je 13-godišnja Japanka nakon osvajanja zlatne medalje.

Da mladost nije nedostatak na sportskim borilištima ili, u ovom slučaju u bazenu, pokazao je osamnaestogodišnji marokanski plivač Ahmed Hafnaui.

On se okitio zlatnom medaljom u trci na 400 metara slobodinim stilom, iako je u finale ušao sa najslabijim vremenom u kvalifikacijama.

"Prvo me je iznenadila činjenica da sam u finalu, a sada sam iznenađen što sam osvojio zlato", rekao je on posle trke.

Verovatno najsrećnija porodica na svetu u nedelju bila je familija Abe iz Japana.

Brat i sestra, Hifumi i Uta Abe, u razmaku od samo nekoliko sati osvojili su dve zlatne medalje u džudou.

Uta je prva trijumfovala, a njen brat je uoči njegove borbe rekao da "kao stariji brat ne sme da završi borbu bez zlata".

Oni su na taj način postali prvi brat i sestra koji su osvojili dva olimpijska zlata u individualnim sportovima.
Za samo nekoliko sati porodica Abe postala je bogatija za dve zlatne olimpijske medalje/Getty Images
Austrijanka Ana Kisenhofer još jedna je sportistkinja koja je šokirala planetu osvojivši zlatnu medalju u ženskom biciklizmu.

Ova doktorka matematike koja je svojevremeno studirala na Kembridžu pobedila je svetsku šampionku Anemik van Vluten iz Holandije koja se po prolasku kroz cilj radovala zlatu.

Ipak se kasnije ispostavilo da je van Vluten osvojila srebrno odličje pošto je Kisenhofer odavno prošla kroz cilj, iako je niko nije očekivao na pobedničkom postolju.

Ona se ne bavi profesionalno biciklizmom već nekoliko godina i rivalke nisu računale na njen dobar rezultat, kako je holandska bicklistkinja i priznala.

"Biciklistkinje su navikle da imaju ljude koji rade umesto njih mnoge stvari - imaju trenere, nutricioniste, ljude koji smišljaju plan trke.

"Ja to sve radim sama", poručila je ona po osvajanju zlatne medalje.
Ana Kisenhofer olimpijska šampionka i doktorka matematike/Reuters

Sportistkinje se pobunile protiv neravnopravnosti

Iako pravilo broj 50 Olimpijske povelje ne dozvoljava sportistima da šalju političke poruke, bilo je onih koji su uspeli da iskažu stav.

U tome su prednjačile žene koje su iskoristile svetla reflektora u Japanu i gestovima protiv rasne diskriminacije i seksizma poslale poruku ljudima širom sveta.

Nekoliko fudbalskih reprezentacija, među kojima i Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Čile i Japan odlučilo je da kleknu pre početka mečeva na olimpijskom turniru u znak podrške pokretu Životi crnaca su važni (Black Lives Matter).

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4196226733791535&id=655037507910493

Slično je učinila i kostarikanska gimnastičarka Lusijana Alvarado koja je nastup na parteru završila kleknuvši i podignuvši stisnutu pesnicu - simbol pomenutog pokreta.

Ona je kasnije rekla da je želela da istakne važnost jednakosti i poštovanja koje svi zaslužuju.

"Zato što smo svi isti i svi smo lepi i fenomenalni", dodala je 18-godišnja gimnastičarka.

Gimnastičarke iz Nemačke rešile su da iskažu nezadovoljstvo zbog seksualizacije sporta kojim se bave, pa u Tokiju nose kombinezone sa dugim nogavicama umesto uobičajenih trikoa.

Želimo da mladi osete da je bezbedno baviti se ovim sportom, izjavila je tada Sara Vos, članica nemačkog tima koji još čine i Paulih Šafer-Betz, Elizabet Sajc i Kim Bui.

"Cilj nam je da budemo uzori mladim gimnastičarkama", dodala je ona.

Elzabet Sajc smatra da se u ovim uniformama gimnastičarke "osećaju udobno".

"Želeli smo da pokažemo da žene i svi ostali treba da imaju pravo da biraju opremu u kojoj će se takmičiti", kaže Sajc.

Skretanje pažnje na mentalne probleme sportista

Najbolja svetska gimnastičarka Simon Bajls povukla se iz ekipnog finala jer se nije osećala dobro.

"Nisam dobro već neko vreme. Osećala sam se čudno i na treningu i na zagrevanju", rekla je ona, naglasivši da nije želela da ugrozi nastup saigračica, te se stoga povukla.

Simon Bajls je osvojila trideset medalja na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Četiri medalje u Tokiju je dele od toga da postane i zvanično najuspešniji gimnastičar u istoriji.

"Moram da se skoncentriše na mentalno zdravlje. To je nešto o čemu se sada više priča u sportu. Moramo da štitimo naše telo, ali i um", izjavila je Bajls.

Istorijske medalje

Izraelac Artem Dolgopjat osvojio je istorijsku zlatnu medalju u gimnastici. To je prva medalja u ovom sportu za Izrael.

Osim toga, Artem Dolgopjat je tek drugi izraelski sporstista koji je osvojio zlatnu medalju u bilo kom sportu na Olimpijakim igrama.

Pre njega to je uspelo još samo Galu Fridmanu u jedrenju u Atini 2004. godine.

Dolgopjat je u borbi za najsjajnije odlične pobedio Španca Rajderleja Zapatu, kome je pripalo drugo mesto i srebna medalja, dok je treći bio Kinez Ksijao Ruoteng (14.766).

Alesandra Perili osvojila je bronzanu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Tokiju i donela San Marinu prvo odličje u istoriji Igara.

San Marino je postao najmanja država koja je ikada osvojila medalju na Olimpijskim igrama.

Sportovi koji debituju na Olimpijskim igrama dobili su i prve pobednike.

Brazilac Italo Fereira osvojio zlatnu medalju u surfovanju, srebro je pripalo Japancu Kanoi Igarašiju, a bronza Australijancu Ovenu Rajtu.

Upravo je Australijanac jedan od junaka jer se vratio sportu posle izliva krvi u mozak.

"Morao sam ponovo da naučim da hodam i ponovo da naučim da surfujem", kaže on za BBC Sport. Pogledajte video o hrabrom avganistansko olimpijcu Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: