Test: Renault Twingo Sce 70 Expression

Ime Twingo ponovo izaziva veliku pažnju. Novi gradski automobil vratio je kompaniju Renault na tržište u velikom stilu. Ovog puta predstavljamo vam verziju sa slabijim od dva motora i srednjim paketom opreme.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

10:05

Default images
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3595/1646/1554 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2492 mm

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Prošlo je više od dvadeset godina od kada je predstavljena prva generacija Twinga.

Kada se pojavio bio je (i još uvek jeste) beskrajno simpatičan i vrlo upotrebljiv auto. Nešto slično, do tada nismo imali prilike da vridimo i probamo.

Druga generacija nije donela ništa novo, naprotiv. Falio je tu šarm, ideja i odvažnost, karakteristike kojima je original osvojio kupce širom planete.

Twingo 2 utopio se u prosečnost i postao samo još jedan mali hečbek u moru sličnih koji su se u međuvremenu pojavili.
Renault Twingo Sce 70: zapremina 999 ccm; snaga 52 kW (70 KS) pri 6000 o/min; maks. obrtni moment 91 Nm pri 2850 o/min
Bilo je očigledno da Francuzi moraju da urade nešto nekonvencionalno i odvažno kako bi se vratili na mesto koje im pripada - među vodeće proizvođače u segmentu.

Rečeno, učinjeno. Kao i kod prve generacije, konstruktori su napravili nešto što još uvek nije viđeno.

U potpunosti su izmenili koncept autmobila. Motor su prebacili pozadi, iznad zadnje osovine i položili su ga, tako da je ostalo prostora za prtljažnik iznad njega.

Kabina je zato mogla da bude produžena ka prednjoj osovine za čak 22 centimetra, a međuosovinsko rastojanje povećano za 12 centimetra u odnosu na drugu generaciju.
Uz sveži dizajn koji pleni pažnjom i brojnom praktičnom standardnom i dodatnom opremom, usuđujemo se da kažemo da je aktuelni model jednako šarmantan i poželjan kao original od pre dve decenije.

Doduše, ostaje pitanje da li je jednako praktičan? Pre dvadeset i neku godinu Twingo je nudio pokretnu zadnju klupu čiji je naslon mogao da se obori unazad, u prtljažnik čime se dobija prostrani ležaj, idealan za kampovanje mladog zaljubljenog para.

Novi model nema zadnju klupu koja se obara u ležaj. Nema ni mogućnost podešavanja po dužini. Jednostavno, motor postavljen pozadi to onemogućava.

Takođe, iako je kabina produžena, nismo imali osećaj da auto nudi više prostora u odnosu na prethodnu generaciju, naprotiv.

Tu pre svega mislimo na širinu. Dva malo krupnija putnika udaraće se ramenima, što ranije nije bio slučaj.
Prtljažnik: 188/219/980 l
Takođe, prostor za kolena na zadnjoj klupi je upitan. Svako viši od 1,75 metara imaće problem da smesti kolena. Doduše, moramo da pohvlimo Renault, jer čak i dvometraši imaju pozadi dovoljno prostora za glavu.

Za upravljačem se sedi u pomalo neprirodnom stilu, sa skupljenim nogama zbog pedala koje su preblizu i sa ispruženim rukama zbog upravljača koji je dosta odmaknut. Ipak, pozicija ne umara i samo je potrebno privići se na nju.

Prtljažnik ima zapreminu od oko 200 litara što je odličan, ako ne i najbolji rezultat u klasi.

Suvozačevo sedište može da se obori unapred i poravna se sa zadnjom klupom, čime se dobija prostor za prevoz tereta dugačak čak 2,15 metara.
Kada se pročulo da će Renault predstaviti mali auto sa motorom smeštenim pozadi, ljubitelji sportske vožnje su odmah poskočili srećni što će dobiti auto "sličan" nekom Porscheu, ali za mnogo manje novca.

Međutim, odmah da raščistimo, ništa od toga. Fabrika je pre svega želela da napravi auto potpuno bezbedan za vozače početnike, da od nekog driftovanja u krivinama nema ni pomisli, naprotiv.

Ovo ne znači da auto nije zanimljiv za vožnju, amo ne neki svoj, čudan način.

Vozači koji su navikli na automobile sa motorom napred i prednjim pogonom moraće da se priviknu na novi Twingo.
Iako je automobil odlično izbalansiran i podešen, u početku je neobičan osećaj da vas nešto gura otpozadi. Kada date gas, auto malo "čučne" na zadnje točkove i kreće.

Treba se navići na zvuke motora koji dolaze isključivo otpozadi, ali i na prilično nezgodne vibracije trocilindričnog motora kada radi na leru.

On je toliko nemiran da i nasloni sedišta vibriraju kada radi u mestu. To se ne događa kod trocilindarskih automobila sa motorom smeštenim iznad prednjih točkova.
Volan je vrlo lagan i u centralnom položaju posredan i ne previše precizan. Do vozača ne prenosi previše informacija, pa je potrebno steći osećaj kada se bližite limitu u ovom automobilu.

Od jedne do druge krajnje tačke ima nešto više od tri kruga, što je u sadašnje vreme brzih letvi volana previše.

Međutim, konstruktori su namerno napravili ovakav uređaj. Naime, prednji točkovi mogu da se okrenu čitavih 45 stepeni, gotovo upola više nego kod klasičnih automobila sa svoji 30 stepeni zakretanja.

Da vožnja ne bi bila previše naporna, pa čak i opasna za početnike, namerno su "umrtvili" upravljač.

Kao što smo već napomenuli, učinjeno je sve da se izbegne mogućnost da zadnji točkovi proklizaju i da se zbog toga auto okrene oko vertikalne ose u krivini.
To su postigli na dva načina. Prvi je odlična izbalansiranost šasije i način na koji je podešeno ogibljenje.

Naime, auto ima prirodnu tendenciju da prilikom preterivanja u krivini počne polako i progresivno da proklizava prednjim točkovima i širi prečnik putanje.

Slično se događa i kada usred krivine naglo dodate gas. Auto nastavi preko prednjih točkova.

Zahvaljujući dobroj izbalansiranosti, podupravljanje je blago, lako se primećuje i još lakše koriguje.
Ako se prema autu odnosite surovo i prevelikom brzinom naglo skrenete, reagovaće ESP sistem koji će prilično naglo i brutalno da uspori auto i natera ga da počne da proklizava prednjim točkovima.

Jednostavno, Twingo ne možete da vozite sportski i sa zanetim zadnjim krajem čak i kada se jako potrudite.

Ali, automobil je zato vrlo bezbedan, što i jeste bila namera proizvođača.
Renault je vrlo agresivno formirao cenovnik.

Osnovni model na akciji može da se nabavi za 7.990 evra, a automobil sa srednjim od tri paketa opreme, kakav smo vam predstavili, košta hiljadu evra više, odnosno 8.990 evra.

Zvaničan cenovnik, sa redovnim cenama modela Twingo, možete pogledati na sajtu Renaulta.

Jedan litar bez turba

Slabiji od dva ponuđena trocilindarska motora nema turbo punjač, ali ima 100 ccm više.

Razvija vrlo respektabilnih 70 KS. Deluje nešto elastičniji nego snažniji "brat", a usput se lakše vrti i podnosi visoke obrtaje.

Performanse su mu primetno slabije. Maksimalna brzina je 14 km/h manja, a za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je oko 3,5 sekundi više.

Ipak, motor je srčan i više nego dovoljan za gradsku vožnju, čak i kada je auto pun.

Potrošnja je umerena, ali ne i ultimativno niska. Test smo završili sa prosekom od 6,5 litara.

U gradu u zavisnosti od gužve, prosek može da se popne i na osam litara.

Oprez po vetru

Odavno nismo vozili ovako mali automobil sa motorom pozadi, pa smo zaboravili da njima veliki problem može da predstavlja bočni vetar pri većim brzinama.

Ako vozite 120 km/h na auto putu držite volan sa obe ruke i dobro vodite računa jer udati vetra mogu da odguraju Twingo u drugu traku!.

Takođe je vrlo neprijatan prolazak pored kamiona i autobusa jer izaziva sličnu reakciju

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Twingo Sce 70 Expression
motor 3 cilindra
zapremina 999 ccm
snaga 52 kW (70 KS) pri 6000 o/min
maks. obrt. moment 91 Nm pri 2850 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 3595/1646/1554 mm
međuos. rast. 2492 mm
prtljažnik 188/219/980 l
rezervoar 35 l
masa 864 kg
pneumatici 165/65 R 15 napred
185/60 R 15 nazad
maks. brzina 151 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,5 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,0/4,7/5,1 l/100 km
emisija CO2 105g/km (Euro 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: