Prva vožnja: Škoda Rapid Spaceback

Dok se mnogi pitaju koja je pozicija Škode Rapid u odnosu na modele Fabia i Octavia i da li je to mali ili veliki auto, Škoda je predstavila drugu varijantu karoserije, a u najavi je i treća. Redakcija Auto magazina imala je priliku da isproba Rapid Spaceback na putevima oko grada Romea i Julije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2013.

19:38

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ako ste se ikada pitali šta zapadnoevropski proizvođači misle o korejskim automobilima C segmenta, odnosno niže srednje klase, jedan od odgovora je pred vama – Škoda Rapid.

Zahvaljujući uvozniku za Srbiju, kompaniji Autočačak, prisustvovali smo evropskoj prezentaciji nove verzije ovog automobil koja je održana u Veroni.

U pitanju je Spaceback verzija sa 18 centimetara kraćom karoserijom, ali sa jednakim međuosovinskim rastojanjem kao kod limuzine.
Dimenzije (dužina/širina/visina) 4304/1706/1459 mm. Meðuosovinsko rastojanje 2602 mm
Da ne bude zabune, ni limuzina nije baš "čista" limuzina, već liftbek kod koga se podižu cela peta vrata, odnosno vrata prtljažnika zajedno sa zadnjim staklom.

Zapremina gepeka mu je 550 litara, što je u rangu sa najvećim limuzinama i karavanima. Isto se odnosi i na prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima na kojima mogu da mu pozavide i daleko veće limuzine.

Kako je onda postignuta niska cena, koja kod nas počinje od 9.700 evra sa PDV-om za limuzinu?
Škoda Rapid je, da podsetimo, napravljena na "A05+" mehaničkoj platformi Volkswagena, odnosno produženoj platformi modela Fabia i Polo.

Zbog toga je auto uži nego što smo navikli kada su u pitanju automobili njegove dužine, odnosno C segmenta. Osim toga, ušteda je ostvarena i na materijalima, tako da na komandnoj tabli, recimo, nema mekane plastike.

U svakom slučaju, ideja je bila da se kupcima sa manje novca ponudi auto koji je u skladu sa njihovim potrebama. Drugim rečima, ako im je potreban prtljažnik i prostor za putnike limuzine D segmenta a imaju novca za B segment, Škoda Rapid je pravo rešenje.
Međutim, konstruktori su imali ideju da izađu u susret i onima koji smatraju da je takav auto previše jednostavan, a istovremeno im se dopadaju natprosečne mere koje on ima.

Tako je i nastao Rapid Spaceback koji vam predstavljamo. Nije u pitanju karavan, već pravi hečbek. Pa ipak, prtljažnik je i dalje veliki - sa svojih 415 litara je i dalje iznad proseka C segmenta.

Prostor za kolena i glavu putnika na zadnjim sedištima nije promenjen – i dalje je ubedljivo najveći u klasi.
Osim što je auto na oko privlačniji od standardnog Rapida, ima i bolju opremu u ponudi.

Inače, politika kuće je takva da auto nije baš krcat opremom u baznim paketima, pa je na neki način sve ono što biste želeli od opreme raspoređeno po svim paketima.

Ovde je situacija malo drugačija, odnosno Spaceback ima nešto što standardni Rapid nema. Zato su nam u Veroni bile pripremljene i slabije i najbolje opremljene verzije, a razlika je evidentna.
Za početak, najskuplja verzija ima stakleni krov i ne samo to. U toj verziji zadnje zatamnjeno staklo je produženo nadole, sve do tablice, tako da sa krovom čini lepu neprekidnu celinu i ostavlja premijum utisak.

Ostale varijante imaju standardno zadnje staklo koje je kraće. Na žalost, čak ni tako najbolje opremljen Rapid Spaceback nema LED, već obična dnevna svetla.

Ko bi ipak voleo da ih ima, moraće da naruči ksenonske farove, koji su na spisku dodatne opreme.
Unutrašnjost se ne razlikuje od standardnog Rapida. Bež enterijer je takođe rezervisan za najskuplju verziju a primetili smo još neke novine koje do sada niste mogli da kupite ni u jednom paketu opreme – Bluetooth konekciju za telefoniranje sa komandama na volanu i navigacioni uređaj, uključujući USB i AUX priključke.

U stvari, tu je i jedina veća razlika – volan ima sportska tri kraka umesto četiri u odnosu na limuzinu.
Dizajneri su ostali dosledni konceptu VW grupacije koji je prepoznatljiv po vrlo konzervativnom ali luksuznom izgledu. To je evidentno pogotovo u skupljim verzijama koje imaju bež enterijer, dok se hromirani detalji mogu naći već u drugom po redu paketu opreme.

Na prvi pogled – skoro pa premijum. Na drugi – tvrda plastika je svuda, uključujući gornji deo komandne table i tapacirunge u vratima. Tu je samo mala površina presvučena tkaninom ili eko-kožom i to na delu gde se naslanja lakat.

Tačno je da je Rapid po dimenzijama pozicioniran između modela Fabia i Octavia, ali moramo da priznamo da su za Fabiju odabrani kvalitetniji materijali, kod koje je čak i plastika ispod prozora u vratima mekana.
Na svu sreću, nije se štedelo na bezbednosti. Osnovni model standardno ima ABS, ESP i bočne vazdušne jastuke koji su konstruisani tako da istovremeno pružaju zaštitu i za glavu putnika, odnosno imaju funkciju vazdušnih zavesa.

Što se tiče mehanike, Spaceback je doneo jednu novinu. Umesto elektro-hidrauličnog servo upravljača koji je primenjen u Rapidu limuzini, Spaceback je dobio potpuno električni servo koji je eliminisao potrebu za hidrauličnim komponentama.

Tokom vožnje po vijugavim putevima oko Verone, primetili smo da je volan nešto lakši, pogotovo prilikom manevrisanja u gradu. Sa druge strane, nismo osetili da prenosi više informacija o površini podloge, naprotiv.

Pohvalno je to da je servo asistencija progresivna, tako da pri velikim brzinama program računara određuje u kojoj meri će otežati upravljanje.
Prtljažnik: 415 l
Interesantno je da je i oslanjanje drugačije podešeno. Dok se klasičan Rapid blago ljulja prilikom polaska iz mesta i prilikom zaustavljanja, Spaceback je osetno mirniji i za nijansu tvrđi.

Ulasci u brze krivine su prijatni i bez velikog naginjanja a auto se ponaša vrlo neutralno čak i u kritičnim situacijama kada je potrebna nagla intervencija upravljačem. Sa te strane, Rapid Spaceback se ponaša u skladu sa svojim dimenzijama, kao da je automobil C segmenta.
Izbor motora za Spaceback je gotovo isti kao i u standardnom Rapidu. Novinu predstavlja 1.6 TDI u slabijoj verziji od 90 "konja", koji je detaljno osvežen uz doterane komponente kao što su sistem ubrizgavanja i turbo-punjač.

U Greenline verziji ima prosečnu potrošnju od svega 3,8 l/100 km. Zanimljivo je da smo deklarisanu potrošnju zaista uspeli da ostvarimo, mada su za to "krivi" organizatori koji su nam pripremili rutu po mirnim lokalnim putevima oko prelepog jezera Garda.
Naravno, u ponudi su i 1.6 TDI sa 105 KS, kao i četiri benzinca koji su nam poznati od ranije – 1.2 sa tri cilindra i 75 KS, 1.2 TSI sa 86 i 105 KS, kao i 1.4 TSI sa 122 KS.

Sedmostepeni DSG je dostupan uz dizelaše, kao i uz najjači benzinac. Na kraju, ako vas čudi cela ova priča sa kompromisima, situacija postaje dosta jasnija kada vam kažemo da je Rapid zamišljen kao globalni auto.

Tačno je da su auto-kompanije potražile spas izvan prezasićene i krizom pogođene Evrope a glavni cilj su mnogoljudne zemlje. Rapid se odlično prodaje u Kini i Indiji, a pretpostavljamo da će i Spaceback sa malo boljom opremom i evropejskim duhom imati sličan zadatak, ali i uspeh.

Škoda Rapid Spaceback ima u Srbiji akcijsku cenu koja se kreće od 9.708 evra, za osnovni benzinski model, 1.2 MPI sa 75 ks i petostepenim manuelnim menjačem. Najjeftiniji dizelaš, 1.6 litarski TDI sa 105 ks, manuelnim menjačem sa 5 brzina i osnovnim paketom opreme, košta od 12.600 evra Škoda Rapid Spaceback
Motor 1.2 MPI 1.2 TSI 1.2 TSI 1.4 TSI 1.6 TDI 1.6 TDI
Zapremina (ccm) 1198 1197 1197 1390 1598 1598
Snaga (kW/KS) 55/75 63/86 77/105 90/122 66/90 77/105
Dimenzije (mm) 4304/1706/1459
Međuos. rast. (mm) 2602
Prtljažnik (l) 415
Rezervoar (l) 55
Maks. brzina (km/h) 172 180 193 203 182 190
Ubrz. 0-100 km/h (s) 13,8 11,7 10,2 9,4 11,9 10,3
Potr. (l/100 km) 4,5/5,8/8,0 4,4/5,1/6,5 4,6/5,4/6,9 4,8/5,8/7,4 3,7/4,4/5,6 3,7/4,4/5,6

Jednostavno i pametno

Škoda ima svoj slogan "Simply Clever" koji se odnosi ne samo na izuzetno iskorišćenje unutrašnjeg i prtljažnog prostora u odnosu na konkurenciju, već i na neka zaista interesantna i praktična rešenja.

Jedno od njih je grebalica za led koja će vas čekati uvek na istom mestu – u vratancima za točenje goriva.

Na dohvat ruke

Nećete morati da razmišljate ni o sigurnosnom prsluku koji ne mora da se koristi samo kad se desi neki problem, već i kad izlazite iz automobila po mrklom mraku.

Umesto fijoke od loše plastike, što je inače čest slučaj, Škoda je napravila jednostavnu pregradu obloženu itisonom za skladištenje prsluka.

Kao u limuzini

Osim što putnici na zadnjem sedištu imaju izuzetan prostor za glavu i kolena, mogu da uživaju u komforu koji pruža naslon za ruke.

U njemu se nalaze i držači za čaše i konzerve, a kroz otvor iza naslona mogu da se provuku i dugački predmeti kao što su, recimo, skije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: