Automobili

Ponedeljak, 21.10.2013.

18:38

Kia Cee'd Sportswagon 1.4 CVVT TNG

Ukoliko tražite nešto sa šestocifrenom cenom i dva turbo-punjača da biste mogli da vičete "snaaaga" kao Džeremi Klarkson, slobodno nastavite dalje. Ukoliko, pak, tražite komforan, porodični automobil pristupačne cene, bez prevelikih troškova za gorivo, na pravom ste mestu.

Izvor: B92

Default images

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

O novoj Kiji Cee'd već je bilo reči, ali će ovaj test biti malo drugačiji.

Ne samo zbog toga što je ovo karavan verzija sa oznakom Sportswagon, već i zbog toga što poseduje jedan od najnaprednijih gasnih sistema koji dolazi iz BRC-a.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4505/1780/1485 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2.650 mm
Za ugradnju gasnog uređaja odlučuju se ljudi sa jasnom računicom, glava se tu pita više nego srce, pa je sasvim logično što smo odabrali model Cee'd sa jednim od nižih paketa opreme i akcijskom cenom od 12.940 evra.

Za taj novac zaista dobijate mnogo toga. Osnovno, u tih četiri i po metra lima dobijate pravi karavan "C" segmenta, izuzetno dopadljivog izgleda i, pre svega, praktičnosti.
Izlišno je reći da će se četvoročlana porodica zaista prijatno osećati u kabini, a biće i mesta za 528 litara prtljaga. Ukoliko vam je to malo, prtljažni prostor se jednostavno može proširiti do čitavih 1.642 litra.

Da vam stvari ne bi tek tako letele po prtljažniku, tu je takozvano duplo dno, ali i niz pregrada koje će pomoći da ovaj prostor izgleda uredno.
Testirani model imao je drugi po redu paket opremljenosti i nosi naziv LX Fun Plus. Ukoliko niste previše probirljivi ovaj nivo će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Po pitanju bezbednosti je besprekoran jer poseduje prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, ABS i ESP…
Tu je i manuelni klima uređaj, fabrički alarm, audio sistem sa šest zvučnika i USB ulazom, ključ sa daljinskom komandom, elektropokretani prozori i retrovizori koji imaju još i funkciju grejanja.

Suma sumarum, sasvim pristojna količina opreme za vrlo razumnu cenu. Ko želi više, naravno, može da doplati, ali to već nije tema ove priče.
Motor na test automobilu bio je osnovni benzinac zapremine 1.400 kubnih centimetara sa okruglo sto konjskih snaga.

S obzirom da je karavan varijanta 20 centimetara duža od hečbeka i nekih 50 kilograma teža, performanse su za nijansu skromnije. Ipak, za normalnu svakodnevnu upotrebu ovaj motor u potpunosti zadovoljava sve apetite, a zahvaljujući šestom stepenu prenosa nećete imati nikakvih problema ni prilikom dužih vožnji autoputem.
Ručica menjača ima prijatne i, još važnije, precizne hodove, te promena stepena prenosa predstavlja pravo uživanje.

Prema fabričkim podacima ovaj Cee'd troši 6,3 litra benzina (5,3 na otvorenom i 8,6 u gradu). Na delu testa kada smo ga vozili na benzin, potrošnja je, u proseku, bila malo ispod sedam litara što je korektno, ali uz težu nogu na gasu i klimu, računajte na to da će sigurno ići na gore.
U nastavku priče, malo ćemo propustiti kroz lupu i sam gasni uređaj, što verujemo da vas najviše i zanima.

Na samom početku, moramo da priznamo da smo se zaista svojski trudili da primetimo u kom trenutku dolazi do prebacivanja sa benzinskog režima rada na TNG, ali ukoliko ne gledate u kontrolnu lampicu, teško ćete primetiti razliku.
Kia Cee'd Sportswagon 1.4: zapremina 1396 ccm; snaga 73 kW (100 KS) pri 5.500 o/min; obrtni moment 137 Nm pri 4.200 o/min
S obzirom da nam je benzin i dalje katastrofalan uz sva tehnološka unapređenja rafinerije, nismo primetili čak ni razliku u snazi motora, iako bi trebalo da bude deset posto slabiji na gas.

Inače, taster za prebacivanje sa gasa na benzin i obrnuto nemate potrebu da dirate. Sve se obavlja automatski – motor se uvek pali na benzin a kada se dostignu optimalni uslovi, prebacuje se na gas. Čak i kada nestane gasa, sistem automatski prebacuje na benzin.
Pod prtljažnika je potpuno ravan i na svom fabričkom mestu, tako da nije bilo nikakvih prepravki zbog postavljanja boce za gas.

Njena bruto zapremina je 45 litara, a korisna, odnosno neto zapremina je 36 litara. To je sasvim dovoljno za najmanje 350 kilometara gradske i 450 kilometara vožnje autoputem.

S obzirom da je trenutna cena litra tečnog naftnog gasa u proseku skoro dva puta niža od cene benzina, računica je više nego jasna – vožnja na gas je gotovo duplo jeftinija u odnosu na benzin.
Ako uzmemo u obzir da će Cee'd po gradu u najgorem slučaju trošiti 10 l/100 km, auto-gasni uređaj će se isplatiti najkasnije za 15.000 kilometara, što je godišnja kilometraža prosečnog vozača.

Tečni naftni gas je dostupan na skoro svakoj pumpi u Srbiji i na svim važnijim pravcima u zemljama u okruženju, pa i zemljama Zapadne Evrope. Osim u modelu Cee'd, BRC gasni uređaj je dostupan i u modelu Rio sa 1.2 i 1.4 motorom, kao i u Kiji Picanto sa benzincem zapremine 1.0 litra.

Cena testiranog benzinca je 12.940 evra sa PDV-om. Cena ugradnje BRC gasnog uređaja je 900 evra sa PDV-om (uključujući i troškove atesta), tako da ukupna cena iznosi 13.840 evra.

O TNG uređaju

Na Kiji Cee'd ugrađen je BRC uređaj "sequent 24MY11", koji spada u šestu generaciju uređaja za sekvencijalno ubrizgavanje tečnog naftnog gasa sa poslednjom, unapređenom verzijom softvera. U potpunosti je kompatibilan sa Kijinim motorom, a po svojim mogućnostima čak i prevazilazi zahteve ovog benzinca.

Nov način rada podrazumeva mapiranje i kontrolu rada svakog gasnog ubrizgača ponaosob, uz potpunu kontrolu Open Loop-a. Kontrola kvaliteta smeše se vrši uz mogućnost retuširanja količinom benzina do postizanja zadovoljavajućeg kvaliteta smeše za sagorevanje.

Potrošnja benzina je ekonomski zanemarljiva ali tehnički veoma bitna, čime se direktno utiče na duži životni vek motora. Garancija od tri godine se ne odnosi na trajnost motora s obzirom da produkti sagorevanja TNG-a ne stvaraju naslage na radnim elementima motora, a samim tim manje kontaminiraju motorno ulje, lambda sonde i katalizator.

Optimalno podmazivanje sedišta ventila

Kako bi izbegli mogući rizik eventualnog nedostatka podmazivanja sedišta ventila, u Kijine motore se ugrađuje i kapalica sa specijalnim uljem marke Flash Lube koje se automatski dozira u strogo programiranim intervalima.

Rezervoar za ovo ulje se nalazi u motorskom prostoru i njegov nivo se lako vizuelno utvrđuje. Bočica od pola litre košta 1.275 dinara i u zavisnosti od načina vožnje može da traje između četiri i deset hiljada kilometara.

Garancija važi i u inostranstvu

Doplata za TNG uređaj iznosi 900 evra i u nju je uračunat i trošak atesta. Jedino o čemu treba voditi računa su servisni intervali. Prvi servis gasnog uređaja je besplatan; obavlja se na hiljadu kilometara i tada se vrše samo dodatna softverska podešavanja nakon inicijalnog perioda razrade.

Sledeći servis je na 10.000 kilometara, on košta hiljadu dinara, dok su svi ostali servisni intervali na 20.000 kilometara i koštaju pet hiljada dinara. Svi oni su nezavisni od redovnih servisnih intervala za automobil, a mogu se obaviti i istovremeno ukoliko se poklapaju. Inače, BRC auto-gasni uređaji na Kijama se mogu servisirati u ovlašćenim BRC servisima, kao i u ovlašćenim servisnim centrima Kia Motorsa.

Takođe, ekskluzivni zastupnik BRC-a, firma ECOFORTE, ima ekskluzivno pravo da za račun i u ime fabrike proizvođača auto-gasne opreme izda međunarodno važeću garancijsku knjižicu koja važi u svim ovlašćenim servisima BRC-a u čitavom svetu. Garancija na auto-gasni uređaj je tri godine.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Cee'd Sportswagon 1.4 CVVT
zapremina 1396 ccm
snaga 73 kW (100 KS) pri 5.500 o/min
maksimalni obrtni moment 137 Nm pri 4.200 o/min
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije (d/v/š) 4505/1780/1485 mm
međuos. rastojanje 2.650 mm
prtljažnik 528/1642 l
masa 1.308 kg
benzinski rezervoar 53 l
gasni rezervoar neto 36 l
pneumatici 195/65 R 15
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,8 s
potrošnja, benzin (fabrička) (otv.put/kombin./grad) 5,3/6,5/8,3 l/100 km
emisija CO2 145 g/km (136 g/km sa ISG)
Oprema
Standard: ABS, ESP, HAC, šest vazd. jastuka, manuelni klima uređaj, audio uređaj sa šest zvučnika, USB, AUX i iPod priključcima, alarm, daljinsko centralno zaključavanje, elektropokretani prednji prozori i retrovizori sa grejačima, dnevna svetla, tonirana stakla, zadnji krovni spojler, uzdužni krovni nosači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: