Renault Megane Coupe

Bati Živojinoviću ovaj pogled iz Megana bi podgrejao lepe uspomene na dane snimanja partizanskih filmova u kojima je kroz otvore sličnih dimenzija proturao mitraljeske cevi i bacao bombe na Nemce.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

01:36

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Pogledajte odabrane scene iz ratnog klasika „Valter brani Sarajevo“ u kojima Bata skida Nemce kao muve kroz mala prozorska okna. Vidite na šta mislim?



U reportaži sa evropske premijere Megana napisao sam da me zadnji deo kupea zbog malih staklenih površina, odnosno malih otvora u limu, podseća na neko oklopno vozilo.
Drugu generaciju Megana za redom već diskutujemo oko njegovog zadnjeg dela. Mislim da smo svi i dalje podeljeni po ovom pitanju – ili vam se sviđa ili vam je užasan. Znam da je vremenom izgled zadnjeg dela dvojke dobijao sve više simpatizera. Meni se i danas dopada kako izgleda Megane II, posebno kupe. Podseća me na neko arhitektonsko rešenje, recimo na zgradu Narodne banke na Slaviji.
Novi model, za razliku od starog veoma je ljut. Kada ga vidite u retovizoru čini vam se da će vas pojesti sa sve vašim autom . Ti ogromni usisnici vazduha na prednjem delu govore nam da se ispod haube nalazi Rolls-Royse mlazna turbina snage 15 000 konja koja troši litre kerozina u sekundi i kroz mlaznicu na zadnjem delu auta topi branike i ljušti farbu svih automobila koje pretekne.
Jedini zajednički deo koji dele Megane Berlina i Coupe je poklopac motora. Berlinu smo vam već predstavili u ovoj rubrici. Ona je kao jedna fina i čestita srednjoškolka koja vikende koristi da sprema prijemni za fax dok je Coupe njen brat panker kojeg zanimaju žene, koji pije, puši i započinje šutke na koncertima.
Potpuno razumem zabrinutost svih koji upravo treba da sednu za volan Megana i da ga po prvi put isparkiraju. Ako ste na osnovu pogleda spolja pomislili da neće biti lako, sačekajte dok pogledate iznutra.

Zadnje staklo se sužava od krova prema dnu poklopca prtljažnika dok bočna stakla formiraju jednokrake trouglove i zaista ne pružaju detaljan uvid u dešavanja iza i oko vas.
Ipak, vožnja deluje teže dok se auto posmatra nego kada se vozi zahvaljujući velikim širokougaonim retrovizorima čiji delovi su dodatno zakrivljeni kako bi pružili bolji uvid u mrtvi ugao. Zbog širine polja koje ogledala pokrivaju može se izgubiti percepcija udaljenosti predmeta od vozila. Bez obzira na sve, u Madridu na evropskoj premijeri čitav kamionet je uspeo da se sakrije iza lima Megana koji sam ja vozio.
Vozači imaju različite stilove podešavanja retrovizora, najčešće, recimo, vole da vide dobar deo automobila u odrazu. Na Meganu je najbolje podesiti ih pod što normalnijim uglom u odnosu na bok vozila kako biste pohvatali što više dešavanja oko vas. Zadnji deo auta je tu, to već znate. Takođe, treba ih podesiti tako da hvatate što manje neba u njima a a što više asfalta, olakšaćete sebi parkiranje uz ivičnjak hodom u nazad.
Podešavanja sedišta i upravljača posle podešavanja retovizora deluje znatno jednostavnije. . Ja sam visok oko 195cm i nije mi baš jednostavno da se smestim u svaki auto na način koji mi najviše odgovara. Često se dogodi da mi je upravljač suviše daleko, papučice suviše blizu a sedište suviše kratko.

Na Meganu se upravljač može izvući prema vozaču više nego što sam video u bilo kom autu, što je odlična osnova da se udobno smestim. Kao posledica mog komfora, nestaje prostor za noge putnika pozadi. Recept za vožnju na zadnjem sedištu u ovakvim situacijama je da sednete dijagonalno, zadnjica na levoj strani a noge na desnoj strani auta, recimo.

Osećaj sa vozačkog mesta je da ste prilično ušuškani i bezbedni u ovom autu.
Renault je napravio odličan potez kada je bukvalno preneo unutrašnjost Lagune u novog Megana. Na taj način omogućeno je kupcima jeftinijeg vozila da smanje klasne razlike.

Sećate se kako su zaključno sa prošlom godinom cene automobila divljale a svaki novi model bio je veći i skuplji od svog prehodnika. Renault je, čini mi se, pronašao strategiju za krizna vremena – štedljivi motori i gomila opreme po starim cenama. Osim motora koji po novim merama naše države neće biti skup za oporezivanje, oprema koja se smatra luksuzom kod Nemaca ili Japanaca u Renaultu je u standardnom paketu.
Dvozonski klima ureðaj
Najjeftiniji Coupe košta 15.555 evra, dok je Megane čije fotografije gledate opremljen Dinamique paketom i cena mu je 18.500 evra. Ovaj paket podrazumeva kompletan set vazdušnih jastuka, ESP, 17” alu – felne, tempomat i limitator brzine, kožom obložen upravljač i ručicu menjača, odličan audio uređaj sa komandama pri volanu, senzore za kišu, automatsko paljenje svetala… kompletan spisak možete pogledati na Renaultovom sajtu.
Komande audio ureðaja i Start/Stop dugme za pokretanje i zaustavljanje motora. Na sredini konzole nalazi se mesto za Renaultovu kljuè-karticu.
Na spisku standardne opreme posebno mi se dopao Bluetooth sistem za povezivanje sa mobilnim telefonom pomoću kojeg možete čačkati po memoriji i listi poziva vašeg uređaja, ne morate koristiti imenik automobila. Dovoljno je da broj imate sačuvan na mobilnom i kada vas on pozove na centralnom displeju ispisaće se ime pod kojim je broj sačuvan.

Većina novih automobila koje sam vozio ako ima BT opremljena je sistemima koji ne mogu vući ovakve podatke sa telefona već samo iz sopstvene memorije. Kada budu počeli da nas kažnjavaju zbog upotrebe telefona tokom vožnje ovakvi sistemi biće vam veoma korisni.

Putni kompjuter između ostalog nudi podatke o prosečnoj brzini, potrošnji, o dometu sa preostalom količinom goriva u rezervoaru, i količini potrošenog goriva.
Neobièan štapiæ za proveru nivoa ulja u motoru. Skriven je ispod poklopca koji izgleda kao da je tu predviðeno sipanje ulja u motor. Inaèe, ako ste se pitali šta znaèi kada Dell Boy kaže Rodneyu da je Dipstick, bukvalno to je ovaj štapiæ
Inače, Peugeot 308 Premium Pack sa HDI motorom snage 110KS i malo boljim paketom opreme prema informacijama sa zvaničnog sajta košta preko 21.000 evra. Kia Pro Ceed LX sa 1,6 motorom snage 115 KS košta 17.490 evra, sa kožnim enterijerom cena raste na 19.390 evra.

Moram da vas razočaram, ovaj Megane nema mlazni motor pod haubom. Ima mali dizel zapremine 1461 kubik i snage 105 KS. Žao mi je. Niste jedini koji su ostali začuđeni.
snaga: 105KS; zapremina: 1,5L, CO2: 120 g/km
Ovim autom išao sam na Rajac. Ispred prodavnice u podnožju u koju sam svratio po osveženje bile su parkirane stare Zastave i Lade i jedan Renault 4 iz doba Krede. Meštani su se okupili oko Megana i nagađali koja je zverka pod haubom. Kada sam bio upitan istina mi je jednostavno izletela iz usta.

Neću lako zaboraviti šok i nevericu na licima tih ljudi kada su čuli “hiljadu i po”. I danas mi je žao što ih nisam slagao. Upropastio sam im dan. Jedan je slegao ramenima i rekao “Pa, ja sam mislio da ima bar 3000”. Trebalo je ja tako nešto i da kažem, siguran sam da bi o tome u Slavkovici pričali do kraja nedelje.
Potrošnja l/100 km: grad 5,7; otvoreno 4,1; autoput 6,0
Ovaj motor sasvim pristojno može da potera Megane Coupe ali potrebno je i malo koncentracije prilikom vožnje u određenim situacijama. Čitali ste o tome, a neki od vas su to i iskusili, novi dizel motori isporučuju eksplozije snage u veoma ograničenom opsegu obrtaja. Jednostavno rečeno: nema snage, nema snage, onda ooooooooo – uključio se turbo, i onda ponovo nema snage, onda menjaj stepen prenosa i tako šest puta.
Tako i ovaj dci motor nudi najbolje performanse u opsegu od skoro 2000 pa sve do 3500 obrtaja. Oko ovih vrednosti ne dešava se puno stvari. Ako se vozikate po Zvezdari koja je puna uzanih i malih raskrsnica, potrebno je vraćati ručicu menjača u prvi stepen prenosa da biste efikasno nastavili dalje uzbrdo. Benzince tim istim raskrsnicama vozim drugim stepenom prenosa. Prolazak kroz uzane raskrsnice olakšava veoma precizan upravljač koji je lagan za okretanje a ne zahteva previše motanja. Po gradu prosečna potrošnja iznosila je 5,7 litara.

Čim se izvučete iz uzanih ulica, vrlo brzo se možete zateći kako vozite oko 60km/h u šestoj brzini. Kada vozite Ibarskom magistralom četvrti stepen je idealan za preticanje kamiona i sporijih vozila. Isprva sam mislio da je treća brzina bolji izbor, ali čim pređete 3500 obrtaja ona sila koja vaš želudac lepi za naslon sedišta jednostavno nestaje, a puštanje gasa i stiskanje kvačila u pogrešnoj traci nije procedura koju bih vam preporučio tokom preticanja na magistrali.
Oštre serpentine na usponu prema Rajcu je takođe bilo bolje prolaziti u prvom stepenu prenosa. Oslanjanje je relativno tvrdo i ne dozvoljava jako naginjanje karoserije tokom prolaska kroz krivine.

Prosečna potrošnja na putu od Rajca do Beograda bila je zapanjujućih 3,9 l / 100km, identična kao na Renaultu Kangoo sa dci motorom snage 85 KS. Dokle god ne ludujete putem i ne pretičete sa gasom do daske neće imati puno lošiji prosek potrošnje na ovoj vrsti drumova.
Kada ste na autoputu možete bez problema imati visok prosek brzina. Na našim autoputevima jače se osećaju surove izbočine na asfaltu, ali vožnja i dalje ostaje relativno tiha i udobna. Ni u ovim uslovima dok jurite uz Bubanj potok motor ne gubi dah, dokle god ste u adekvatnom opsegu obrtaja.

Kočnice su izuzetno jake i efikasno zaustavljaju auto.
Prednji, bočni i zadnji spojleri ne ulaze u cenu od 18.500 evra. Oni se naknadno naručuju i ugrađuju u ovlašćenim servisima. Cena za komplet može iznositi do 1.000 evra, ja bih se sigurno opredelio za onaj na vrhu zadnjih vrata. Spojler na prednjem braniku mi deluje kao rizična investicija za beogradske ulice i ivičnjake.

Interesantna ponuda stiže kasnije tokom ove godine, Megane Coupe sa motorom snage 110KS i menjačem sa dvostrukim kvačilom. Cena će biti ista kao i za ovaj model.
Zapanjujuća je količina pažnje koju privlači ovaj auto. Posmatraju vas sa trotoara, posmatraju vas iz drugih automobila, vozači voze paralelno sa vama i zadržavaju saobraćaj da bi što duže posmatrali vaš auto.

Stvarno okreće glave. Pošto je Megane Coupe pravi Boy Racer svakodnevno ćete biti izazivani na dvoboje od semafora do semafora ili da se jurite po autoputu. Ukoliko ste tip koji prihvata takve dvoboje savetujem da protivnika birate pažljivo – recimo kada vidite BMW ili auto tog kalibra koji bi da odmeri snage sa vama, iskulirajte ga, nastavite da vozite normalno i pokažite mu kako ste vi iznad tako primitivnog načina dokazivanja.
Megane Coupe izgleda super-opasno ali je ipak ispod tog lima auto za veoma prijatnu svakodnevnu upotrebu, baš kao i model prethodne generacije i tačno ga tako treba koristiti.

Pogledajte kompletan cenovnik Renaulta Megane Coupe i cenovnik aktuelnih popusta za ovaj model.

Upoznajte se sa paketima opreme.

Sve tehničke karakteristike nalaze se na Renaultovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: