Renault Megane III

Verovatno ste nekada videli reportažu na TVu, ili ste možda čuli od prijatelja nekog prijatelja priču o hotelu u kojem je svaki sprat dizajnirao drugi arhitekta. Ja sam bio u jednom takvom. Zove se Puerta America, ima 13 spratova i svaki ima svoju tematiku – od ledenog doba, preko svemirskog broda, japanskog doma, ruskih vagona (moj sprat) pa do nečega što mene neodoljivo podseća na mrtvačnicu…

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2003.

14:22

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Vlasnici hotelskog lanca Silken nisu okupili neke lokalne madridske arhitekte za ovaj projekat, već velikane poput Zahe Hadid, Žana Nuvela i Normana Fostera.

Kada sam izašao iz lifta na 6. spratu pomislio sam da sam kročio ili u samo predvorje pakla ili u neki kupleraj. Zidovi su bili crveni kao da je David Linch odabrao boju, jarko crveno neonsko svetlo sijalo je iz poda i sa plafona.

Iz predvorja moglo se ići ili levo ili desno a oba puta vodila su niz dugačke mračne hodnike. Kako sam pravio korak za korakom tako su se palila diskretna crvena svetla koja su otkrivala da je kompletan hodnik sačinjen od crvenog sjajnog lakiranog drveta. Mene je hodanje ovim hodnikom i traženje sobe, sa koferom koji sam vukao iza sebe, neodoljivo podsetilo na potragu za kupeom u nekom starom vagonu ruske proizvodnje.
Izgled i funkcionalnost sobe, naravno, nadovezali su se na železničku ideju. Sobu možete pregraditi na dve celine velikim sivim lakiranim drvenim vratima a svetlo u kupatilu se pali starinskim okruglim prekidačima kakve ste mogli pronaći u podrumu predratne kuće vaše bake.
Jedna od soba
Na 13. spratu je bar sa panoramskim pogledom na Madrid u kojem je predviđeno da se opustite posle stresnog dana i da posmatrate gužvu u velikom gradu bez vas u njoj. Posebna atrakcija je deo sa staklenim podom za šetanje iznad hotela koji pruža neponovljivi uvid u perspektivu samoubice.

Najjeftinija noć u ovom hotelu košta 450 evra.
Jedan od holova u hotelu Puerta America
Malo skuplje sobe opremljene su ogromnim okruglim krevetima, projektorima, umesto plazma televizorima, čija se velika platna spuštaju pritiskom na dugme...

Danas je sasvim normalno da u sobama luksuznih hotela nemate odvojeno kupatilo od ostatka sobe, tako je i u Puerta America. U ovom hotelu svojevremeno boravio je Nenad Zimonjić i kako sam pročitao u nekom intervjuu, inspiraciju za uređenje njegovog novog stana pronašao je baš ovde.
Pogled kroz pod na 13. spratu
Čak je i za dizajniranje garaže angažovan arhitekta a u dizajniranoj garaži nove male Lagune čekale su ekipu novinara iz Srbije. Mislim da ne postoji precizniji način za opis treće generacije Renaulta Megane.
Renault Laguna GrandTour
Nemojte biti sumnjičavi dok gledate fotografije, čak se i tu novi Megane i nova Laguna poklapaju u svojoj nefotogeničnosti. Susret uživo sa oba modela ostavlja znatno jači utisak.

Najjači utisak je možda kada ih vidite u svom retrovizoru jer oba modela napred imaju velike otvore za hlađenje i ogromne farove koji se protežu duboko između haube i krila.
Širina: 1,80m, dužina: 4,29m, visina: 1,47m
Zbog toga Megane i Laguna izgledaju jako ljuto, kao da će vas progutati zejedno sa vašim autom ukoliko vas ne prestignu uskoro.

Na predstavljanju nove generacije modela u Španiji početkom decembra mogli smo da biramo između Megana sa pet vrata i 1.9 dizel motorom snage 130 KS i kupe benzinca snage 180KS.

Dizajneri su se potrudili da karoseriju novog i većeg Megana ukrase brojnim linijama i ispupčenjima kako bi inspirisali svetlost da se prelama na najrazličitije načine dok posmatrate auto u pokretu. Možda ih novi vlasnik neće odmah uočiti, ali u tome i jeste draž jer će ih vremenom otkrivati, što će donekle produžiti radost posedovanja novog auta.
Proseèna potrošnja posle test vožnje: 6.0l
Novi Megane veći je u svim pravcima od svog prethodnika i to se oseća u unutrašnjosti. Model sa pet vrata bio je opremljen sunčanim krovom zbog kojeg se javio nedostatak prostora za glavu visokim putnicima pozadi ali prostora za noge bilo je dovoljno.
Bez obzira na sklonost ka oduzimanju prostora za glavu na zadnjoj klupi uvek bih se opredelio za auto koji ima sunčani/panoramski krov jer plavo nebo, avioni koji preleću, suncevi zraci i ptice na granama veoma pozitivno utiču na atmosferu u kabini tokom vožnje.

Panoramski krov vrlo je praktičan i u gradskoj vožnji jer kroz njega možete posmatrati crveno svetlo na onom visokom semaforu dok stojite prvi u koloni na raskrsnici i čekate da se promeni u zeleno. Ako mislite da će se zbog staklenog krova kabina dodatno grejati tokom vrućih letnjih dana, u pravu ste, ali postoji zastor koji se može navući i blokirati sunce.
Gotovo identièna armaturna tabla kao u Laguni III
Mogao bih sada da vam okačim fotografiju enterijera Lagune III i vi ne biste znali da sam vas prevario. Paneli na unutrašnjoj strani vrata isti su, ručice za otvaranje vrata takođe, dugmići, materijal i oblik kompletne centralne konzole isti su kao na Laguni… jedino se razlikuju merni instrumenti koji su na Meganu izvedeni u kombinaciji digitalnog brzinomera i analognog obrtomera kojem je opšteprihvaćeno crveno polje sada zamenjeno žutim.
141km/h u 6. stepenu prenosa pri manje od 3000 obrtaja
Renaultovi menadžeri kažu da novi Megane ima najbolju ponudu opcija za podešavanje vozačkog mesta u klasi i moram se u velikoj meri složiti sa njima.

Upravljač se može izvući više prema vozaču nego što sam video u bilo kom drugom autu. Visokim vozačima to prilično godi jer mogu naći poziciju koja neće previše naprezati region ramena tokom vožnje.
Dosta truda uloženo je u poboljšanje zvučne izolacije. Ugrađeni su izolacioni paneli između motornog prostora i kabine i u prednjim krilima.
Poboljšana izolacija pomaže novom audio sistemu da dođe do izražaja. Megane će moći da se naruči sa 3D audio Hi-Fi uređajem koji će audiofili poput mene veoma ceniti.

Sistem je u stanju da vrlo precizno odvoji kanale reprodukcije po različitim zvučnicima u kabini i na taj način stvori utisak da je bubnjar na zadnjem desnom sedištu a glavni gitarista pored vas.
Sistem oslanjanja je skoro isti kao na generaciji II ali sa određenim poboljšanjima, olakšanjima i novim elementima koji u suštini služe da možete ići brže kroz krivine. Španski putevi kroz španska sela bili su sjajna lokacija za isprobavanje tih unapređenja.
Komande navigacionog ureðaja, naprednog HiFi sistema i podešavanja displeja
Osim što vlada kompletno odsustvo rupa, putevi su prilično pusti, različite deonice napravljene su od različitih smesa asfalta (nežni ili grubi asfalt) i najvažnije od svega najluđa ograničenja brzine na lokalnim putevima koja sam video u životu.
Pogledajte koliko se linija i ispupèenja proteže preko prednjeg dela
Na pravcima ograničenje je 100 km/h a kroz krivine 80km/h. Pred zaista oštrim krivinama nalazi se plavi znak koji savetuje da na tim mestima ipak idemo 60 ili 70 na sat ali to je bez obaveze.

Lokalni putevi su široki kao naša Ibarska magistrala i nisam mogao sa se ne setim svih naših znakova pored puta na kojima piše 40, 50, 70 zbog kojih mi treba i do 4 sata da bih prešao oko 190 km do Užica…
Novog Megana odlikuju jako dobre vozne karakteristike i udobnost
Ovakva ograničenja brzine određena su da bi pomogla vozaču da što efikasnije vozi, da mu , poput suvozača, govore kakav je zaista deo puta pred njim - daleko bolje rešenje nego kada se ograničenje postavi da bi mogli da se kazne oni koji ga prekorače.

Bili su upravu kada su nam na prezentaciji rekli da ovakvim putevima novi Megane možte voziti skoro istom brzinom i na pravcu i kroz krivine.
Zapremina prtljažnika: 405 litara
Kupe verzija znatno je sportskija od berline što ranije nije bio slučaj kod Megana. Ta agresivnost uočljiva je duž čitavog auta – od prednjih dodatno naglašenih spojlera pa sve do zadnjeg dela koji mene zbog malih staklenih površina, odnosno malih otvora u limu, podseća na neko oklopno vozilo.

Mislim da bi Bati Živojinoviću i Slavku Štimcu susret sa ovim vozilom podgrejao lepe uspomene na dane snimanja partizanskih filmova u kojima su kroz otvore sličnih dimenzija gurali mitraljeske cevi i bacali bombe na Nemce.
Renault Megane Coupe
U saobraćaju taj utisak oklopljenosti pojačava se. Prilikom prestrojavanja kroz saobraćajne trake oslanjao sam se isključivo na veru u to da španci imaju dobru moć opažanja, da shvataju da ja ništa ne vidim i da su compadres na drumu, da će im biti jasno da u ovom autu ja nemam pojma o dešavanjima iza sebe i da neće zameriti kada polako krenem na njih kao da ne postoje.

Unapređenja kontrola čitavog auta zaista uliva samopouzdanje vozaču da neke krivine može proći znatno brže nego što je planirao. Ukoliko prednji deo auta izrazi želju da izađe iz krivine i gume počnu da vam cvile znaćete da ste preterali.

U tom slučaju potrebno je malo se uozbiljiti, na kratko popustiti gas što će dovesti do naglog ali umerenog zanošenja zadnjeg dela koji će se vrlo brzo smiriti i kada se sve to završi, ponovo treba dodati gas.
Potrošnja na testu bila je relativno niskih 10,3l
Ko želi da vidi kako izgleda voziti novi Megane Coupe 180 TCE načekaće se dok neki stigne u naše krajeve. Ipak, postoji virtuelna opcija u novoj igrici Need For Speed u kojoj se ovaj model pojavio pre nego na ulicama.

Lepo iznenađenje kod novog Megana je to što će na određenim tržištima biti dostupan sa CVT menjačem (bezstepeni menjač koji vrlo efikasno koristi snagu motora i smanjuje potrošnju goriva)
Raspon snaga dizel motora biće od 85KS do 160KS (kasnije tokom proizvodnje).

Benzinci su u rasponu snaga od 100 do 140 KS ne računajući 180 KS TCE motor iz kupea.

Biće i opcija koja koristi etanol kao pogonsko gorivo.
Renault je i sa ovim modelom vodio računa o ekologiji tako da su korišćeni reciklirani materijali prilikom izrade, smanjena je težina u odnosu na prethodni model i smanjeni su razmaci između delova karoserije kako bi se auto manje opirao kretanju kroz vazduh.

Primenom ovih rešenja smanjuje se potrošnja goriva, samim tim smanjuje se zagađenje čovekove okoline izduvnim gasovima.
Zbog ekonomske krize nisam dobio podatak o planiranom nivou godišnje proizvodnje već vrlo mudro plasiranu informaciju da je maksimalni kapacitet fabrike 310 000 vozila godišnje ukoliko bi se radilo u tri smene.

Postoji još milion sitnica koje koje ću vam detaljno opisati krajem januara 2009. godine kada budemo detaljno predstaviti novi Megane u rubrici Vozili smo.
Start Megana III na našem tržištu zakazan je za 15. januar i cena će za osnovni model (1.6, 100KS) biti, gore – dole nekoliko stotina (u zavisnosto od visine carinske stope) oko 15 000 evra.

Renault Megane Authetnique za taj novac vlasniku nudi prosečnu potrošnju benzina od oko 9 litara po gradu, 5,5 na otvorenom, ručni klima uređaj sa polen filterom, CD uređaj, impulsne podizače prednjih stakala (ne mogu vas priklještiti i mogu se zatvoriti iako ste ugasili motor) putni računar, električni servo upravljač koji se može podešavati i po dubini i po visini, vozačko sedište podesivo po visini, ABS, Renaultovu ključ karticu…
Renault Megane osvojio je 5 zvezdica na EURO NCAP testu. Saznajte više o sigurnosnom aspektu novog modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: