Polestar One trebalo je da bude novi Volvo kupe, ali...

Prvi model sada zasebnog automobilskog brenda Polestar koji je ranije bio poznat kao “tjuner” serijskih Volvo automobila, prvobitno je trebalo da bude lansiran kao luksuzni kupe švedske auto-marke, otkrio je šef Polestara, Tomas Ingenlat.

Podeli
Polestar One ima hibridni pogon ukupne snage 600 ks
Polestar One ima hibridni pogon ukupne snage 600 ks

Ingenlat, koji je kao šef dizajna Volvoa bio zaslužan za izgled najnovije generacije modela tog proizvođača, rekao je u razgovoru za Motor Authority da je ideja bila da se vozilo, koje sada znamo kao Polestar One, komercijalizuje kao kupe verzija limuzine S90, pod oznakom Volvo C90.

Međutim, direktor Volvoa, Hokan Samuelson, došao je pre par godina na ideju da Volvo Concept Coupe, koji je poslužio kao osnova za Polestar One, ponude kupcima kao serijski model u okviru novog, zasebnog brenda - Polestar.

Tomas Ingenlat pored kupea Polestar One
Tomas Ingenlat pored kupea Polestar One

Uprkos početnom oklevanju, Polestar je ubrzo počeo da radi na modifikaciji Volvo pogonskog hibridnog sistema T8 Twin Engine i da razvija karoseriju od ugljenčnih vlakana za Polestar One.

Nakon što je isprobao prototip, Ingenlat je najzad bio potpuno uveren u ispravnost odluke da kupe ponese amblem Polestara.

Tomas Ingenlat na prezentaciji Volvo Coupe Concepta iz 2013.
Tomas Ingenlat na prezentaciji Volvo Coupe Concepta iz 2013.

Polestar One počeće da se proizvodi tek 2019, s obzirom da se fabrika u Kini, u kojoj će se vozilo izrađivati još uvek gradi a biće završena sredinom 2018. godine.

Cena bi trebalo da iznosi između 130.000 i 150.000 evra. Novi model biće kupcima ponuđen najverovatnije samo kroz pretplatnički servis, na 2 ili 3 godine, a mesečna naknada obuhvatiće i sve troškove eksploatacije i servisiranja automobila.

Sličnu uslugu ponudiće i Volvo za svoj novi SUV XC40.

Vesti

Opel ima novi plan za najvažnije afričko tržište

Osim što će svoja vozila prodavati uz pomoć novog partnera, Opel sprema “ofanzivu” novih modela u Južnoj Africi. Istovremeno, bivši vlasnik ove nemačke auto-marke, General Motors, odlučio je da sa južnoafričkog tržišta od 1. januara 2018. povuče svoj brend Chevrolet.

Vesti četvrtak 23.11. 12:55 Komentara: 0

Ford Kuga N1 za firme i preduzetnike

Ford je u svojoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji ponudio preduzećima, preduzetnicima i svim pravnim subjektima koji imaju pravo na povrat poreza na dodatu vrednost, SUV model Kuga u N1 verziji po ceni od 16.125 evra, u dinarskoj protivvrednosti, bez PDV-a.

Vesti sreda 22.11. 12:06 Komentara: 18

Zaboravljeni auto-brend vraća se u Evropu

Nekadašnja nemačka automobilska marka Borgward, koja je obnovljena 2015. posle pola veka hibernacije i čija su vozila odnedavno dostupna na kineskom tržištu, stiže u prodajne salone u Evropi u prvom tromesečju 2018.

Vesti utorak 21.11. 12:31 Komentara: 34
strana 1 od 1286 idi na stranu