Transformacija najmanjeg BMW-a: Novi model - novi pogon

Treća generacija kompaktnog hečbeka, BMW-a Serije 1, označiće i prelazak ovog modela sa zadnjeg na prednji pogon.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.04.2017.

12:06

Transformacija najmanjeg BMW-a: Novi model - novi pogon
Aktuelna generacija BMW-a Serije 1 (ilustracija)

Automobil kojim je BMW svojevremeno zakoračio u segment kompaktnih putničkih vozila, doživeće značajnu promenu zahvaljujući novoj mehaničkoj UKL platformi.

Kako piše AutoExpress, prelezak na novu platformu i pogon na prednje točkove doneće praktične prednosti, kao što su porast međuosovinskog rastojanja, povećanje korisnog prostora u putničkoj kabini, ali i u prtljažniku.

Ova konstruktivna transformacija uticaće i na promene u motorizaciji, s obzirom da je UKL platforma nije kompaktibilna sa šestocilindarskim motorima. Tako će buduća top verzija Serije 1 umesto sadašnjeg agregata sa 3.0 litra zapremine i 6 cilindara, dobiti 2.0 litarski četvorocilindarski motor.
Aktuelna generacija BMW-a Serije 1 (ilustracija)
Paleta motora biće uglavnom pozajmljena od aktuelnog BMW-a X1 i nove generacije MINI modela - koji već koriste UKL platformu - i sastojaće se od 1.5 litarskih trocilindarskih benzinaca i dizelaša, pored pomenutih 2.0 jedinica sa 4 cilindra.

S obzirom da je BMW takođe fokusiran na elektrifikaciju svojih automobila, treba očekivati i Plug-in hibridnu varijantu. Hibridna Serija 1 imaće pogonski sistem pozajmljen od hibridne verzije nove generacije modela MINI Countryman, odnosno hibridnog mini-vana BMW 225xe, koji se sastoji od pogonskih baterija, malog elektromotora i 1.5 litarskog benzinca sa 3 cilindra.

U ovim vozilima benzinska jedinica proizvodi 136 ks (100 kW) i 220 Nm, a elektromotor doprinosi sa svojih 88 ks (65 kW) i 165 Nm, dok su litijum-jonske baterije kapaciteta 7,7 kWh.

BMW Serije 1 treće generacije pojaviće se na tržištu 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: