Aktuelno

Nedelja, 09.04.2017.

12:06

Transformacija najmanjeg BMW-a: Novi model - novi pogon

Izvor: B92

Transformacija najmanjeg BMW-a: Novi model - novi pogon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Bmw

pre 7 godina

(Radovan, 10. april 2017 13:11)

Оволико глупости и лупетања на једном месту нисам скоро прочитао. Чуј, спомињеш Бмв и намештај. Возио сам све и свашта а једино што никад нисам мењао и нећу је Бмв. Добра гума и иде свуда, на Коп сам се без ланаца по снегу пео и спуштао, а заглављене Хјундаи и Кије џипове обилазио. Бмв је отац и мајка управљивости. Ухватили сте се проклизавања као пијан плота. Стари Бмв као и Порше мораш знати возити. Другар се клео у Ауди, возио он мене у Аудију па ја њега истим путем у Бмв-у, где нас је Ауди бацао, Бмв је ишао залепљен као пегла. Није веровао. А тек кад сам прочитао о запремини гепека...страшно шта си написао. Које непознавање материје.

Peca

pre 7 godina

@Kele
Opet provlacenje mita da je prtljaznik kod auta sa prednjim pogonom veci. Shvatite ljudi to veze sa zivotom nema, zadnji diferencijal se zavrsava ispod naslona zadnje klupe i apsolutno ne smanjuje velicinu prtljaznika. Osnovni dokaz Audi A4, Skoda Oktavia, VW Passat svi imaju identican prtljaznik u varijanti auta sa prednjim pogonom i 4x4 (za neupucene kod pogona na sva 4 tocka zadnji diferencijal i kardan su identicni kao kod auta samo za zadnjim pogonom).
A aktuelni Mondeo ima veci prtljaznik od BMW trojke (580 na prema 480 litara) zato sto je 25cm duzi, 4cm siri i 5cm visi, tako da je poredjenje jednog i drugog mesanje baba i zaba.

kele

pre 7 godina

@(Fan a ne fen, 11. april 2017 10:05)
Moram priznati da me mišljenje Vašeg sina debelo iznenadilo. I to prijatno, jer opšte je poznato da momci u njegovim godinama uglavnom ne preferiraju BMW i slična sportska auta. Ja ih inače viđam samo u Micra-ma, Yaris-ima i eventualno Polo-ima. Uglavnom pastelnih boja.

Vezano za zadnju vuču po klizavom i snijegu je pričam ti priču. Idući na skijanje redovno nailazim na BMW i Mercedese zaglavljene pored puta ako je zavaljao iole veći snijeg. Prednost zadnje vuče je bolja upravljivost ako se ne pretjera, a u suprotnom kuku lele za svakog neiskusnijeg vozača. Korekcija proklizavanja sa prednjom vučom je daleko lakša za početnike i manje iskusne vozače (čitaj 90% od ukupnog broja svih vozača).

Gepek je redovno manji u vozilima sa zadnjom vučom. Činjenica. Pogledati gepek Golfa i BMW 1. Mondea i C klase itd.

Еуридамас

pre 7 godina

Радоване, та прича да погон на задње точкове није добар на снијегу је прича за малу дјецу и оне који не знају возити. Физика се не може преварити. Када се иде уз нагиб, тежина возила је већа на задњој осовини па самим тим точкови имају бољи додир са подлогом. Када у кривини "нос" аута са предњим погоном почне да носи на супротну страну, скоро ништа се не може урадити, а код задњег погона увијек постоји "контра". Да исти точкови преносе снагу на подлогу, одређују правац и коче-не може никако бити добро. Задњи погон је бољи ко зна да вози, а ко не, нека се држи предњег или 4х4.

Srđan

pre 7 godina

Radovan
Komentari su vam poput ''strica Alberta'' iz ''Mućki'': ''Tokom rata, dok sam sluzio u mornarici...'' MB, BMW i Alfa sa pocetka 80-ih po pitanju motora, transmisije i ogibljenja nemaju veze sa danasnjim modelima. Pogotovu ako ste Alfu zeljeli izdignuti iznad ostale dvojice. U medjuvremenu su prva dva proizvodjaca otisli miljama daleko u samostalnom razvoju pomenutih elemenata vozila. Za razliku od toga Alfa je spala na Fiat, a sada je postala ''namjestaj'' na platformi Maseratija, uz pogon Fiata i Ferrarija...

Radovan

pre 7 godina

- Imao sam priliku da na televiziji početkom 80-tih odgledam uporedni test BMW serija 5 i MERCEDES (u toj klasi) u pravolinijskoj vožnji između čunjeva. MB je plesao i levo i desno kao da je na ledu i prošao je čunjeve, a BMW se okrenuo oko svoje ose za 360 stepeni i stao jer nije imalo smisla, obrukao se. Posle tog testa BMW se obratio firmi ALFA ROMEO za pomoć gde su im ovi "namestili" zadnje vešanje kako treba.
- Prednja vuča je sa stanovišta troškova proizvodnje i troškova montaže jeftinija za proizvodnju. To je glavni razlog zašto se prelazi na prednju vuču, a ne pesničko-lirska ushićenja vozača.
-Zadnja vuča je dobra za prikoličare, ko vuče teret, sportske trke i driftere. Na klizavom,snegu,blatu,ledu pa još uzbrdo, može ali samo sa lancima.
- Jedna LADA/AVTOVAZ je sa Samarom prešla na prednju vuču jer su sposobniji i pametniji od BMW. Druga je stvar što nemačke firme imaju novca na raspolaganju, koje im nude:banke,države i investicioni fondovi, pa onda mogu da kupe tuđa inženjerska rešenja
- BMW ima samo dve šasije: jednu sa uzdužnim motorom i jednu sa poprečnim motorom. Ovo je iz njihovih izvora.
- Ja lično vozim i volim zadnju vuču, ali ljudima savetujem prednju vuču zbog bezbednosti i prohodnosti. A posebno im savetujem karavan benzinac sa dobrim kabinskim grejanjem.

Fan a ne fen

pre 7 godina

@Radovan. To sa neiskusnim vozačima uopšte nije tačno. Moj sin vozač početnik (ima manje od 10000 km) kaže da mu je lakse da vozi moj e46 cupe nega maminu Toyota corolla. Kaze auto mu je stabilniji oseća se sigurnije manji radijus skretanja itd itd. uključi kontrolu proklizavanja odvrnes mu kontrolu gasa do pola i auto za početnike kao stvoren. plus kada ima dobre gume po snegu nema skoro razlike. to sve kaže vozač početnik....

Peca

pre 7 godina

@Radovan
Au prijatelju sta ti sve ispisa, "prednji pogon krupan i zahtevan inženjerski posao i BMW nije u stanju da ga napravi"???
Prednji pogon je neuporedivo jednostavniji od zadnjeg (nema kardana, nema zadnjeg diferencijala), a kod poprecno postavljenih motora gotovo trivijalan da se napravi. Ono sto je dosta komplikovanije je prednji pogon kod longitudinalno postavljenih motora, ali to skoro niko nema. BMW naravno da ima tehnologiju i za to, ali bi to bili previse skupo - ekonomski neisplativo jer je u principu neophodan prednji diferencijal, sto je vise od pola cene pogona na sva 4 (zadnji diferencijal je daleko jeftiniji). Kod BMW-a trenutno svi trocilindricni motori imaju i transferzalnu verziju - B37 i B38, kao i cetvorocilindricni u verzijama B47C20 i B48A20. Ni jedan sestak ne postoji u transferzalnoj verziji jer su jednostavno previse dugacki i ne mogu da stanu.

"Zadnja vuca za pocetnike smrtonosna"???
BMW sa zadnjoj vucom u svom elektronikom i motorima do 400Nm je apsolutno bezbedniji od bilo kog matorog auta sa prednjim pogonom i recimo samo samo ABS-om i EPS-om. Najprostiji primer sa zadnjom vucom ti se gotovo nikad nece desiti da ne smotas u krivini, a sa prednjom i te kako.

"Kod prednja vuce kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik"
Ne vec samo vise mesta u sredini. U nivou naslona zadnje klupe je obicno smesten zadnji diferencijal, tako da pogon sa velicinom gepeka apsolutno nikakve veze nema.

Bane

pre 7 godina

Radovane, moze tako kako si napisao a mogu da kupe neki brend sa prednjim pogonom pa da iskoriste tu platformu da svoja vozila prepakuju na nju.....sto je BMW uradio kupivsi MINI, sada samo usavrsava tu platformu i koristi za neke od svojih modela. Ja mislim da ce oni ovim potezom napraviti dobar posao. Jednostavno mali auto je nepraktican za zadnju vucu, uzduzno postavljen motor, pogotovo kod BMW-a koji zbog idealne raspodele mase izmedju osovina motor uvuce dosta iza prednje osovine, kardansko vratilo i kardan uzmu jako puno prostora. Pa uzmite samo X1 prethodne i ove generacije, onaj prethodne meni licno je smesan auto, totalno neskladan, kao neki poviseni karavan all road. Ali to je posledica sto je dizajn morao da prati tehnicko resenje. Novi X1 sa prednjom vucom skroz skladniji, komforniji, robusniji. Isto ce biti i sa serijom 1, osecam da ce novi hedzbek biti mnogo komfoniji i prakticniji.

Gross

pre 7 godina

Na stranu sve, samo mi nije jasna opsednutost 4x4 pogona na ovim prostorima. Pogon na sve tockove je potpuno nepotreban ako auto nema bar 500Nm obrtnog momenta. Drugo, auto sa pogonom na sve tockove na lezi bolje od auta sa zadnjim pogonom osim ako se ne vozi po snegu i ledu. Trece, pogon na sve tockove je tezi barem 70kg, remeti balans vozila, povećava potrošnju i troskove. Sluzi samo tih mesec dana godišnje kad padne sneg, ako ga i toliko nema.

brm

pre 7 godina

Smeta vama nedostatak zadnje vuče jer volite da se potpisujete po asfaltu. Čuj, smeta mu prednji pogon. Voziš reli trke pa osećaš razliku

Banjalučanin

pre 7 godina

@"Svet automobila se pretvorio u konfekciju. Sve je to manje-vise isto, mali motor sa turbinom, prednji pogon...konfekcija."
(popovicvl, 09. april 2017 21:56)

Vidi ovako... Odvojiš milion eura, kupiš sebi neki auto koji je ručno izrađen po tvojim uputstvima i dobro. Nemaš milion nikako, a ne za auto? Onda zaslužuješ konfekciju, kao i nas ostalih 99,5%, uostalom...

Prednji za vožnju, zadnji za trke

pre 7 godina

Meni se ovo sviđa.Za razliku od ložana koji driftuju ,,kockice" i ostale modele starije od njih, ja sa 17 godina vozačkog staža i 500.000 km na prednjem pogonu,znam gde su mi granice.

Vlada

pre 7 godina

Ispisa Radovan komentar sedeci u svom Yugu 55. BMW ikona uzivanja u voznji docekala da pljuje neki znalac iz drzave gde se u proseku voze automobili 15 godina stari sa 1.6 dizelom. Inace BMW mi je prvi automobil koji sam imao sa 18 god, 325 kockica i zamisli ziv sam i danas sa 30 godina. Nekom ko ne pazi da vozi, vozi pijan itd nece pomoci nista.

Radovan

pre 7 godina

Prelazak na prednji pogon predstavlja krupan i zahtevan inženjerski posao, gde nije baš svaka firma sposobna za tako nešto. Vidi se da im je trebalo dosta vremena da savladaju tehniku projektovanja i konstruisanja prednjeg pogona, a treba uložiti i dosta para u novo opremanje metalurgije i mašinske obrade.
Na prednji pogon se odavno prešlo zbog troškova proizvodnje i troškova montaže, a kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik i bezbednija vožnja sa prednjom vučom. Za početnike vozače zadnja vuča može biti smrtonosna.
BMW hvale ljudi koji se ne razumeju u auto-tehniku i auto-industriju, već u nameštaj.

komentator

pre 7 godina

@ car
Prijatelju ti poredis e39 sa Cliom? Nisi ti u e39 nikad ni sjeo. Svaki pa i najnoviji Clio je kanta u odnosu na e39. E30, e34, e 46 i dalje su pojam auta za bilo kojeg Clia, to sto ti mozda vozis mladje auto apsolutno ne znaci da je bolje. Recimo, ja cu kupiti e38 . Taj e38 ima vise eletronike u gepeku nego tvoj najskuplji Reno koji postoji a razlika je 20 tak godina. Poz

Maxx

pre 7 godina

Pomenuti clio je presao ne 117000 vec verovatno 417000 km. A sem toga Clio i bmw nikad ne mogu da se porede. Npr stari model bmw e39 je pojam za svakog clia, a ironicno jeftiniji je za odrzavanje jer novija vozila mnogo kostaju u eksploataciji.

Vladimir Vukajlovic

pre 7 godina

Treba iskulirati... da se podsjetimo naslova u poslednjih 30-40 godina koji su zaprepastili ljude...
1. BMW DIESEL!!!
2. Alfa Romeo Diesel!!!
3. Volvo sa prednjim pogonom!!!
4. Maserati sa četvoro vrata!!!
5. Alfa sa prednjim pogonom!
6. BMW X5!!! pa X6, pa 3 pa.... BMW Terenac!
7. Mercedes sa prednjim pogonom!!!
8. Maserati Diesel!!!
9. Jaguar SUV!
10. Maserati Levente SUV!!!
11. Alfa Romeo STELVIO SUV!!!

analiticar amater

pre 7 godina

BMW se etablirao kao premijum automobil, postao je pozeljan jer onaj ko ga ima, makar i seriju 1, smatra se boljim i uspesnijim od onoga ko ga nema.
Kad napravite brend, onda zelite i da ga unovcite sa sto vecim profitom.

S obzirom na to da se 90% automobila u EU kupuje na neku vrstu kredita, i da otprilike isto toliko kupaca nema pojma sta kupuje u smislu mehanike vec su zaslepljeni znakom, onda ne cudi odluka BMW-a da se odluci za dosta jeftiniji prednji pogon i manji motor koji ce i dalje prodavati po istoj ceni.

Vec pomenutih 90% kupaca i ovako nezna koji su im tockovi pogonski, a preostalih 10% - pa nemaju mnogo izbora ako hoce da ostanu na zadnjem pogonu, lil neka debelo doplate za x-drive.

Sa ovakvom logikom nije daleko dan kada ce i ostale serije biti prevedene u konfekciju sa prednjim pogonom, malo luksuzniju, ali ipak konfekciju.

Car

pre 7 godina

Za ljubitelje se ne sekiram, imaju oni svoje mašine - E30, E34, E39, E46, pa još ako su M verzije. Samo kod nas si glup ako kupiš takvu neku legendu. 3000 evra za starog BMW-a? Brate, bolje da za te pare kupiš Clio dci, 2004. godište, prešao 117000, nov nov nov.

Ognjen2good4U

pre 7 godina

Citam ovde komentare i sudeci po njima nije mi jasno kako do sada nemamo jedno 7 svetskih sampiona u auto sportu, svi su veliki poznavaoci voznje, pogona, balansa u krivinama, raspodele snage u nizim obrtajima. Kad dodje vikend svi po stazama vozaju, usavrsavaju svoju tehniku, evo usra.u se. 90% ljudi koji komentarisu ne napustaju grad i ako ga napustaju vozaju po autoputevima. Ne kazem da je potez BMW-a dobar, ali ne znaci ni da ce novi automobil biti los, jer nece, kao sto ni jedan nije. Licno vozim MINI-ja i ne mislim da ce novi 1 na njegovoj platformi biti los automobil, cak suprotno. Uzdravlje

Maxx

pre 7 godina

Zaista mnogi komentari su na mestu. Bmw 1 je drugaciji. Rado bi vozio plavi 2.0 d. Ali prakticnost je bila nula. Imali ste vozilo klase kao audi a3 sa unutrasnjim prostorom kao u corsi ili puntu.

dottore

pre 7 godina

Vidim, sekiraju se dečaci zbog "odlaska" zadnje vuče? Pa, kako će sada da driftuju na Slaviji??? .... Problem.... Neće da im leži dobro u krivini kod Požege??

mm

pre 7 godina

Sta ste svi skocili odmah, pa ne uvodi prednji pogon u sve serije vec u seriju 1 samo. Mozda neko zeli iz nekog razloga presnji pogon i hoce bmw, ako vam se to ne svidja uzmite trojku ili nesto drugo.

bojan

pre 7 godina

mene interesuje segment kome pripadaju i bmw2 i mercedes b izmedju ostalog. gledao sam ih. bmw2 ima 3 cilinda za 25.000 evra. hankok gume dobijes... mecka je bolja ali dobijes reno motor za te pare. nije ni cudo da je 3008 auto godine. 1.6 hdi u finoj opremi, divan unutra, sve sa primacy 3... ne znam za ostale modele ali na ovim gorepomenutim placas znak papreno.

Beogradjanin

pre 7 godina

I treba, zadnji pogon je prevazidjen...ili napred ili awd...pogotovo na ovom medelu sa 120 konja...nema niti je ikad imao ambicije da bude sportista

lak1

pre 7 godina

Boze me sacuvaj. Sta ce prednji pogon na ovom autu, upravo po tome je i bio drugaciji od konkurenata u klasi.
Ode moja omiljena marka u totalnu komercijalu.
Zar im nije dovoljan bmw 2 gran tourer (koji je skroz ok), nego sad i ovo.
Danas uopste nisu bitni principi i tradicija firme, samo je profit bitan... Zalosno...

R32

pre 7 godina

Uvijek se sjetim epizode Fifth Gear-a u kojoj je Golf R32 na stazi dobio BMW 135i ;-) Prva generacija "keca" je bila uzas,a ova i lici na nesto!

Brenki

pre 7 godina

Kad se pojavila 1. generacija mnogi su komentarisali kako to nije pravi BMW i sl... Šta će reći sad kad prebace pogon napred i ukinu motore sa 6 cilindara. Poslednji egzotični hečbek.

Z

pre 7 godina

Izgubice glavnu karakteristiku po kojoj su se razlikovali od konkurencije.To sto nece biti 3.0 sa 6 cilindara mi i nije toliko strasno koliko je prelazak na prednji pogon.Uzas.

Notek

pre 7 godina

To onda neće biti Bmw već samo nešto što ima znak na haubi od Bmw-a.Slično kao Mercedes sa modelima A i B klase i Audi sa svojim najmanjim modelima.Magija brenda je ogromna i treba je podeliti i sa onima koji do juče nisu mogli da priušte tako nešto ne misleći o budućnosti brenda ili možda to više ništa ne znači kad svi prave sve.Dokaz da pohlepa nema granica i da ništa nije sveto ili samo dobar poslovni potez uostalom ko smo mi fanovi da im govorimo šta treba da rade kad akcionari treba da se namire po svaku cenu.

lak1

pre 7 godina

Boze me sacuvaj. Sta ce prednji pogon na ovom autu, upravo po tome je i bio drugaciji od konkurenata u klasi.
Ode moja omiljena marka u totalnu komercijalu.
Zar im nije dovoljan bmw 2 gran tourer (koji je skroz ok), nego sad i ovo.
Danas uopste nisu bitni principi i tradicija firme, samo je profit bitan... Zalosno...

Brenki

pre 7 godina

Kad se pojavila 1. generacija mnogi su komentarisali kako to nije pravi BMW i sl... Šta će reći sad kad prebace pogon napred i ukinu motore sa 6 cilindara. Poslednji egzotični hečbek.

dottore

pre 7 godina

Vidim, sekiraju se dečaci zbog "odlaska" zadnje vuče? Pa, kako će sada da driftuju na Slaviji??? .... Problem.... Neće da im leži dobro u krivini kod Požege??

Vladimir Vukajlovic

pre 7 godina

Treba iskulirati... da se podsjetimo naslova u poslednjih 30-40 godina koji su zaprepastili ljude...
1. BMW DIESEL!!!
2. Alfa Romeo Diesel!!!
3. Volvo sa prednjim pogonom!!!
4. Maserati sa četvoro vrata!!!
5. Alfa sa prednjim pogonom!
6. BMW X5!!! pa X6, pa 3 pa.... BMW Terenac!
7. Mercedes sa prednjim pogonom!!!
8. Maserati Diesel!!!
9. Jaguar SUV!
10. Maserati Levente SUV!!!
11. Alfa Romeo STELVIO SUV!!!

Z

pre 7 godina

Izgubice glavnu karakteristiku po kojoj su se razlikovali od konkurencije.To sto nece biti 3.0 sa 6 cilindara mi i nije toliko strasno koliko je prelazak na prednji pogon.Uzas.

Ognjen2good4U

pre 7 godina

Citam ovde komentare i sudeci po njima nije mi jasno kako do sada nemamo jedno 7 svetskih sampiona u auto sportu, svi su veliki poznavaoci voznje, pogona, balansa u krivinama, raspodele snage u nizim obrtajima. Kad dodje vikend svi po stazama vozaju, usavrsavaju svoju tehniku, evo usra.u se. 90% ljudi koji komentarisu ne napustaju grad i ako ga napustaju vozaju po autoputevima. Ne kazem da je potez BMW-a dobar, ali ne znaci ni da ce novi automobil biti los, jer nece, kao sto ni jedan nije. Licno vozim MINI-ja i ne mislim da ce novi 1 na njegovoj platformi biti los automobil, cak suprotno. Uzdravlje

Notek

pre 7 godina

To onda neće biti Bmw već samo nešto što ima znak na haubi od Bmw-a.Slično kao Mercedes sa modelima A i B klase i Audi sa svojim najmanjim modelima.Magija brenda je ogromna i treba je podeliti i sa onima koji do juče nisu mogli da priušte tako nešto ne misleći o budućnosti brenda ili možda to više ništa ne znači kad svi prave sve.Dokaz da pohlepa nema granica i da ništa nije sveto ili samo dobar poslovni potez uostalom ko smo mi fanovi da im govorimo šta treba da rade kad akcionari treba da se namire po svaku cenu.

Maxx

pre 7 godina

Zaista mnogi komentari su na mestu. Bmw 1 je drugaciji. Rado bi vozio plavi 2.0 d. Ali prakticnost je bila nula. Imali ste vozilo klase kao audi a3 sa unutrasnjim prostorom kao u corsi ili puntu.

mm

pre 7 godina

Sta ste svi skocili odmah, pa ne uvodi prednji pogon u sve serije vec u seriju 1 samo. Mozda neko zeli iz nekog razloga presnji pogon i hoce bmw, ako vam se to ne svidja uzmite trojku ili nesto drugo.

analiticar amater

pre 7 godina

BMW se etablirao kao premijum automobil, postao je pozeljan jer onaj ko ga ima, makar i seriju 1, smatra se boljim i uspesnijim od onoga ko ga nema.
Kad napravite brend, onda zelite i da ga unovcite sa sto vecim profitom.

S obzirom na to da se 90% automobila u EU kupuje na neku vrstu kredita, i da otprilike isto toliko kupaca nema pojma sta kupuje u smislu mehanike vec su zaslepljeni znakom, onda ne cudi odluka BMW-a da se odluci za dosta jeftiniji prednji pogon i manji motor koji ce i dalje prodavati po istoj ceni.

Vec pomenutih 90% kupaca i ovako nezna koji su im tockovi pogonski, a preostalih 10% - pa nemaju mnogo izbora ako hoce da ostanu na zadnjem pogonu, lil neka debelo doplate za x-drive.

Sa ovakvom logikom nije daleko dan kada ce i ostale serije biti prevedene u konfekciju sa prednjim pogonom, malo luksuzniju, ali ipak konfekciju.

R32

pre 7 godina

Uvijek se sjetim epizode Fifth Gear-a u kojoj je Golf R32 na stazi dobio BMW 135i ;-) Prva generacija "keca" je bila uzas,a ova i lici na nesto!

bojan

pre 7 godina

mene interesuje segment kome pripadaju i bmw2 i mercedes b izmedju ostalog. gledao sam ih. bmw2 ima 3 cilinda za 25.000 evra. hankok gume dobijes... mecka je bolja ali dobijes reno motor za te pare. nije ni cudo da je 3008 auto godine. 1.6 hdi u finoj opremi, divan unutra, sve sa primacy 3... ne znam za ostale modele ali na ovim gorepomenutim placas znak papreno.

komentator

pre 7 godina

@ car
Prijatelju ti poredis e39 sa Cliom? Nisi ti u e39 nikad ni sjeo. Svaki pa i najnoviji Clio je kanta u odnosu na e39. E30, e34, e 46 i dalje su pojam auta za bilo kojeg Clia, to sto ti mozda vozis mladje auto apsolutno ne znaci da je bolje. Recimo, ja cu kupiti e38 . Taj e38 ima vise eletronike u gepeku nego tvoj najskuplji Reno koji postoji a razlika je 20 tak godina. Poz

Car

pre 7 godina

Za ljubitelje se ne sekiram, imaju oni svoje mašine - E30, E34, E39, E46, pa još ako su M verzije. Samo kod nas si glup ako kupiš takvu neku legendu. 3000 evra za starog BMW-a? Brate, bolje da za te pare kupiš Clio dci, 2004. godište, prešao 117000, nov nov nov.

Maxx

pre 7 godina

Pomenuti clio je presao ne 117000 vec verovatno 417000 km. A sem toga Clio i bmw nikad ne mogu da se porede. Npr stari model bmw e39 je pojam za svakog clia, a ironicno jeftiniji je za odrzavanje jer novija vozila mnogo kostaju u eksploataciji.

Beogradjanin

pre 7 godina

I treba, zadnji pogon je prevazidjen...ili napred ili awd...pogotovo na ovom medelu sa 120 konja...nema niti je ikad imao ambicije da bude sportista

Radovan

pre 7 godina

Prelazak na prednji pogon predstavlja krupan i zahtevan inženjerski posao, gde nije baš svaka firma sposobna za tako nešto. Vidi se da im je trebalo dosta vremena da savladaju tehniku projektovanja i konstruisanja prednjeg pogona, a treba uložiti i dosta para u novo opremanje metalurgije i mašinske obrade.
Na prednji pogon se odavno prešlo zbog troškova proizvodnje i troškova montaže, a kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik i bezbednija vožnja sa prednjom vučom. Za početnike vozače zadnja vuča može biti smrtonosna.
BMW hvale ljudi koji se ne razumeju u auto-tehniku i auto-industriju, već u nameštaj.

brm

pre 7 godina

Smeta vama nedostatak zadnje vuče jer volite da se potpisujete po asfaltu. Čuj, smeta mu prednji pogon. Voziš reli trke pa osećaš razliku

Peca

pre 7 godina

@Radovan
Au prijatelju sta ti sve ispisa, "prednji pogon krupan i zahtevan inženjerski posao i BMW nije u stanju da ga napravi"???
Prednji pogon je neuporedivo jednostavniji od zadnjeg (nema kardana, nema zadnjeg diferencijala), a kod poprecno postavljenih motora gotovo trivijalan da se napravi. Ono sto je dosta komplikovanije je prednji pogon kod longitudinalno postavljenih motora, ali to skoro niko nema. BMW naravno da ima tehnologiju i za to, ali bi to bili previse skupo - ekonomski neisplativo jer je u principu neophodan prednji diferencijal, sto je vise od pola cene pogona na sva 4 (zadnji diferencijal je daleko jeftiniji). Kod BMW-a trenutno svi trocilindricni motori imaju i transferzalnu verziju - B37 i B38, kao i cetvorocilindricni u verzijama B47C20 i B48A20. Ni jedan sestak ne postoji u transferzalnoj verziji jer su jednostavno previse dugacki i ne mogu da stanu.

"Zadnja vuca za pocetnike smrtonosna"???
BMW sa zadnjoj vucom u svom elektronikom i motorima do 400Nm je apsolutno bezbedniji od bilo kog matorog auta sa prednjim pogonom i recimo samo samo ABS-om i EPS-om. Najprostiji primer sa zadnjom vucom ti se gotovo nikad nece desiti da ne smotas u krivini, a sa prednjom i te kako.

"Kod prednja vuce kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik"
Ne vec samo vise mesta u sredini. U nivou naslona zadnje klupe je obicno smesten zadnji diferencijal, tako da pogon sa velicinom gepeka apsolutno nikakve veze nema.

Banjalučanin

pre 7 godina

@"Svet automobila se pretvorio u konfekciju. Sve je to manje-vise isto, mali motor sa turbinom, prednji pogon...konfekcija."
(popovicvl, 09. april 2017 21:56)

Vidi ovako... Odvojiš milion eura, kupiš sebi neki auto koji je ručno izrađen po tvojim uputstvima i dobro. Nemaš milion nikako, a ne za auto? Onda zaslužuješ konfekciju, kao i nas ostalih 99,5%, uostalom...

Vlada

pre 7 godina

Ispisa Radovan komentar sedeci u svom Yugu 55. BMW ikona uzivanja u voznji docekala da pljuje neki znalac iz drzave gde se u proseku voze automobili 15 godina stari sa 1.6 dizelom. Inace BMW mi je prvi automobil koji sam imao sa 18 god, 325 kockica i zamisli ziv sam i danas sa 30 godina. Nekom ko ne pazi da vozi, vozi pijan itd nece pomoci nista.

Prednji za vožnju, zadnji za trke

pre 7 godina

Meni se ovo sviđa.Za razliku od ložana koji driftuju ,,kockice" i ostale modele starije od njih, ja sa 17 godina vozačkog staža i 500.000 km na prednjem pogonu,znam gde su mi granice.

Srđan

pre 7 godina

Radovan
Komentari su vam poput ''strica Alberta'' iz ''Mućki'': ''Tokom rata, dok sam sluzio u mornarici...'' MB, BMW i Alfa sa pocetka 80-ih po pitanju motora, transmisije i ogibljenja nemaju veze sa danasnjim modelima. Pogotovu ako ste Alfu zeljeli izdignuti iznad ostale dvojice. U medjuvremenu su prva dva proizvodjaca otisli miljama daleko u samostalnom razvoju pomenutih elemenata vozila. Za razliku od toga Alfa je spala na Fiat, a sada je postala ''namjestaj'' na platformi Maseratija, uz pogon Fiata i Ferrarija...

Еуридамас

pre 7 godina

Радоване, та прича да погон на задње точкове није добар на снијегу је прича за малу дјецу и оне који не знају возити. Физика се не може преварити. Када се иде уз нагиб, тежина возила је већа на задњој осовини па самим тим точкови имају бољи додир са подлогом. Када у кривини "нос" аута са предњим погоном почне да носи на супротну страну, скоро ништа се не може урадити, а код задњег погона увијек постоји "контра". Да исти точкови преносе снагу на подлогу, одређују правац и коче-не може никако бити добро. Задњи погон је бољи ко зна да вози, а ко не, нека се држи предњег или 4х4.

Bane

pre 7 godina

Radovane, moze tako kako si napisao a mogu da kupe neki brend sa prednjim pogonom pa da iskoriste tu platformu da svoja vozila prepakuju na nju.....sto je BMW uradio kupivsi MINI, sada samo usavrsava tu platformu i koristi za neke od svojih modela. Ja mislim da ce oni ovim potezom napraviti dobar posao. Jednostavno mali auto je nepraktican za zadnju vucu, uzduzno postavljen motor, pogotovo kod BMW-a koji zbog idealne raspodele mase izmedju osovina motor uvuce dosta iza prednje osovine, kardansko vratilo i kardan uzmu jako puno prostora. Pa uzmite samo X1 prethodne i ove generacije, onaj prethodne meni licno je smesan auto, totalno neskladan, kao neki poviseni karavan all road. Ali to je posledica sto je dizajn morao da prati tehnicko resenje. Novi X1 sa prednjom vucom skroz skladniji, komforniji, robusniji. Isto ce biti i sa serijom 1, osecam da ce novi hedzbek biti mnogo komfoniji i prakticniji.

Peca

pre 7 godina

@Kele
Opet provlacenje mita da je prtljaznik kod auta sa prednjim pogonom veci. Shvatite ljudi to veze sa zivotom nema, zadnji diferencijal se zavrsava ispod naslona zadnje klupe i apsolutno ne smanjuje velicinu prtljaznika. Osnovni dokaz Audi A4, Skoda Oktavia, VW Passat svi imaju identican prtljaznik u varijanti auta sa prednjim pogonom i 4x4 (za neupucene kod pogona na sva 4 tocka zadnji diferencijal i kardan su identicni kao kod auta samo za zadnjim pogonom).
A aktuelni Mondeo ima veci prtljaznik od BMW trojke (580 na prema 480 litara) zato sto je 25cm duzi, 4cm siri i 5cm visi, tako da je poredjenje jednog i drugog mesanje baba i zaba.

Fan a ne fen

pre 7 godina

@Radovan. To sa neiskusnim vozačima uopšte nije tačno. Moj sin vozač početnik (ima manje od 10000 km) kaže da mu je lakse da vozi moj e46 cupe nega maminu Toyota corolla. Kaze auto mu je stabilniji oseća se sigurnije manji radijus skretanja itd itd. uključi kontrolu proklizavanja odvrnes mu kontrolu gasa do pola i auto za početnike kao stvoren. plus kada ima dobre gume po snegu nema skoro razlike. to sve kaže vozač početnik....

Radovan

pre 7 godina

- Imao sam priliku da na televiziji početkom 80-tih odgledam uporedni test BMW serija 5 i MERCEDES (u toj klasi) u pravolinijskoj vožnji između čunjeva. MB je plesao i levo i desno kao da je na ledu i prošao je čunjeve, a BMW se okrenuo oko svoje ose za 360 stepeni i stao jer nije imalo smisla, obrukao se. Posle tog testa BMW se obratio firmi ALFA ROMEO za pomoć gde su im ovi "namestili" zadnje vešanje kako treba.
- Prednja vuča je sa stanovišta troškova proizvodnje i troškova montaže jeftinija za proizvodnju. To je glavni razlog zašto se prelazi na prednju vuču, a ne pesničko-lirska ushićenja vozača.
-Zadnja vuča je dobra za prikoličare, ko vuče teret, sportske trke i driftere. Na klizavom,snegu,blatu,ledu pa još uzbrdo, može ali samo sa lancima.
- Jedna LADA/AVTOVAZ je sa Samarom prešla na prednju vuču jer su sposobniji i pametniji od BMW. Druga je stvar što nemačke firme imaju novca na raspolaganju, koje im nude:banke,države i investicioni fondovi, pa onda mogu da kupe tuđa inženjerska rešenja
- BMW ima samo dve šasije: jednu sa uzdužnim motorom i jednu sa poprečnim motorom. Ovo je iz njihovih izvora.
- Ja lično vozim i volim zadnju vuču, ali ljudima savetujem prednju vuču zbog bezbednosti i prohodnosti. A posebno im savetujem karavan benzinac sa dobrim kabinskim grejanjem.

Gross

pre 7 godina

Na stranu sve, samo mi nije jasna opsednutost 4x4 pogona na ovim prostorima. Pogon na sve tockove je potpuno nepotreban ako auto nema bar 500Nm obrtnog momenta. Drugo, auto sa pogonom na sve tockove na lezi bolje od auta sa zadnjim pogonom osim ako se ne vozi po snegu i ledu. Trece, pogon na sve tockove je tezi barem 70kg, remeti balans vozila, povećava potrošnju i troskove. Sluzi samo tih mesec dana godišnje kad padne sneg, ako ga i toliko nema.

Bmw

pre 7 godina

(Radovan, 10. april 2017 13:11)

Оволико глупости и лупетања на једном месту нисам скоро прочитао. Чуј, спомињеш Бмв и намештај. Возио сам све и свашта а једино што никад нисам мењао и нећу је Бмв. Добра гума и иде свуда, на Коп сам се без ланаца по снегу пео и спуштао, а заглављене Хјундаи и Кије џипове обилазио. Бмв је отац и мајка управљивости. Ухватили сте се проклизавања као пијан плота. Стари Бмв као и Порше мораш знати возити. Другар се клео у Ауди, возио он мене у Аудију па ја њега истим путем у Бмв-у, где нас је Ауди бацао, Бмв је ишао залепљен као пегла. Није веровао. А тек кад сам прочитао о запремини гепека...страшно шта си написао. Које непознавање материје.

kele

pre 7 godina

@(Fan a ne fen, 11. april 2017 10:05)
Moram priznati da me mišljenje Vašeg sina debelo iznenadilo. I to prijatno, jer opšte je poznato da momci u njegovim godinama uglavnom ne preferiraju BMW i slična sportska auta. Ja ih inače viđam samo u Micra-ma, Yaris-ima i eventualno Polo-ima. Uglavnom pastelnih boja.

Vezano za zadnju vuču po klizavom i snijegu je pričam ti priču. Idući na skijanje redovno nailazim na BMW i Mercedese zaglavljene pored puta ako je zavaljao iole veći snijeg. Prednost zadnje vuče je bolja upravljivost ako se ne pretjera, a u suprotnom kuku lele za svakog neiskusnijeg vozača. Korekcija proklizavanja sa prednjom vučom je daleko lakša za početnike i manje iskusne vozače (čitaj 90% od ukupnog broja svih vozača).

Gepek je redovno manji u vozilima sa zadnjom vučom. Činjenica. Pogledati gepek Golfa i BMW 1. Mondea i C klase itd.

komentator

pre 7 godina

@ car
Prijatelju ti poredis e39 sa Cliom? Nisi ti u e39 nikad ni sjeo. Svaki pa i najnoviji Clio je kanta u odnosu na e39. E30, e34, e 46 i dalje su pojam auta za bilo kojeg Clia, to sto ti mozda vozis mladje auto apsolutno ne znaci da je bolje. Recimo, ja cu kupiti e38 . Taj e38 ima vise eletronike u gepeku nego tvoj najskuplji Reno koji postoji a razlika je 20 tak godina. Poz

R32

pre 7 godina

Uvijek se sjetim epizode Fifth Gear-a u kojoj je Golf R32 na stazi dobio BMW 135i ;-) Prva generacija "keca" je bila uzas,a ova i lici na nesto!

Car

pre 7 godina

Za ljubitelje se ne sekiram, imaju oni svoje mašine - E30, E34, E39, E46, pa još ako su M verzije. Samo kod nas si glup ako kupiš takvu neku legendu. 3000 evra za starog BMW-a? Brate, bolje da za te pare kupiš Clio dci, 2004. godište, prešao 117000, nov nov nov.

Radovan

pre 7 godina

Prelazak na prednji pogon predstavlja krupan i zahtevan inženjerski posao, gde nije baš svaka firma sposobna za tako nešto. Vidi se da im je trebalo dosta vremena da savladaju tehniku projektovanja i konstruisanja prednjeg pogona, a treba uložiti i dosta para u novo opremanje metalurgije i mašinske obrade.
Na prednji pogon se odavno prešlo zbog troškova proizvodnje i troškova montaže, a kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik i bezbednija vožnja sa prednjom vučom. Za početnike vozače zadnja vuča može biti smrtonosna.
BMW hvale ljudi koji se ne razumeju u auto-tehniku i auto-industriju, već u nameštaj.

lak1

pre 7 godina

Boze me sacuvaj. Sta ce prednji pogon na ovom autu, upravo po tome je i bio drugaciji od konkurenata u klasi.
Ode moja omiljena marka u totalnu komercijalu.
Zar im nije dovoljan bmw 2 gran tourer (koji je skroz ok), nego sad i ovo.
Danas uopste nisu bitni principi i tradicija firme, samo je profit bitan... Zalosno...

Notek

pre 7 godina

To onda neće biti Bmw već samo nešto što ima znak na haubi od Bmw-a.Slično kao Mercedes sa modelima A i B klase i Audi sa svojim najmanjim modelima.Magija brenda je ogromna i treba je podeliti i sa onima koji do juče nisu mogli da priušte tako nešto ne misleći o budućnosti brenda ili možda to više ništa ne znači kad svi prave sve.Dokaz da pohlepa nema granica i da ništa nije sveto ili samo dobar poslovni potez uostalom ko smo mi fanovi da im govorimo šta treba da rade kad akcionari treba da se namire po svaku cenu.

Z

pre 7 godina

Izgubice glavnu karakteristiku po kojoj su se razlikovali od konkurencije.To sto nece biti 3.0 sa 6 cilindara mi i nije toliko strasno koliko je prelazak na prednji pogon.Uzas.

Radovan

pre 7 godina

- Imao sam priliku da na televiziji početkom 80-tih odgledam uporedni test BMW serija 5 i MERCEDES (u toj klasi) u pravolinijskoj vožnji između čunjeva. MB je plesao i levo i desno kao da je na ledu i prošao je čunjeve, a BMW se okrenuo oko svoje ose za 360 stepeni i stao jer nije imalo smisla, obrukao se. Posle tog testa BMW se obratio firmi ALFA ROMEO za pomoć gde su im ovi "namestili" zadnje vešanje kako treba.
- Prednja vuča je sa stanovišta troškova proizvodnje i troškova montaže jeftinija za proizvodnju. To je glavni razlog zašto se prelazi na prednju vuču, a ne pesničko-lirska ushićenja vozača.
-Zadnja vuča je dobra za prikoličare, ko vuče teret, sportske trke i driftere. Na klizavom,snegu,blatu,ledu pa još uzbrdo, može ali samo sa lancima.
- Jedna LADA/AVTOVAZ je sa Samarom prešla na prednju vuču jer su sposobniji i pametniji od BMW. Druga je stvar što nemačke firme imaju novca na raspolaganju, koje im nude:banke,države i investicioni fondovi, pa onda mogu da kupe tuđa inženjerska rešenja
- BMW ima samo dve šasije: jednu sa uzdužnim motorom i jednu sa poprečnim motorom. Ovo je iz njihovih izvora.
- Ja lično vozim i volim zadnju vuču, ali ljudima savetujem prednju vuču zbog bezbednosti i prohodnosti. A posebno im savetujem karavan benzinac sa dobrim kabinskim grejanjem.

Fan a ne fen

pre 7 godina

@Radovan. To sa neiskusnim vozačima uopšte nije tačno. Moj sin vozač početnik (ima manje od 10000 km) kaže da mu je lakse da vozi moj e46 cupe nega maminu Toyota corolla. Kaze auto mu je stabilniji oseća se sigurnije manji radijus skretanja itd itd. uključi kontrolu proklizavanja odvrnes mu kontrolu gasa do pola i auto za početnike kao stvoren. plus kada ima dobre gume po snegu nema skoro razlike. to sve kaže vozač početnik....

Beogradjanin

pre 7 godina

I treba, zadnji pogon je prevazidjen...ili napred ili awd...pogotovo na ovom medelu sa 120 konja...nema niti je ikad imao ambicije da bude sportista

Maxx

pre 7 godina

Pomenuti clio je presao ne 117000 vec verovatno 417000 km. A sem toga Clio i bmw nikad ne mogu da se porede. Npr stari model bmw e39 je pojam za svakog clia, a ironicno jeftiniji je za odrzavanje jer novija vozila mnogo kostaju u eksploataciji.

Brenki

pre 7 godina

Kad se pojavila 1. generacija mnogi su komentarisali kako to nije pravi BMW i sl... Šta će reći sad kad prebace pogon napred i ukinu motore sa 6 cilindara. Poslednji egzotični hečbek.

dottore

pre 7 godina

Vidim, sekiraju se dečaci zbog "odlaska" zadnje vuče? Pa, kako će sada da driftuju na Slaviji??? .... Problem.... Neće da im leži dobro u krivini kod Požege??

Еуридамас

pre 7 godina

Радоване, та прича да погон на задње точкове није добар на снијегу је прича за малу дјецу и оне који не знају возити. Физика се не може преварити. Када се иде уз нагиб, тежина возила је већа на задњој осовини па самим тим точкови имају бољи додир са подлогом. Када у кривини "нос" аута са предњим погоном почне да носи на супротну страну, скоро ништа се не може урадити, а код задњег погона увијек постоји "контра". Да исти точкови преносе снагу на подлогу, одређују правац и коче-не може никако бити добро. Задњи погон је бољи ко зна да вози, а ко не, нека се држи предњег или 4х4.

bojan

pre 7 godina

mene interesuje segment kome pripadaju i bmw2 i mercedes b izmedju ostalog. gledao sam ih. bmw2 ima 3 cilinda za 25.000 evra. hankok gume dobijes... mecka je bolja ali dobijes reno motor za te pare. nije ni cudo da je 3008 auto godine. 1.6 hdi u finoj opremi, divan unutra, sve sa primacy 3... ne znam za ostale modele ali na ovim gorepomenutim placas znak papreno.

Ognjen2good4U

pre 7 godina

Citam ovde komentare i sudeci po njima nije mi jasno kako do sada nemamo jedno 7 svetskih sampiona u auto sportu, svi su veliki poznavaoci voznje, pogona, balansa u krivinama, raspodele snage u nizim obrtajima. Kad dodje vikend svi po stazama vozaju, usavrsavaju svoju tehniku, evo usra.u se. 90% ljudi koji komentarisu ne napustaju grad i ako ga napustaju vozaju po autoputevima. Ne kazem da je potez BMW-a dobar, ali ne znaci ni da ce novi automobil biti los, jer nece, kao sto ni jedan nije. Licno vozim MINI-ja i ne mislim da ce novi 1 na njegovoj platformi biti los automobil, cak suprotno. Uzdravlje

Gross

pre 7 godina

Na stranu sve, samo mi nije jasna opsednutost 4x4 pogona na ovim prostorima. Pogon na sve tockove je potpuno nepotreban ako auto nema bar 500Nm obrtnog momenta. Drugo, auto sa pogonom na sve tockove na lezi bolje od auta sa zadnjim pogonom osim ako se ne vozi po snegu i ledu. Trece, pogon na sve tockove je tezi barem 70kg, remeti balans vozila, povećava potrošnju i troskove. Sluzi samo tih mesec dana godišnje kad padne sneg, ako ga i toliko nema.

Peca

pre 7 godina

@Radovan
Au prijatelju sta ti sve ispisa, "prednji pogon krupan i zahtevan inženjerski posao i BMW nije u stanju da ga napravi"???
Prednji pogon je neuporedivo jednostavniji od zadnjeg (nema kardana, nema zadnjeg diferencijala), a kod poprecno postavljenih motora gotovo trivijalan da se napravi. Ono sto je dosta komplikovanije je prednji pogon kod longitudinalno postavljenih motora, ali to skoro niko nema. BMW naravno da ima tehnologiju i za to, ali bi to bili previse skupo - ekonomski neisplativo jer je u principu neophodan prednji diferencijal, sto je vise od pola cene pogona na sva 4 (zadnji diferencijal je daleko jeftiniji). Kod BMW-a trenutno svi trocilindricni motori imaju i transferzalnu verziju - B37 i B38, kao i cetvorocilindricni u verzijama B47C20 i B48A20. Ni jedan sestak ne postoji u transferzalnoj verziji jer su jednostavno previse dugacki i ne mogu da stanu.

"Zadnja vuca za pocetnike smrtonosna"???
BMW sa zadnjoj vucom u svom elektronikom i motorima do 400Nm je apsolutno bezbedniji od bilo kog matorog auta sa prednjim pogonom i recimo samo samo ABS-om i EPS-om. Najprostiji primer sa zadnjom vucom ti se gotovo nikad nece desiti da ne smotas u krivini, a sa prednjom i te kako.

"Kod prednja vuce kao bonus su se javili veći zadnji prtljažnik"
Ne vec samo vise mesta u sredini. U nivou naslona zadnje klupe je obicno smesten zadnji diferencijal, tako da pogon sa velicinom gepeka apsolutno nikakve veze nema.

kele

pre 7 godina

@(Fan a ne fen, 11. april 2017 10:05)
Moram priznati da me mišljenje Vašeg sina debelo iznenadilo. I to prijatno, jer opšte je poznato da momci u njegovim godinama uglavnom ne preferiraju BMW i slična sportska auta. Ja ih inače viđam samo u Micra-ma, Yaris-ima i eventualno Polo-ima. Uglavnom pastelnih boja.

Vezano za zadnju vuču po klizavom i snijegu je pričam ti priču. Idući na skijanje redovno nailazim na BMW i Mercedese zaglavljene pored puta ako je zavaljao iole veći snijeg. Prednost zadnje vuče je bolja upravljivost ako se ne pretjera, a u suprotnom kuku lele za svakog neiskusnijeg vozača. Korekcija proklizavanja sa prednjom vučom je daleko lakša za početnike i manje iskusne vozače (čitaj 90% od ukupnog broja svih vozača).

Gepek je redovno manji u vozilima sa zadnjom vučom. Činjenica. Pogledati gepek Golfa i BMW 1. Mondea i C klase itd.

Maxx

pre 7 godina

Zaista mnogi komentari su na mestu. Bmw 1 je drugaciji. Rado bi vozio plavi 2.0 d. Ali prakticnost je bila nula. Imali ste vozilo klase kao audi a3 sa unutrasnjim prostorom kao u corsi ili puntu.

analiticar amater

pre 7 godina

BMW se etablirao kao premijum automobil, postao je pozeljan jer onaj ko ga ima, makar i seriju 1, smatra se boljim i uspesnijim od onoga ko ga nema.
Kad napravite brend, onda zelite i da ga unovcite sa sto vecim profitom.

S obzirom na to da se 90% automobila u EU kupuje na neku vrstu kredita, i da otprilike isto toliko kupaca nema pojma sta kupuje u smislu mehanike vec su zaslepljeni znakom, onda ne cudi odluka BMW-a da se odluci za dosta jeftiniji prednji pogon i manji motor koji ce i dalje prodavati po istoj ceni.

Vec pomenutih 90% kupaca i ovako nezna koji su im tockovi pogonski, a preostalih 10% - pa nemaju mnogo izbora ako hoce da ostanu na zadnjem pogonu, lil neka debelo doplate za x-drive.

Sa ovakvom logikom nije daleko dan kada ce i ostale serije biti prevedene u konfekciju sa prednjim pogonom, malo luksuzniju, ali ipak konfekciju.

brm

pre 7 godina

Smeta vama nedostatak zadnje vuče jer volite da se potpisujete po asfaltu. Čuj, smeta mu prednji pogon. Voziš reli trke pa osećaš razliku

Vladimir Vukajlovic

pre 7 godina

Treba iskulirati... da se podsjetimo naslova u poslednjih 30-40 godina koji su zaprepastili ljude...
1. BMW DIESEL!!!
2. Alfa Romeo Diesel!!!
3. Volvo sa prednjim pogonom!!!
4. Maserati sa četvoro vrata!!!
5. Alfa sa prednjim pogonom!
6. BMW X5!!! pa X6, pa 3 pa.... BMW Terenac!
7. Mercedes sa prednjim pogonom!!!
8. Maserati Diesel!!!
9. Jaguar SUV!
10. Maserati Levente SUV!!!
11. Alfa Romeo STELVIO SUV!!!

Prednji za vožnju, zadnji za trke

pre 7 godina

Meni se ovo sviđa.Za razliku od ložana koji driftuju ,,kockice" i ostale modele starije od njih, ja sa 17 godina vozačkog staža i 500.000 km na prednjem pogonu,znam gde su mi granice.

Bmw

pre 7 godina

(Radovan, 10. april 2017 13:11)

Оволико глупости и лупетања на једном месту нисам скоро прочитао. Чуј, спомињеш Бмв и намештај. Возио сам све и свашта а једино што никад нисам мењао и нећу је Бмв. Добра гума и иде свуда, на Коп сам се без ланаца по снегу пео и спуштао, а заглављене Хјундаи и Кије џипове обилазио. Бмв је отац и мајка управљивости. Ухватили сте се проклизавања као пијан плота. Стари Бмв као и Порше мораш знати возити. Другар се клео у Ауди, возио он мене у Аудију па ја њега истим путем у Бмв-у, где нас је Ауди бацао, Бмв је ишао залепљен као пегла. Није веровао. А тек кад сам прочитао о запремини гепека...страшно шта си написао. Које непознавање материје.

Srđan

pre 7 godina

Radovan
Komentari su vam poput ''strica Alberta'' iz ''Mućki'': ''Tokom rata, dok sam sluzio u mornarici...'' MB, BMW i Alfa sa pocetka 80-ih po pitanju motora, transmisije i ogibljenja nemaju veze sa danasnjim modelima. Pogotovu ako ste Alfu zeljeli izdignuti iznad ostale dvojice. U medjuvremenu su prva dva proizvodjaca otisli miljama daleko u samostalnom razvoju pomenutih elemenata vozila. Za razliku od toga Alfa je spala na Fiat, a sada je postala ''namjestaj'' na platformi Maseratija, uz pogon Fiata i Ferrarija...

mm

pre 7 godina

Sta ste svi skocili odmah, pa ne uvodi prednji pogon u sve serije vec u seriju 1 samo. Mozda neko zeli iz nekog razloga presnji pogon i hoce bmw, ako vam se to ne svidja uzmite trojku ili nesto drugo.

Vlada

pre 7 godina

Ispisa Radovan komentar sedeci u svom Yugu 55. BMW ikona uzivanja u voznji docekala da pljuje neki znalac iz drzave gde se u proseku voze automobili 15 godina stari sa 1.6 dizelom. Inace BMW mi je prvi automobil koji sam imao sa 18 god, 325 kockica i zamisli ziv sam i danas sa 30 godina. Nekom ko ne pazi da vozi, vozi pijan itd nece pomoci nista.

Banjalučanin

pre 7 godina

@"Svet automobila se pretvorio u konfekciju. Sve je to manje-vise isto, mali motor sa turbinom, prednji pogon...konfekcija."
(popovicvl, 09. april 2017 21:56)

Vidi ovako... Odvojiš milion eura, kupiš sebi neki auto koji je ručno izrađen po tvojim uputstvima i dobro. Nemaš milion nikako, a ne za auto? Onda zaslužuješ konfekciju, kao i nas ostalih 99,5%, uostalom...

Peca

pre 7 godina

@Kele
Opet provlacenje mita da je prtljaznik kod auta sa prednjim pogonom veci. Shvatite ljudi to veze sa zivotom nema, zadnji diferencijal se zavrsava ispod naslona zadnje klupe i apsolutno ne smanjuje velicinu prtljaznika. Osnovni dokaz Audi A4, Skoda Oktavia, VW Passat svi imaju identican prtljaznik u varijanti auta sa prednjim pogonom i 4x4 (za neupucene kod pogona na sva 4 tocka zadnji diferencijal i kardan su identicni kao kod auta samo za zadnjim pogonom).
A aktuelni Mondeo ima veci prtljaznik od BMW trojke (580 na prema 480 litara) zato sto je 25cm duzi, 4cm siri i 5cm visi, tako da je poredjenje jednog i drugog mesanje baba i zaba.

Bane

pre 7 godina

Radovane, moze tako kako si napisao a mogu da kupe neki brend sa prednjim pogonom pa da iskoriste tu platformu da svoja vozila prepakuju na nju.....sto je BMW uradio kupivsi MINI, sada samo usavrsava tu platformu i koristi za neke od svojih modela. Ja mislim da ce oni ovim potezom napraviti dobar posao. Jednostavno mali auto je nepraktican za zadnju vucu, uzduzno postavljen motor, pogotovo kod BMW-a koji zbog idealne raspodele mase izmedju osovina motor uvuce dosta iza prednje osovine, kardansko vratilo i kardan uzmu jako puno prostora. Pa uzmite samo X1 prethodne i ove generacije, onaj prethodne meni licno je smesan auto, totalno neskladan, kao neki poviseni karavan all road. Ali to je posledica sto je dizajn morao da prati tehnicko resenje. Novi X1 sa prednjom vucom skroz skladniji, komforniji, robusniji. Isto ce biti i sa serijom 1, osecam da ce novi hedzbek biti mnogo komfoniji i prakticniji.