PSA: Opel će nam pomoći da osvojimo svet

Nakon što je od General Motorsa preuzeo auto-marke Opel i Vauxhall, PSA Peugeot-Citroen ima ambicije da postane jedan od najvećih globalnih proizvođača automobila na svetu.

Podeli
Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)
Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)

PSA je početkom marta, nakon kupovine brendova Opel i Vauxhall za 2,2 milijarde evra, postao drugi najveći proizvođač motornih vozila u Evropi (posle grupacije Volkswagen).

Naoružana sa dve nove marke, pored postojeće tri (Peugeot, Citroen i DS), francuska kompanija ne krije ambiciozne planove da u godinama koje dolaze postepeno krene u osvajanje sveta.

To je u intervjuu za nemački Welt am Sonntag izjavio jedna od vlasnika PSA, Žan-Filip Pežo (Jean-Philippe Peugeot).

On je otkrio da je njegova kompanija razmatrala udruživanje PSA i brenda Opel čak i pre 2012. godine, kada je sa General Motorsom sklopljen ugovor o saradnji u razvoju pojedinih modela, ali da tajming za tako nešto u tom trenutku nije bio dobar.

Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)
Opel Crossland X na auto-salonu u Ženevi 2017. (Foto: newspress.co.uk)

PSA veruje da će im kupovina marki Opel/Vauxhall omogućiti da na nekom od ključnih svetskih tržišta ostvari prodaju veću od 3 miliona automobila godišnje.

Naime, u PSA objašnjavaju da najveći svetski proizvođači automobila imaju po jedno ključno tržište u svetu gde godišnje prodaju najmanje 3 miliona vozila i da je u tome tajna njihove dominacije. S obzirom da PSA želi da postane jedan od njih, ta kompanija sada ima identičan cilj.

Francuski proizvođač napominje da Opel I Vauxhall imaju odlične prodajne rezultate upravo u velikim evropskim ekonomijama, u kojima PSA ne stoji tako dobro. Tako, na primer, Opel u Nemačkoj godišnje isporuči više vozila nego Peugeot, Citroen i premijum brend DS zajedno.

Slično je i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde "domaći" Vauxhall godišnje proda više automobila od tri pomnute francuske marke.

PSA takođe veruje da prodaja automobila brendova Opel i Vauxhall u budućnosti neće ugrožavati prodaju marki Peugeot i Citroen, i obratno.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Honda CR-V 1.6 I-DTEC na akciji

Honda Srbija pripremila je specijalnu ponudu za model CR-V sa 1.6 dizel agregatom u Elegance NAVI paketu opreme. Ovaj model dostupan je za 25.990 evra, a uz novi automobil za sve kupce obezbeđen je i set zimskih guma.

Vesti petak 20.10. 15:18 Komentara: 29

Model 3 kasni, biće isporučeno samo 3.000 vozila 2017?

Iako je Ilon Mask pred lansiranje Modela 3 u julu najavio da će samo u decembru biti izrađeno 20.000 automobila, tempo proizvodnje je znatno usporen, pa analitičari procenjuju da će od oko 400.000 kupaca koji su do sada poručili automobil, svega njih 3.000 dobiti svoja vozila u 2017. godini.

Vesti petak 20.10. 12:31 Komentara: 18
strana 1 od 1278 idi na stranu