Kako izgleda kada računar "vozi" auto u potpunom mraku

Fordov automobil bez problema je prešao zadatu rutu u noćnim uslovima, bez spoljne rasvete i sa ugašenim farovima - dok je vozilom sve vreme upravljao kompjuter.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

13:02

Kako izgleda kada računar

Iako su mnogi kritikovali izjave čelnika kompanije Google koji vode odeljenje zaduženo za razvoj automobila bez vozača, u kojima su više puta komentarisali kako su robotizovana vozila bolji "vozači" od ljudi, nedavno testiranje koje je sproveo Ford pokazalo je kako računari svakako bolje upravljaju automobilima u – potpunom mraku.

Eksperiment je deo programa razvoja tehnologije samovozećih automobila ovog američkog proizvođača, a izveden je na test poligonu u Arizoni. U priloženom videu možete pogledati kako je izgledala vožnja Forda Fusion (američka verzija Mondea) snimljena pomoću infracrvene kamere, a vožnju u potpunom mraku omogućile su dve tehnologije – 3D mapiranje i Lidar (Light Detection And Ranging): Uz pomoć Lidara laserski se meri udaljenost od objekata, dok 3D mape daju dodatne informacije o terenu i putu po kome se automobil kreće. Tokom testa, u vozilu je sedeo Fordov inženjer koji je bio spreman da, u slučaju bilo kakvog problema, preuzme kontrolu nad vozilom, a i sam je nosio infracrvene naočare za "noćni vid".

Međutim, s obzirom da je automobil savršeno prošao zadatu rutu, nije bilo potrebe za intervenciojom.

Ovaj test trebalo je da pokaže kako u budućnosti, u slučaju problema sa farovima na automobilu ili javnom rasvetom, možemo računati na tehnologiju koja će u kriznoj situaciji bez problema moći upravljati automobilom.

Izvor: B92, zimo.dnevnik.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: