Prešli autom 14 država u nizu bez dopune goriva

Britanski automobilski novinar Endrju Frankel i voditeljka i profesionalni vozač trka Rebeka Džekson postavili su Ginisov svetski rekord u broju zemalja koje je moguće preći sa jednim rezervoarom goriva. Smenjujući se za volanom Audija A6 2.0 TDI, tokom dvodnevne vožnje dvočlana ekipa prošla je kroz 14 država Evrope – od Holandije do Mađarske.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2015.

12:27

Default images
Foto: Audi

Rekordna vožnja započela je 9. juna u holandskom Mastrihtu.

Put ih je zatim vodio kroz Belgiju, Luksemburg, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Lihtenštajn, Austriju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
Foto: Audi
Posle pređenih 1.856 km, vožnja je okončana 10. juna u Mađarskoj.

Za postizanje rekorda korišćen je serijski Audi A6 Ultra, pogonjen 2.0 TDI dizel motorom sa 190 ks (140 kW).
Foto: Audi
Prilikom planiranja putovanja, ekipa je vodila računa da izbegne zone u kojima su moguće saobraćajne gužve i zastoji.

Fabrički deklarisana prosečna potrošnja modela A6 TDI Ultra u kombinovanom režimu vožnje iznosi 4,2 l/100 km, dok je na otvorenom putu 3,8 l/100 km.

Vozeći prosečnom brzinom od oko 80 km/h, Frankel i Džeksonova uspeli su da je spuste na 3,7 l/100 km.
Foto: Audi
Iako bismo očekivali da će za obaranje rekorda biti odabran neki manji i lakši Audi, ova vožnja pokazala je da i savremene luksuzne limuzine, kao što je A6 koji ima masu preko 1.700 kg, mogu da budu itekako ekonomične.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: