Utreht proterao stare dizelaše iz centra

Vlasti Utrehta, četvrtog po veličini grada u Holandiji, zabranile su ulaz u centralnu gradsku zonu automobilima sa dizel motorima koji su stariji od 15 godina. Odluka je zvanično stupila na snagu 1. januara, a od 1. maja počela je kontrola vozila i kažnjavanje onih koji prekrše zabranu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.05.2015.

18:58

Default images

Dok se mnogi gradovi u Srbiji guše u smogu za koji su u dobroj meri zaslužni i stari automobili, Holandija je posvećena borbi za smanjenje zagađenja vazduha u urbanim sredinama.

Ova inače bogata zemlja sa veoma razvijenim drumskim saobraćajem na razne načine podstiče građane da kupuju ekološki prihvatljiva vozila.

Na ulicama holandskih gradova može se videti veliki broj automobila sa hibridnim ili električnim pogonom kao i modela opremljenih najsavremenijim benzinskim i dizel motorima sa niskim emisijama štetnih gasova.

Pojedini gradovi primenjuju dodatne mere, pa je tako Utreht doneo odluku da zabrani ulazak u centar dizelašima koji ne zadovoljavaju Euro 3 standard.
U pitanju su automobili sa dizel motorima koji su stariji od 15 godina. Gradske vlasti tvrde da ova vozila uzrokuju 30 puta veće zagađenje vazduha u poređenju sa savremenim modelima.

Iako mera nije naišla na odobravanje svih vozača, pre svega onih koji poseduju neko od vozila na koje se odnosi zabrana, mnogi vlasnici starih dizelaša iskoristili su mogućnost da se reše svojih automobila.

Naime, kako bi pomogli onim građanima koji su pogođeni ovom odlukom, vlasti Utrehta ponudili su kompenzaciju u visini od 1.500 evra svakom ko doveze stari auto sa dizel motorom na reciklažu. Ovu pogodnost i pre stupanja uredbe na snagu iskoristilo je 2.400 građana Utrehta.

Vozači koji ulaze u centra grada nailaze na znakove koji ih upozoravaju na zabranu. Sistem kamera kontroliše sva vozila i na osnovu registracije otkriva automobile kojima nije dozvoljen ulazak u centar.

Osim toga, kontrolu poštovanja uredbe vrše i zaposleni u parking servisu, a kazna za nepoštovanje zabrane iznosi 90 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: