Kia proizvela 2 miliona automobila u Slovačkoj

Sa montažnih traka Kijine fabrike u Žilini sišlo je dvomilionito vozilo, od kada je 2006. godine počela proizvodnja u tom pogonu, saopštili su iz korejske kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

12:02

Default images

Kijina slovačka fabrika, ujedno i njihov jedini pogon u Evropi ali istovremeno i jedna od najmodernijih na svetu, ima čak 56-procentni udeo u evropskoj prodaji južnokorejskog proizvođača.

U fabrici se izrađuju sve tri varijante porodice Cee’d (hečbek, kupe Pro_cee’d i karavanski Sportswagon), zatim SUV Sportage, koji je najprodavaniji model Kije u Evropi, monovolumen Venga, ali i dva sportska modela, Cee’d GT i Pro_cee’d GT.

Jubilarni dvomilioniti automobil je metalik bela Kia Pro_cee’d GT. I vozilo i motor (1.6 T-GDI snage 204 KS) proizvedeni su u fabrici u Slovačkoj.

Automobil je inače namenjen belgijskom kupcu, koji će vozilo dobiti u roku od nekoliko dana.
Kia je 2014. godine u Žilini proizvela više od 323.000 vozila i 493.000 motora (Kia izrađuje i motore za vozila sestrinske marke Hyundai), što predstavlja novi godišnji rekord fabrike.

Od 2006, kada je pokrenuta proizvodnja u Žilini, porodica Cee’d predstavlja polovinu svih napravljenih vozila. Slede Sportage i Venga.

Kije iz ove fabrike prodaju se na 76 tržišta, najviše u Evropi i Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: