Kia predstavila krosover sa hibridnim 4x4 pogonom

Na sajmu automobila koji se održava u Čikagu, korejski proizvođač izložio je hibridni koncept Trail'ster zasnovan na modelu Soul. Automobil je opremljen turbo-benzincem a zahvaljujući dodatnom električnom motoru koji pokreće zadnje točkove, Trail'ster ima pogon 4x4.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

12:12

Default images

Novi Kijin kocept najavljuje mogući produkcijski Soul sa pogonom na sve točkove, koji bi bio terenska alternativa urbanoj verziji ovog modela.

Automobil je idealan za zimske uslove, zbog čega je verovatno i imao premijeru u ovom periodu godine i to baš u Čikagu, koji je poznat po obilnim snežnim padavinama i niskim temperaturama.

Trail'ster je postavljen na 19 inčne alu felne, na koje su montirane Pirelli Winter Carving zimske gume dimenzija 245/45, a spoljašnjost vozila ofarbana je u prigodnu "polarno-bisernu", metalik boju.
Automobil je opremljen zaštitnim elementima na donjim delovima karoserije s obzirom da je namenjen i vožnji izvan gradskih saobraćajnica i asfaltiranih puteva.

Dizajn kabine uglavnom je prekopiran sa standardne verzije modela Soul, a sedišta su presvučena kožom.
Osnovu pogonskog sistema čini četvorocilindrični 1.6 litarski turbo-benzinac koji proizvodi 188 ks (138 kW) i 251 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na prednju osovinu pomoću šestobrzinskog automatskog menjača.
Koncept Trail'ster razlikuje se od konvencionalnog Soula po dodatnom, električnom motoru koji se nalazi pozadi i razvija 37 ks (27 kW) i 136 Nm.

Elektromotor se napaja pomoću litijum-jonske baterije, a pokreće zadnje točkove čime se dobija pogon 4x4.
Ako se papučica za gas ne stisne previše jako, Trail'ster se može voziti isključivo pomoću električne energije, ali samo 3 do 5 km.

U uobičajenoj eksploataciji, elektromotor pomaže benzinskom - kombinovana snaga iznosi 220 konja a maksimalni obrtni moment 386 Nm, i doprinosi većoj ekonomičnosti.
Električni motor se uključuje za vreme "ofroud" vožnje, po mokrom kolovozu i uopšte kad god kompjuter detektuje proklizavanje prednjih točkova, a ujedno funkcioniše i kao generator električne energije tokom kočenja.

U Kiji kažu da je hibridni koncept 25-30 odsto u ekonomičniji gradskoj vožnji od Soula sa benzinskim motorom, dok je ušteda goriva na autoputu 5-10 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: