Nissan Pulsar: Da li će se dopasti evropskom kupcu?

Posetioci auto-salona u Parizu među prvima će moći uživo da vide Nissanov novi hečbek koji će se od jeseni naći u prodajnim salonima. Japanski proizvođač iskoristiće priliku kako bi evropskoj publici predstavio automobil koji će se suprotstaviti kompaktnim modelima, na čelu sa Golfom.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 07.09.2014.

20:14

Default images

Nissan je jedini vanevropski proizvođač čiji se automobil nalazi među deset najprodavanijih modela u Evropi.

Qashqai je u 2012. i 2013. zauzeo osmu poziciju na ovoj listi, iako je u pitanju bio stari model, odnosno prethodna generacija koja je na tržištu još od 2007.

I dok se uspeh Qashqaija može donekle pripisati činjenici da ovaj automobil praktično nije imao pravog takmaca u Evropi, sa modelom Pulsar stvar je potpuno drugačija.
Nissan Pulsar pripada segmentu kompaktnih hečbek automobila gde je konkurencija izuzetno jaka.

Među deset najprodavanijih modela u Evropi, tri su iz pomenute klase, a predvodi ih Volkswagen Golf koji je godinama lider u prodaji na evropskom tržištu.

Pored njega tu su bar još četiri ozbiljna rivala - Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane i Peugeot 308, koji je ujedno i aktuelni evropski automobil godine.

Postavlja se pitanje šta je to čime Pulsar može eventualno da iznenadi konkurenciju?
Nissan pre svega igra na kartu funkcionalnosti. Japanski proizvođač tvrdi da Pulsar ima najveće međuosovinsko rastojanje (2.700 mm), najveći prostor za noge, za putnike na zadnjoj klupi (692 mm) i najveći prtljažnik (385 l) u klasi.

Zapremina prtljažnika može se povećati obaranjem zadnjih sedišta na 1.395 litara.
Osim toga, kako kažu u Nissanu, sva tri paketa - Visia, Acenta i Tekna, biće krcata sadržajima.

Pulsar će kao standardni deo opreme imati šest vazdušnih jastuka, klima uređaj, elektropodizače prozora napred i pozadi, stop-start sistem, daljinsku kontrolu pritiska u gumama...
Novi Nissanov hečbek biće dostupan sa brojnim bezbednosnim sistemima pomoći, među kojima su sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, upozorenje o napuštanju saobraćajne trake kojom se automobil kreće, automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara sa drugim vozilom ili objektom koji se nalazi ispred automobila...

Japanski proizvođač ponudiće i drugu generaciju NissanConnect multimedijalnog sistema koji omogućava integraciju smartfon uređaja i pristup brojnim aplikacijama.
Kada je reč o motorizaciji, ponuda u početku neće biti velika. Kupci će moći da biraju između dva turbo-punjena motora, jednog benzinca i jednog dizelaša.

Osnovni model biće pogonjen 1.2 litarskim DIG-T turbo-benzincem sa 115 ks (84 kW) i 190 Nm. U paru sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, ovaj motor u stanju je da potera auto od 0 do 100 km/h za 10,7 s.

Oni koji se odluče za dizel verziju mogu da računaju na 1.5 litarski dCi koji proizvodi 110 ks (81 kW) i 260 Nm.

Početkom 2015. ponuda će biti obogaćena 1.6 litarskim turbo-benzincem sa 190 ks (140 kW), a treba očekivati da Nissan kasnije ponudi još neki motor srednje snage.
Japanski proizvođač računa da će kupce privući i niskom potrošnjom Pulsara.

Osnovni benzinac prema fabričkim podacima prosečno troši 5 l/100 km, a emituje 117 g CO2/km. Prosečna potrošnja dizelaša je 3,6 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida 94 g/km.

Na kraju, Nissanu ide na ruku i to što se Pulsar proizvodi u Evropi, tačnije u Barseloni, pa maloprodajna cena ovog automobila neće biti opterećena carinskim i transportnim troškovima.

Više fotografija Nissana Pulsar možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: