Škoda najzaslužnija za rast proizvodnje vozila u Češkoj

Proizvodnja putničkih automobila u Češkoj povećana je od januara do kraja jula 16 odsto u odnosu na isti period 2013. godine. U prvih sedam meseci iz fabrika u toj zemlji izašlo je 742.366 vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

09:16

Default images

Škoda je u periodu januar-jul proizvela 461.547 automobila, što je za trećinu više nego u prvih sedam meseci 2013. Za ovakav rast najzaslužnija je nova generacija Oktavije koja je predstavljena 2013. i model Rapid, koji se na tržištu pojavio nešto ranije.

Produkcija češke kompanije predstavlja udeo od 62 odsto u ukupnoj proizvodnji automobila u ovoj zemlji.
Nova Toyota Aygo koja se proizvodi u Nošovicama uz Peugeot 108 i Citroen C1
Proizvodnja automobila marke Hyundaia u Nošovicama porasla je dva odsto, na 178.230 vozila, dok je u fabrici TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile), u kojoj se izrađuju Toyota Aygo, Peugeot 108 i Citroen C1, proizvedeno 102.589 automobila.

TPCA je ujedno i jedina fabrika koja je zabeležila pad proizvodnje, i to od 2 odsto, zbog smene generacija vozila koja se tu izrađuju i pripreme za proizvodnju novih modela.

"Rast proizvodnje u domaćim fabrikama automobila je dobra vest za česku privredu. Radi se o potvrdi blagog 'buma' na evropskom i nizu vanevropskih tržišta. Treba poželeti da se takav razvoj nastavi i u preostalom delu godine", rekao je predsednik Udruženja automobilske industrije Češke, Martin Jahn.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: