Automobili

Četvrtak, 14.03.2013.

09:32

Fisker napustio Fisker

Henrik Fisker, izvršni predsednik, dizajner i jedan od osnivača kompanije Fisker Automotive, i zvanično je otišao iz te firme, nakon krize u koju je ovaj proizvođač hibridnih automobila dospeo u drugoj polovini 2012. godine.

Izvor: B92

Default images

U pismu kojim najavljuje svoj odlazak, Fisker je kao razlog za napuštanje kompanije naveo neslaganje sa ostatkom menadžmenta oko poslovne strategije firme.

Problemi su verovatno dublje prirode, s obzirom da Fisker Automotive, koji je poznat po sportskom modelu Karma sa hibridnim pogonom, nije proizveo ni jedan primerak tog automobila još od jula 2012. godine. Do zastoja u proizvodnji došlo je zbog problema sa dobavljačem baterija za to vozilo, koji je u međuvremenu bankrotirao.

Takođe, velik peh zadesiio je kompaniju tokom superoluje Sendi koja je krajem oktobra 2012. pogodila severoistočne krajeve SAD. Tada je u Nju Džerziju uništeno oko 300 novih primeraka modela Karma, što je bio veliki udarac za proizvođača koji je do tada kupcima isporučio ukupno 2.000 ovih automobila.

Sve to doprinelo je da Fisker Automotive zapadne u finansijsku krizu.
Napuštajući kompaniju, Fisker je u svom pismu ipak izrazio očekivanje da za tog proizvođača dolaze bolji dani s obzirom na interesovanje koje su u poslednje vreme pokazali potencijalni novi investitori.

U zvaničnom saopštenju koje je objavio Fisker Automotive, ta kompanija se zahvaljuje Henriku Fiskeru za njegov dosadašnji rad i doprinos.

"Fisker Automotive neće menjati svoju poslovnu i razvojnu strategiju s obzirom da ima snažan is iskusan tim menadžera koji će nastaviti da vodi kompaniju nakon odlaska Henrika Fiskera", dodaje se u izjavi datoj medijima.

Pročitajte o problemu samozapaljivanja modela Karma.

Pročitajte o opozivu modela Karma zbog problema sa baterijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: