Alfa Romeo 4C Launch Edition

Dve godine nakon koncepta, na auto-salonu u Ženevi predstavljena je serijska verzija modela Alfa Romeo 4C. Sportski dvosed kreće u prodaju u septembru 2013, po početnoj ceni od 60.000 evra.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

09:05

Default images

Najavljivana, pa odlagana, Alfa 4C najzad je spremna za serijsku proizvodnju. Tranzicija od konceptne verzije prošla je prilično bezbolno što se tiče dizajna automobila. Izmene su minimalne i uglavnom se odnose na detalje, poput oblika spoljih retrovizora ili grafike svetlosnih grupa.

Verzija koji je izložena na ženevskom auto-salonu nosi oznaku Alfa Romeo 4C Launch Edition i planirano je da bude izrađena u ograničenom tiražu od ukupno 1.000 primeraka.

Pogledajte promotivni video ovog Alfinog automobila:



Novi sportski dvosed italijanskog proizvođača dugačak je nešto ispod 4 m, širok 200 cm, a visok svega 118 cm, dok je međuosovinsko rastojanje malo manje od 2,4 m. Karoserija i šasija automobila izrađene su od kombinacije dva laka materijala - aluminijuma i ugljeničnih vlakana, tako da masa Alfe 4C iznosi svega 895 kg.
Alfa Romeo 4C Launch Edition
Kao što je ranije saopšteno, novi sportski dvosed opremljen je 1.75 litarskim turbo-punjenim četvorocilindričnim motorom iz modela Giulietta Quadrifoglio Verde. Motor ima novi aluminijumski blok, posebno dizajniranu usisnu i izduvnu granu i direktno ubrizgavanje.

Kao što je to bio slučaj na konceptnoj verziji, snaga će se kod serijske Alfe 4C prenositi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog TCT menjača koji će osim automatskog imati i sekvencijalni režim rada, sa komandama za promenu brzine na upravljaču. Automobil je u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi i da dostigne brzinu od preko 250 km/h.
Alfa Romeo 4C Launch Edition
Alfa Romeo 4C ima karakteristične DNA komande, ali je pored tri postojeća moda (D – dinamičan, N – normalan i A - za posebne uslove na putu, kao što su kiša ili sneg) dobio i četvrti, Race, mod, koji će poboljšati upravljačke osobine automobila na trkačkoj stazi.

FIAT, koji je vlasnik automobilske marke Alfa Romeo, namerava da se uz pomoć ovog modela ponovo vrati na lukrativno američko tržište. Zbog toga će 500 od 1.000 jedinica prve serije biti namenjeno kupcima u SAD.

Za tržišta Evrope, Bliskog Istoka i Afrike rezervisano je 400 automobila, dok će na ostalim svetskim tržištima biti dostupno 100 vozila.
Alfa Romeo Gloria
Alfa Romeo je na Sajmu automobila u Ženevi imao još jednu premijeru. Reč je o konceptu Gloria, koji je kreirao European Design Institute (IED) iz Torina, u saradnji sa Alfa Romeo Style centrom.

Ovaj automobil dugačak je 4.700 mm, širok 1.920 mm, visok 1.320 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.900 mm. U pitanju je limuzina kod koje se zadnji par vrata otvara unazad, kako bi se putnicima olakšao pristup sedištima.
Alfa Romeo Gloria
Iako nisu otkriveni detalji o pogonu, u Alfi kažu da je Gloria dizajnirana tako da je pokreću najsavremeniji V6 ili V8 bi-turbo motori, odnosno pogonske jedinice koje su predstavljene na najnovijoj generaciji Maseratija Quattroporte.

"Koncept Gloria zamišljen je kao simbol elegancije i prestiža, sa idejom da omogući udobnost i obilje prostora kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima automobila", kažu u italijanskom proizvođaču.

Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u našoj Galeriji.

Sajmu automobila u Ženevi 2013. možete pratiti u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: