Severni jelen protiv Cee'd-a, 2.deo

U novembru smo objavili vest da je KIA Cee'd pala na takozvanom "testu severnog jelena" koji je organizovao švedski magazin Teknikens värld (Svet tehnike). Korejski proizvođač u međuvremenu je ispitao vozilo sa testa i priznao da je loš rezultat posledica greške na zadnjem amortizeru automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

15:24

Default images

Da podsetimo, autori testa kojim se ispituje ponašanje automobila prilikom izbegavanja iznenadne prepreke na putu pri brzini od oko 64 km/h saopštili su da je KIA Cee'd izgubila prijanjanje i da je elektronski sistem stabilnosti dozvolio da se automobil previše zanese.

U automobilu su se tokom testa nalazila četiri putnika i prtljag. Prijanjanje je bilo loše uprkos Continental pneumaticima koji su dali odličan rezultat prilikom testa zaustavnog puta od 100 - 0 km/h, pri čemu je novom Ceed'd-u bilo potrebno svega 37,8 metara da se zaustavi.

KIA je, u reakciji na test koji je sproveo švedski magazin, izrazila iznenađenje i zabrinutost. Iz korejske kompanije tada je saopšteno da će primerak automobila koji je korišćen tokom testa biti poslat u Nemačku, u Kijin centar za razvoj i istraživanje.

U međuvremenu, iz tog centra stigao je odgovor u kome KIA prihvata da je tokom testa od strane magazina Täknikens värld sve korektno odrađeno, a da je loš rezultat posledica greške na zadnjem amortizeru vozila. Ovo je dalje dovelo do toga da se elektronski sistem stabilnosti (ESP) aktivira ranije nego što je trebalo.

U Kiji kažu da nakon što je sporni amortizer zamenjen nisu imali primedbe na ponašanje automobila i da smatraju da je nedostatak koji je ispoljen na testu na taj način otklonjen.

Iz magazina Teknikens värld saopštili su da pozdravljaju brzu reakciju Kije, ali dodaju da će ponoviti "test severnog jelena" na popravljenom automobilu, nakon čega će objaviti konačne rezultate.

Zahvaljujemo se našem čitaocu swedenonline za dojavu.

Pročitajte kako je prošla KIA Cee'd na prvom testu severnog jelena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: