Ponedeljak, 10.12.2012.

15:24

Severni jelen protiv Cee'd-a, 2.deo

Izvor: B92

Severni jelen protiv Cee'd-a, 2.deo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

lazar bojanić

pre 11 godina

@ Oxy Moron

Ma kakva ljutnja :-) , sve ovo je civilizovana razmena mišljenja ...

Iskustvo (koje vidim da i Vi imate na pretek) me je naučilo da pre svega verujem sebi i svojim lično doživljenim avanturama a tek onda novinarima ...

Realno kod nas kad čitate recenzije automobila uglavnom su to hvalospevi uz tek tu i tamo pominjanje nekih sitnih nedostataka ...Tek retki novinari u nas se odluče da ozbiljno iskritikuju neki model (VG vs VW Pasat)

Nemačka auto štampa je opet "domoljubna" i kod njih teško neko drugi može da pobedi na uporednim testovima ...ipak i kod njih ima izuzetaka pa tako Auto Motor und Sport opali po VW tiguanu sa 1.4 tsi motorom koji na dauer testu pojede 3 turbine itd.

Za švede ne znam ...nisam ima prilike da čitam njihove novine , cenim da su korektni ali život me je naučio i to da svako ima svoju cenu a i kad je nema uvek se nađe zamena ...

Inače Ceed/i30 su automobili dizajnirani praktično u Nemačkoj u pokrajni Hessen u blizini Frankfurta ...dosta inženjera iz Opela je prešlo da radi za Hyundai i to se vidi ...kad pričate tamo sa običnim ljudima vidi se i oseti da je poverenje u brand , koje se strpljivo gradi , sve veće i veće i da je Hyundai od trećeg auta u porodici stigao na to da bude drugi a ponegde i prvi ...npr Santa Fe je bio odlično prihvaćen kod sportski aktivnije klijentele ...

Inače njihove organizacije za zaštitu potrošača i ADAC uredno rade testove svih modela i da tu nešto ne valja odavno bi oni to signalizirali ...

Pozzzzzzzzzz

(oxy)moron

pre 11 godina

@ lazar bojanić

Lazare upravo ceneci tvoje vozacko iskustvo i izbalansiran pristup (strast vs objektivnost) prilikom pisanja po forumuma, sam se osetio pozvanim da prokomentarisem ovu bezazlenu teoriju zavere. Samo jos da mi neko kaze da Deda Mraz ne postoji i umrece deo mene :)))

Nemam predjenih pola miliona km, jedva dobacujem do 400 kkm (svega 23 god vozackog staza), ali i dalje ne mislim da Svedjani namestaju zvrcku bilo kome (posebno ne nekome ko im nije konkurent ni u jednom segmentu). Pre verujem da se auto malo (vise) zaneo, nov model desava se. Ni prvi ni poslednji put. Padali su i jaci, sa mnogo duzom tradicijom, pa sto ne bi jedna KIA.

Za kraj sumnjam da ce im ovo uopste naskoditi buduci da kupci od Kia vozila ne ocekuju bmw osecaj i vozne osobine vec praktican, jeftin i lep automobil, solidnog kvaliteta. Upravo su u Evropi podobijali nagrade za dizajn (iF design Hanover), sto im verujem vise znaci.

Nema ljutis.

Radovan

pre 11 godina

Treba voziti od Crvenog čota, pa preko Zmajevca, Iriškog venca i Velike Remete, sve do raskrsnice na Banstolu, po grebenu Fruške Gore. To je onaj uski i krivudavi putić kroz šumu.
Voziti uz ili niz Venac sa novosadske strane u jednom smeru i nije neki problem. Imaš mesta koliko hoćeš u dve široke jednosmerne trake.

lazar bojanić

pre 11 godina

@(oxy)moron,
Posle Accenta Hyundai je krenuo ogromnim koracima napred i izbacio i30. I ja sam ga imao i kod mene je dobro služio a na kraju je završio kod poznanika sa 175000Km i repariranom letvom ..

Ja sam se malo zapaliou ovoj temi jer sam lično imao dobra iskustva u vožnji sa i30 i prosto pored svih Vaših realnih komentara ipak ne mogu da poverujem da su švedi tu bili potpuno nevini ...

Koliko puta sam uživao penjući se na Venac ...ko zna kakav je to put sve mu je jasno ...niz kratkih ali oštrih krivina , težište prebacuješ stalno sa jedne na drugu stranu , gume cvrče a motor urliče ...

Koji god auto sam doterao u gražu prošao je ovaj test ...
Najbolje se kotira A4 Avant 2.0tdi 140KS koji je kod mene proveo 6 meseci i 26.000 Km u preiodu maj 2009. do decembar 2009. On je sa 4 jaka (teška )čoveka uspeo da savlada sve to bez milimetra proklizavanja u izuzetno oštrom tempu . Drugi je A3 sa istim motorm koji je bolje vukao ali je klizao preko nosa šireći putanju kretanja ...Sledeći je i30 koji je to uradio odlično uz nešto više naginjanja karoserije u odnosu na Audi modele ali se mora priznati da je sve bilo korektno a i sam auto se u normalnoj upotrebi može okarakterisati kao udoban .

I na kraju malo o našim komentatorskim iskustvima i pozicija sa kojih pišemo ... Ja ne znam sa kim ovde imam posla , ali zato znam da imam ogromno iskustvo od preko 27 vozačkih godina i preko 500.000 Km . Pored toga vozio sam i još uvek vozim razne motore od 50ccm do 800ccm.
Pozz svima

U.T.

pre 11 godina

Da, stara priča. Kod nas je uvijek najbolji onaj auto koji trenutno voziš. Nije važno što ćeš ga zamjeniti za par godina i reći, nije valjalo, ovo sad je bolje.
Imam Kia Ceed. Kupio sam ga jer za te pare kojima sam raspolagao nisam mogao kupiti duži, veći, po inostranim statistikama "pouzdaniji" auto. Zasad sam zadovoljan, ali to ne znači da auto nema mana. Srećom, nema ni kvarova (zasad, tri godine bez kvara, da kucnem od drvo) a to je meni lično najvažnija stvar kod auta uopšte.
Ali, da sam imao više novca, sigurno ne bih kupio Kia Ceed. Imao sam sreću pa se vozao u raznim autima, pa znam da moje čudo nije "najbolje" ni po jednom parametru..

Putnik

pre 11 godina

Kakva greska?!

U Srbiji su svi od pocetka znali da je u pitanju zavera pohlepnih Sveda da uniste konkurenciju ( iako im je ciljna grupa kupaca dijametralna).

Svako ima pravo na svoj izbor ali kada neko krene da me ubedjuje kako mi je bolje bilo da sam kupio KIA jer je bolja a jeftinija poludim.

Ja njih ne savetujem , njihova stvar ali ljudi koji imaju KIA/dacia/hyundai vozila imaju potrebu da se stalno nesto pravdaju. Kompleksi.

Stvar je jasna , stednja mora da se negde pokaze, u ovom slucaju to je nesto losija bezbednost. Da su KIA bolje ne bi bile jeftinije. Nemojte samo sa tom pricom o probijanju na trziste njihovoj ciljnoj grupi je bitna samo cena i oni im to i daju...

(oxy)moron

pre 11 godina

@ (lazar bojanić)
Pa dobro Lazare zar posle tolikih pluseva koje sam ti dao u poslednjih 10 godina, da padnes na teoriji zavere i to za jednu Kiu?! Ocito da paranoja koja predugo dominira Srbijom odnosi danak cak i kod najboljih :)

Kad je severni jelen oborio A klasu cija je to bila zavera? Zar nisu Norvezani onomad razvalili Ciroki na istom testu. Lodgy samo 3* na NCAP-u! Ne znam kome u EU smeta Dacia? Fiatu? A mozda hoce ovim primerima da nas zavaraju. Navuku nas na A klasu, pa onda 5 godina unistavaju konkurenciju.

Znam da je tema KIA, ali da pomenem svoje iskustvo sa sestrinskom firmom. Sticajem nesrecnih okolnosti morao sam pet dugih godina da vozim Accent 1.4 (poslednja generacija, kupljen nov). Presao sa njim oko 120.000km. Znaci kompetentan sam.

Auto, relativno jeftin u poredjenju sa Evropljanima ili Japancima, medjutim neudoban, iznutra ruzan do zla boga (uistinu nista nije cvrcalo), motor lepo vuce ali trosi puno, jedva prosecno upravljiv i prosecno pouzdan. Na 25.000 je uginuo anlaser i ostavio me u sred zime na Kopu sa decom. Na 70.000 zamenjeni amortizeri, 2 kom. Na 80.000 puska volana, cena oko 1.200e. E da skup je za odrzavanje. Iznad svega dosadan.

Mozda sam negativan prema accentu jer je auto bio nezeljen (oseca on to :)) a i poredim ga sa Hondom koju sam imao pre ili Audijem koji (sticajem srecnih okolnosti) sad imam. Naravno svim vlasnicima Korejanaca zelim puno zadovoljstva i predjenih km, ali sto se mene tice nikad vise.

Pozdrav svim autofanovima!

Aca

pre 11 godina

Bla bla bla.... Sve strucnjaci ... Cast izuzetcima, ima i po neko realan. Danas omase i isfuserisu Mercedes i BMW a nece jedna KIA. Tipicno za ljude koji bi da se dokazu i pokazu na nacin da njihovo g.... mirise a tudje smrdi. Kia je tu gde jeste, beleze dobre rezultate ali jos vode mora rekom da protece. Ako je fabrika zadovoljna postignutim rezultatima, prihvatila gresku, ispravila gresku, zeli da uradi ponovo test... pa ne pravite se previse pametni Vi koji volite/vozite KIU. Ima onih koji voze i gore i bolje automobile od Vas. Svako se ispruzi onoliko koliko je dugacak. U toj klasi ima boljih automobila od Kie. Priznajte to sebi i bice Vam lakse. Sve u svemu svaka cast na priznanju i prihvatanju greske. Odlicna reklama za buduce KIA kupce. Ja iako je NEvolim smatram da je to jedan cak i vr. dobar automobil.

Ma da

pre 11 godina

Setite se samo da je pre mesec dana Francuska tražila da se reguliše uvoz korejskih automobila u Francusku pošto prodaja domaćih brendova ne ide baš kako treba.Ima tu možda nešto?

Mungos

pre 11 godina

Svaka cast Kia-i koja je istrazila i prihvatila kritiku. Vrlo je moguce da je amortizer fabricki bio los. Kad moze Tojota da opozove kola zbog problema sa gasom, moze i Kia da ima problem sa amortizerom. Iskreno ne verujem da su toliko losi na testu Severnog jelena. Mozda bi dobili nizu ocenu od npr Audi-ja ili Mercedes-a ali to je i za ocekivati. Ali da padnu? Nema sanse.

XC_60

pre 11 godina

Teknikens värld je jedna ozbiljna, ozbiljna kuca koja valjano i predano radi svoj posao. Uostalom, broj citata i preuzetih clanaka iz ove revije sirom sveta, pokazuju respektabilnost njihovog rada.
Ljubitelje Kije i Hjundaija bih morao da upitam na koga se zalio Mercedes kada je prva serija A klase dozivela fijasko sa prevrtanjem tokom testa "Severni jelen"? Da li su tvrdili da su svedjani surovali i potajno kovali zaveru sa Audijem, Bmw-om, Volvoom i dr.? Ne,nego su gresku ispravili ne sumnjajuci u validnost njihovih testova.
Samo neobavesteni ljudi, kakvih kod nas ima na pretek, mogu "hrabro" da tvrde da iza ozbiljnih analiza ove revije stoji, mozete misliti, neko drugi, sa potajnim namerama da ugusi juznokorejsku konkurenciju.

lazar bojanić

pre 11 godina

Jeste KIA priznala kao grešku , ali šta joj je drugo preostalo ?

Da se svađa sa uglednim švedskim auto magazinom ?

Istočnjaci nisu tako drčni oni uvek idu niz dlaku ali te prevedu preko vode bez problema i kad misliš da si superiorniji u svakom pogledu . Jako je to stara kultura sa velikim iskustvom . Svakako ne treba da je ja branim , njihovi prodajni rezultati su dovoljni za samo odbranu :)


Elem da se vratimo na amortizer ...Ne verujem da je do njega jer imam u okruženju ljude koji su sa raznoraznim KIA/Hyundai kombinacijama vozila prešli ogromne kilometraže i nikad niko nije menjao amortizer ...bilo je tu spona , upornica , pokoja turbina ali da je neko menjao amortizer čak i posle 200.000 Km za to nisam čuo ...

Dalje , na slici se lepo vidi da je auto na felni što može da bude samo ako je guma izduvana ili jako , ali baš jako loša ...

Teorije zavere su uvek u startu čudne ali su se na kraju skoro uvek pokazale kao tačne ili skoro tačne ...Realno nekome u EU KIA/Hyundai sigurno smetaju , sad kome to je već za priču ...Globalno su 5. igrač na sceni i napreduju .

Ja takođe nisam opčinjen tim brandom i šta više zbog ne slaganja sa serviserima oko te čuvene garancije od 5 godina sam prodao auto i prešao na Mazdu.

Ja baš volim dinamičnu vožnju i uživao sam sa i30 (1.6 benz sa 116Ks , gume 16 cola 205/60) po raznoraznim krivudavim putevima i uvek bez greške ulazio i izlazio iz krivina ...pun i poluprazan ležao je odlično .

Nek misli ko šta hoće ja švedima ne verujem

Alex

pre 11 godina

Imam Kiu ProCeed staru 5 godina, ali imam i neke druge automobile, pa nisam opčinjen njome. Kia je dobar auto, za svoju cenu, ali da je fenomenalan, nije baš. Našlo bi se primedbi, i to ne samo ako je čovek cepidlaka. Ne čudi me pad na testu "severnog jelena", jer stabilnost u krivini nije jača strana Kie. To je ipak mekan, gradski auto, možda tvrđi od nekih drugih, ali ti drugi su "ženski" automobili i nisu baš za vožnju. Ograničenja vešanja, meki trim i plivanje u krivinama ne može da kompenzuje ESP, a ako nemate poverenje u auto na uskim krivinama, ne smete da pustite brzinu ni na pravcu. Ne bih sada diskutovao o tome da li treba ili ne, voziti brzo.

dr.nikola

pre 11 godina

Ja sam kupio Kia proo c'eed krajrem 2010 god 1.6d 116 ks(max brzina preko 200) i mogu vam reci da kada bih ponovo kupovao nov auto to bu sigurno bila Kia:-) Zasto? Zato sto je auto fenomenalan, kvalitet materijala i zavrsne obrade je na visokom nivou , cena-kvalitet pogotovo...auto je stabilan i covek se oseca sigurnim u njemu! Samo cu reci da na relaciji Zlatibor-Beograd trosi 4.4lite dok Bg-Budva 5. Inace ko god je usao i provozao se autom bio je u blagu ruku odusevljen. poZzz

DC

pre 11 godina

Täknikens värld je vodeca Svedska revija o automobilima. Prvi su poceli sa Elk testom i izvode ga vec dobrih 40 godina. Na desetine novih vozila je svake godine testirano na uvek isti nacin: 1. natovareno na maksimum po specifikacijama proizvodjaca, 2. pritisak u gumama je takodje uvek po specifikacijama proizvodjaca, 3. gume su standardne i 4. ako auto ima elekroniku koja kontrolise neke parametre oslanjanjanja, sve je podeseno na 'standard' mode. Vrlo cesto losi rezultati mogu da budu jednostavna greska od strane proizvodjaca u jednom od gore navedenog. Trenutni model Skode Superb recimo nije prosao test iz prvke ali je Skoda priznala da su dimenzije guma i pritisci bili neadekvatni te su ih promenili nakon cega sa autom vise nije bilo problema - dobar primer (kao i Kia uostalom) kako proizvodjaci ozbiljno uzimaju rezultate Täknikens värld-a i prave izmene ukoliko je to potrebno za dobrobit onih koji kupuju i voze se u njihovim vozilima. Da Täknikens värld nije ozbiljna revija sa visokom reputacijom, ni njihovi testovi ne bi imali tezinu koju imaju. Medjutim uvek je interesantnije pricati o nekoj teoriji zavere - ma Ameri su krivi za sve.

Dikh tu kava

pre 11 godina

Ja sam sasvim sigurno čitao neki sasvim drugi tekst, jer u ovom koji sam ja čitao, KIA priznaje grešku i navodi da će je ispraviti, a ovi da će ponoviti test, što je sasvim u redu sa obe strane.

lane

pre 11 godina

Meni je najbolje od svega sto kad citam komentare primecujem da su kupci ostrasceniji od samog proizvodjaca. KIA poseduje tu velicinu (za razliku od JEEP-a) da prizna, ok pogresili smo greska ispravljena izvolite testirajte ponovo. Kod nasih kupaca je pak stanje drugacije, oni su sujetniji i od samog JEEP-a. I onda i kad kia prizna da je greske bilo oni te uporno ubedjuju da je to zavera nemacke autoindustrije sve po principu sta zna kia koliko dobre automobile pravi. I vec u tako ne bitnim stvarima odmah vidis da nama jednostavno ne moze bolje da ide.

igor

pre 11 godina

Zamisli da je Zastava radila test severnog jelena na Jugu-pa morali bi da zamene ceo auto,a ne samo amortizer....
ili bi napisali saopstenje da je "test belosvetska imperijalisticka zavera protiv Zastave, srpskog naroda i srpske industrije".
Ipak je lakse napisati saopstenje,zar ne?

m

pre 11 godina

@Lazar Bojanić - A pri tome, Kia Cee'd se bolje vozi od I30. Kia je namenjena evropskom tržištu i tako je i podešena. Upravljač je osetljiviji, energičnije reaguje na komande, a vešanje je nešto tvrđe i bolje drži put. I30 je "globalni" model i zbog toga nije potpuno podređen aktuelnim evropskim normama koje podrazumevaju bolje vozne osobine.

Uostalom, koga briga za Šveđane i njihove jelene...

Sasha

pre 11 godina

@lazar bojanic
Ljudi su priznali da je bio neispravan, sto ih "branis"? E sad, da li je zaista neispravan ili je takav kakav je, to je drugo pitanje koje ce se tek videti.

Pera moler

pre 11 godina

Amortizer ili ne ali auto onako da se zanese i da felnama drlja maltane po podlozi to baš i nije normalno. Ako je otišao jedan amortizer šta je sa prednjim, zašto se on onako sašio sa podlogom?
Iako će me mnogi napljuvati, ja sam u fazonu: sve hvali ali nemca vozi :)

lazar bojanić

pre 11 godina

kako je prodaja dobra mora nekako konkurencija da im uvali kosku :)

Pa da ne bude da to Autobild kaže onda su izabrali neutralni teren , Švedsku , ha ha ha

Da nisam imao i30 i da nisam sa njim sašio 45.000Km pa da poverujem .

To su odlična kola sa jako dobrim vešanjem koja odlično leže u svim uslovima , provereno od Frankfurta do Tasosa ...

Imaju mana , imaju jako lošu servisnu mrežu ali to je uvek tako na početku .

KOnkurenciji bi poručio da se malo više potrude a ne da koriste jeftine fazone .

Pozzzz

bane

pre 11 godina

Trebali lepo da kazu da je u pitanju zavera Nemaca protiv Kie. To mi Srbi radimo vec godinama. Kako ih nije sramota da kazu da su pogresili?

Picanto

pre 11 godina

U Volvo-u su jednom rekli da lošeg vozača, i pored jakih kola i ugrađenih sistema za pomaganje, ništa ne može da spase od njega samog.
KIA auta se veoma lako voze, prostrana su i jednostavna, sa svim bitnim stvarima na kojima se ne štedi. Auto vam neće dati da krenete dok se ne vežete, a ni da odete dok ne ugasite svetla.

Picanto

pre 11 godina

U Volvo-u su jednom rekli da lošeg vozača, i pored jakih kola i ugrađenih sistema za pomaganje, ništa ne može da spase od njega samog.
KIA auta se veoma lako voze, prostrana su i jednostavna, sa svim bitnim stvarima na kojima se ne štedi. Auto vam neće dati da krenete dok se ne vežete, a ni da odete dok ne ugasite svetla.

lazar bojanić

pre 11 godina

kako je prodaja dobra mora nekako konkurencija da im uvali kosku :)

Pa da ne bude da to Autobild kaže onda su izabrali neutralni teren , Švedsku , ha ha ha

Da nisam imao i30 i da nisam sa njim sašio 45.000Km pa da poverujem .

To su odlična kola sa jako dobrim vešanjem koja odlično leže u svim uslovima , provereno od Frankfurta do Tasosa ...

Imaju mana , imaju jako lošu servisnu mrežu ali to je uvek tako na početku .

KOnkurenciji bi poručio da se malo više potrude a ne da koriste jeftine fazone .

Pozzzz

bane

pre 11 godina

Trebali lepo da kazu da je u pitanju zavera Nemaca protiv Kie. To mi Srbi radimo vec godinama. Kako ih nije sramota da kazu da su pogresili?

igor

pre 11 godina

Zamisli da je Zastava radila test severnog jelena na Jugu-pa morali bi da zamene ceo auto,a ne samo amortizer....
ili bi napisali saopstenje da je "test belosvetska imperijalisticka zavera protiv Zastave, srpskog naroda i srpske industrije".
Ipak je lakse napisati saopstenje,zar ne?

lane

pre 11 godina

Meni je najbolje od svega sto kad citam komentare primecujem da su kupci ostrasceniji od samog proizvodjaca. KIA poseduje tu velicinu (za razliku od JEEP-a) da prizna, ok pogresili smo greska ispravljena izvolite testirajte ponovo. Kod nasih kupaca je pak stanje drugacije, oni su sujetniji i od samog JEEP-a. I onda i kad kia prizna da je greske bilo oni te uporno ubedjuju da je to zavera nemacke autoindustrije sve po principu sta zna kia koliko dobre automobile pravi. I vec u tako ne bitnim stvarima odmah vidis da nama jednostavno ne moze bolje da ide.

DC

pre 11 godina

Täknikens värld je vodeca Svedska revija o automobilima. Prvi su poceli sa Elk testom i izvode ga vec dobrih 40 godina. Na desetine novih vozila je svake godine testirano na uvek isti nacin: 1. natovareno na maksimum po specifikacijama proizvodjaca, 2. pritisak u gumama je takodje uvek po specifikacijama proizvodjaca, 3. gume su standardne i 4. ako auto ima elekroniku koja kontrolise neke parametre oslanjanjanja, sve je podeseno na 'standard' mode. Vrlo cesto losi rezultati mogu da budu jednostavna greska od strane proizvodjaca u jednom od gore navedenog. Trenutni model Skode Superb recimo nije prosao test iz prvke ali je Skoda priznala da su dimenzije guma i pritisci bili neadekvatni te su ih promenili nakon cega sa autom vise nije bilo problema - dobar primer (kao i Kia uostalom) kako proizvodjaci ozbiljno uzimaju rezultate Täknikens värld-a i prave izmene ukoliko je to potrebno za dobrobit onih koji kupuju i voze se u njihovim vozilima. Da Täknikens värld nije ozbiljna revija sa visokom reputacijom, ni njihovi testovi ne bi imali tezinu koju imaju. Medjutim uvek je interesantnije pricati o nekoj teoriji zavere - ma Ameri su krivi za sve.

Dikh tu kava

pre 11 godina

Ja sam sasvim sigurno čitao neki sasvim drugi tekst, jer u ovom koji sam ja čitao, KIA priznaje grešku i navodi da će je ispraviti, a ovi da će ponoviti test, što je sasvim u redu sa obe strane.

dr.nikola

pre 11 godina

Ja sam kupio Kia proo c'eed krajrem 2010 god 1.6d 116 ks(max brzina preko 200) i mogu vam reci da kada bih ponovo kupovao nov auto to bu sigurno bila Kia:-) Zasto? Zato sto je auto fenomenalan, kvalitet materijala i zavrsne obrade je na visokom nivou , cena-kvalitet pogotovo...auto je stabilan i covek se oseca sigurnim u njemu! Samo cu reci da na relaciji Zlatibor-Beograd trosi 4.4lite dok Bg-Budva 5. Inace ko god je usao i provozao se autom bio je u blagu ruku odusevljen. poZzz

Alex

pre 11 godina

Imam Kiu ProCeed staru 5 godina, ali imam i neke druge automobile, pa nisam opčinjen njome. Kia je dobar auto, za svoju cenu, ali da je fenomenalan, nije baš. Našlo bi se primedbi, i to ne samo ako je čovek cepidlaka. Ne čudi me pad na testu "severnog jelena", jer stabilnost u krivini nije jača strana Kie. To je ipak mekan, gradski auto, možda tvrđi od nekih drugih, ali ti drugi su "ženski" automobili i nisu baš za vožnju. Ograničenja vešanja, meki trim i plivanje u krivinama ne može da kompenzuje ESP, a ako nemate poverenje u auto na uskim krivinama, ne smete da pustite brzinu ni na pravcu. Ne bih sada diskutovao o tome da li treba ili ne, voziti brzo.

XC_60

pre 11 godina

Teknikens värld je jedna ozbiljna, ozbiljna kuca koja valjano i predano radi svoj posao. Uostalom, broj citata i preuzetih clanaka iz ove revije sirom sveta, pokazuju respektabilnost njihovog rada.
Ljubitelje Kije i Hjundaija bih morao da upitam na koga se zalio Mercedes kada je prva serija A klase dozivela fijasko sa prevrtanjem tokom testa "Severni jelen"? Da li su tvrdili da su svedjani surovali i potajno kovali zaveru sa Audijem, Bmw-om, Volvoom i dr.? Ne,nego su gresku ispravili ne sumnjajuci u validnost njihovih testova.
Samo neobavesteni ljudi, kakvih kod nas ima na pretek, mogu "hrabro" da tvrde da iza ozbiljnih analiza ove revije stoji, mozete misliti, neko drugi, sa potajnim namerama da ugusi juznokorejsku konkurenciju.

Sasha

pre 11 godina

@lazar bojanic
Ljudi su priznali da je bio neispravan, sto ih "branis"? E sad, da li je zaista neispravan ili je takav kakav je, to je drugo pitanje koje ce se tek videti.

lazar bojanić

pre 11 godina

Jeste KIA priznala kao grešku , ali šta joj je drugo preostalo ?

Da se svađa sa uglednim švedskim auto magazinom ?

Istočnjaci nisu tako drčni oni uvek idu niz dlaku ali te prevedu preko vode bez problema i kad misliš da si superiorniji u svakom pogledu . Jako je to stara kultura sa velikim iskustvom . Svakako ne treba da je ja branim , njihovi prodajni rezultati su dovoljni za samo odbranu :)


Elem da se vratimo na amortizer ...Ne verujem da je do njega jer imam u okruženju ljude koji su sa raznoraznim KIA/Hyundai kombinacijama vozila prešli ogromne kilometraže i nikad niko nije menjao amortizer ...bilo je tu spona , upornica , pokoja turbina ali da je neko menjao amortizer čak i posle 200.000 Km za to nisam čuo ...

Dalje , na slici se lepo vidi da je auto na felni što može da bude samo ako je guma izduvana ili jako , ali baš jako loša ...

Teorije zavere su uvek u startu čudne ali su se na kraju skoro uvek pokazale kao tačne ili skoro tačne ...Realno nekome u EU KIA/Hyundai sigurno smetaju , sad kome to je već za priču ...Globalno su 5. igrač na sceni i napreduju .

Ja takođe nisam opčinjen tim brandom i šta više zbog ne slaganja sa serviserima oko te čuvene garancije od 5 godina sam prodao auto i prešao na Mazdu.

Ja baš volim dinamičnu vožnju i uživao sam sa i30 (1.6 benz sa 116Ks , gume 16 cola 205/60) po raznoraznim krivudavim putevima i uvek bez greške ulazio i izlazio iz krivina ...pun i poluprazan ležao je odlično .

Nek misli ko šta hoće ja švedima ne verujem

Pera moler

pre 11 godina

Amortizer ili ne ali auto onako da se zanese i da felnama drlja maltane po podlozi to baš i nije normalno. Ako je otišao jedan amortizer šta je sa prednjim, zašto se on onako sašio sa podlogom?
Iako će me mnogi napljuvati, ja sam u fazonu: sve hvali ali nemca vozi :)

m

pre 11 godina

@Lazar Bojanić - A pri tome, Kia Cee'd se bolje vozi od I30. Kia je namenjena evropskom tržištu i tako je i podešena. Upravljač je osetljiviji, energičnije reaguje na komande, a vešanje je nešto tvrđe i bolje drži put. I30 je "globalni" model i zbog toga nije potpuno podređen aktuelnim evropskim normama koje podrazumevaju bolje vozne osobine.

Uostalom, koga briga za Šveđane i njihove jelene...

Mungos

pre 11 godina

Svaka cast Kia-i koja je istrazila i prihvatila kritiku. Vrlo je moguce da je amortizer fabricki bio los. Kad moze Tojota da opozove kola zbog problema sa gasom, moze i Kia da ima problem sa amortizerom. Iskreno ne verujem da su toliko losi na testu Severnog jelena. Mozda bi dobili nizu ocenu od npr Audi-ja ili Mercedes-a ali to je i za ocekivati. Ali da padnu? Nema sanse.

(oxy)moron

pre 11 godina

@ lazar bojanić

Lazare upravo ceneci tvoje vozacko iskustvo i izbalansiran pristup (strast vs objektivnost) prilikom pisanja po forumuma, sam se osetio pozvanim da prokomentarisem ovu bezazlenu teoriju zavere. Samo jos da mi neko kaze da Deda Mraz ne postoji i umrece deo mene :)))

Nemam predjenih pola miliona km, jedva dobacujem do 400 kkm (svega 23 god vozackog staza), ali i dalje ne mislim da Svedjani namestaju zvrcku bilo kome (posebno ne nekome ko im nije konkurent ni u jednom segmentu). Pre verujem da se auto malo (vise) zaneo, nov model desava se. Ni prvi ni poslednji put. Padali su i jaci, sa mnogo duzom tradicijom, pa sto ne bi jedna KIA.

Za kraj sumnjam da ce im ovo uopste naskoditi buduci da kupci od Kia vozila ne ocekuju bmw osecaj i vozne osobine vec praktican, jeftin i lep automobil, solidnog kvaliteta. Upravo su u Evropi podobijali nagrade za dizajn (iF design Hanover), sto im verujem vise znaci.

Nema ljutis.

U.T.

pre 11 godina

Da, stara priča. Kod nas je uvijek najbolji onaj auto koji trenutno voziš. Nije važno što ćeš ga zamjeniti za par godina i reći, nije valjalo, ovo sad je bolje.
Imam Kia Ceed. Kupio sam ga jer za te pare kojima sam raspolagao nisam mogao kupiti duži, veći, po inostranim statistikama "pouzdaniji" auto. Zasad sam zadovoljan, ali to ne znači da auto nema mana. Srećom, nema ni kvarova (zasad, tri godine bez kvara, da kucnem od drvo) a to je meni lično najvažnija stvar kod auta uopšte.
Ali, da sam imao više novca, sigurno ne bih kupio Kia Ceed. Imao sam sreću pa se vozao u raznim autima, pa znam da moje čudo nije "najbolje" ni po jednom parametru..

Ma da

pre 11 godina

Setite se samo da je pre mesec dana Francuska tražila da se reguliše uvoz korejskih automobila u Francusku pošto prodaja domaćih brendova ne ide baš kako treba.Ima tu možda nešto?

(oxy)moron

pre 11 godina

@ (lazar bojanić)
Pa dobro Lazare zar posle tolikih pluseva koje sam ti dao u poslednjih 10 godina, da padnes na teoriji zavere i to za jednu Kiu?! Ocito da paranoja koja predugo dominira Srbijom odnosi danak cak i kod najboljih :)

Kad je severni jelen oborio A klasu cija je to bila zavera? Zar nisu Norvezani onomad razvalili Ciroki na istom testu. Lodgy samo 3* na NCAP-u! Ne znam kome u EU smeta Dacia? Fiatu? A mozda hoce ovim primerima da nas zavaraju. Navuku nas na A klasu, pa onda 5 godina unistavaju konkurenciju.

Znam da je tema KIA, ali da pomenem svoje iskustvo sa sestrinskom firmom. Sticajem nesrecnih okolnosti morao sam pet dugih godina da vozim Accent 1.4 (poslednja generacija, kupljen nov). Presao sa njim oko 120.000km. Znaci kompetentan sam.

Auto, relativno jeftin u poredjenju sa Evropljanima ili Japancima, medjutim neudoban, iznutra ruzan do zla boga (uistinu nista nije cvrcalo), motor lepo vuce ali trosi puno, jedva prosecno upravljiv i prosecno pouzdan. Na 25.000 je uginuo anlaser i ostavio me u sred zime na Kopu sa decom. Na 70.000 zamenjeni amortizeri, 2 kom. Na 80.000 puska volana, cena oko 1.200e. E da skup je za odrzavanje. Iznad svega dosadan.

Mozda sam negativan prema accentu jer je auto bio nezeljen (oseca on to :)) a i poredim ga sa Hondom koju sam imao pre ili Audijem koji (sticajem srecnih okolnosti) sad imam. Naravno svim vlasnicima Korejanaca zelim puno zadovoljstva i predjenih km, ali sto se mene tice nikad vise.

Pozdrav svim autofanovima!

lazar bojanić

pre 11 godina

@(oxy)moron,
Posle Accenta Hyundai je krenuo ogromnim koracima napred i izbacio i30. I ja sam ga imao i kod mene je dobro služio a na kraju je završio kod poznanika sa 175000Km i repariranom letvom ..

Ja sam se malo zapaliou ovoj temi jer sam lično imao dobra iskustva u vožnji sa i30 i prosto pored svih Vaših realnih komentara ipak ne mogu da poverujem da su švedi tu bili potpuno nevini ...

Koliko puta sam uživao penjući se na Venac ...ko zna kakav je to put sve mu je jasno ...niz kratkih ali oštrih krivina , težište prebacuješ stalno sa jedne na drugu stranu , gume cvrče a motor urliče ...

Koji god auto sam doterao u gražu prošao je ovaj test ...
Najbolje se kotira A4 Avant 2.0tdi 140KS koji je kod mene proveo 6 meseci i 26.000 Km u preiodu maj 2009. do decembar 2009. On je sa 4 jaka (teška )čoveka uspeo da savlada sve to bez milimetra proklizavanja u izuzetno oštrom tempu . Drugi je A3 sa istim motorm koji je bolje vukao ali je klizao preko nosa šireći putanju kretanja ...Sledeći je i30 koji je to uradio odlično uz nešto više naginjanja karoserije u odnosu na Audi modele ali se mora priznati da je sve bilo korektno a i sam auto se u normalnoj upotrebi može okarakterisati kao udoban .

I na kraju malo o našim komentatorskim iskustvima i pozicija sa kojih pišemo ... Ja ne znam sa kim ovde imam posla , ali zato znam da imam ogromno iskustvo od preko 27 vozačkih godina i preko 500.000 Km . Pored toga vozio sam i još uvek vozim razne motore od 50ccm do 800ccm.
Pozz svima

Aca

pre 11 godina

Bla bla bla.... Sve strucnjaci ... Cast izuzetcima, ima i po neko realan. Danas omase i isfuserisu Mercedes i BMW a nece jedna KIA. Tipicno za ljude koji bi da se dokazu i pokazu na nacin da njihovo g.... mirise a tudje smrdi. Kia je tu gde jeste, beleze dobre rezultate ali jos vode mora rekom da protece. Ako je fabrika zadovoljna postignutim rezultatima, prihvatila gresku, ispravila gresku, zeli da uradi ponovo test... pa ne pravite se previse pametni Vi koji volite/vozite KIU. Ima onih koji voze i gore i bolje automobile od Vas. Svako se ispruzi onoliko koliko je dugacak. U toj klasi ima boljih automobila od Kie. Priznajte to sebi i bice Vam lakse. Sve u svemu svaka cast na priznanju i prihvatanju greske. Odlicna reklama za buduce KIA kupce. Ja iako je NEvolim smatram da je to jedan cak i vr. dobar automobil.

lazar bojanić

pre 11 godina

@ Oxy Moron

Ma kakva ljutnja :-) , sve ovo je civilizovana razmena mišljenja ...

Iskustvo (koje vidim da i Vi imate na pretek) me je naučilo da pre svega verujem sebi i svojim lično doživljenim avanturama a tek onda novinarima ...

Realno kod nas kad čitate recenzije automobila uglavnom su to hvalospevi uz tek tu i tamo pominjanje nekih sitnih nedostataka ...Tek retki novinari u nas se odluče da ozbiljno iskritikuju neki model (VG vs VW Pasat)

Nemačka auto štampa je opet "domoljubna" i kod njih teško neko drugi može da pobedi na uporednim testovima ...ipak i kod njih ima izuzetaka pa tako Auto Motor und Sport opali po VW tiguanu sa 1.4 tsi motorom koji na dauer testu pojede 3 turbine itd.

Za švede ne znam ...nisam ima prilike da čitam njihove novine , cenim da su korektni ali život me je naučio i to da svako ima svoju cenu a i kad je nema uvek se nađe zamena ...

Inače Ceed/i30 su automobili dizajnirani praktično u Nemačkoj u pokrajni Hessen u blizini Frankfurta ...dosta inženjera iz Opela je prešlo da radi za Hyundai i to se vidi ...kad pričate tamo sa običnim ljudima vidi se i oseti da je poverenje u brand , koje se strpljivo gradi , sve veće i veće i da je Hyundai od trećeg auta u porodici stigao na to da bude drugi a ponegde i prvi ...npr Santa Fe je bio odlično prihvaćen kod sportski aktivnije klijentele ...

Inače njihove organizacije za zaštitu potrošača i ADAC uredno rade testove svih modela i da tu nešto ne valja odavno bi oni to signalizirali ...

Pozzzzzzzzzz

Radovan

pre 11 godina

Treba voziti od Crvenog čota, pa preko Zmajevca, Iriškog venca i Velike Remete, sve do raskrsnice na Banstolu, po grebenu Fruške Gore. To je onaj uski i krivudavi putić kroz šumu.
Voziti uz ili niz Venac sa novosadske strane u jednom smeru i nije neki problem. Imaš mesta koliko hoćeš u dve široke jednosmerne trake.

Putnik

pre 11 godina

Kakva greska?!

U Srbiji su svi od pocetka znali da je u pitanju zavera pohlepnih Sveda da uniste konkurenciju ( iako im je ciljna grupa kupaca dijametralna).

Svako ima pravo na svoj izbor ali kada neko krene da me ubedjuje kako mi je bolje bilo da sam kupio KIA jer je bolja a jeftinija poludim.

Ja njih ne savetujem , njihova stvar ali ljudi koji imaju KIA/dacia/hyundai vozila imaju potrebu da se stalno nesto pravdaju. Kompleksi.

Stvar je jasna , stednja mora da se negde pokaze, u ovom slucaju to je nesto losija bezbednost. Da su KIA bolje ne bi bile jeftinije. Nemojte samo sa tom pricom o probijanju na trziste njihovoj ciljnoj grupi je bitna samo cena i oni im to i daju...

lazar bojanić

pre 11 godina

kako je prodaja dobra mora nekako konkurencija da im uvali kosku :)

Pa da ne bude da to Autobild kaže onda su izabrali neutralni teren , Švedsku , ha ha ha

Da nisam imao i30 i da nisam sa njim sašio 45.000Km pa da poverujem .

To su odlična kola sa jako dobrim vešanjem koja odlično leže u svim uslovima , provereno od Frankfurta do Tasosa ...

Imaju mana , imaju jako lošu servisnu mrežu ali to je uvek tako na početku .

KOnkurenciji bi poručio da se malo više potrude a ne da koriste jeftine fazone .

Pozzzz

bane

pre 11 godina

Trebali lepo da kazu da je u pitanju zavera Nemaca protiv Kie. To mi Srbi radimo vec godinama. Kako ih nije sramota da kazu da su pogresili?

Pera moler

pre 11 godina

Amortizer ili ne ali auto onako da se zanese i da felnama drlja maltane po podlozi to baš i nije normalno. Ako je otišao jedan amortizer šta je sa prednjim, zašto se on onako sašio sa podlogom?
Iako će me mnogi napljuvati, ja sam u fazonu: sve hvali ali nemca vozi :)

Picanto

pre 11 godina

U Volvo-u su jednom rekli da lošeg vozača, i pored jakih kola i ugrađenih sistema za pomaganje, ništa ne može da spase od njega samog.
KIA auta se veoma lako voze, prostrana su i jednostavna, sa svim bitnim stvarima na kojima se ne štedi. Auto vam neće dati da krenete dok se ne vežete, a ni da odete dok ne ugasite svetla.

lazar bojanić

pre 11 godina

Jeste KIA priznala kao grešku , ali šta joj je drugo preostalo ?

Da se svađa sa uglednim švedskim auto magazinom ?

Istočnjaci nisu tako drčni oni uvek idu niz dlaku ali te prevedu preko vode bez problema i kad misliš da si superiorniji u svakom pogledu . Jako je to stara kultura sa velikim iskustvom . Svakako ne treba da je ja branim , njihovi prodajni rezultati su dovoljni za samo odbranu :)


Elem da se vratimo na amortizer ...Ne verujem da je do njega jer imam u okruženju ljude koji su sa raznoraznim KIA/Hyundai kombinacijama vozila prešli ogromne kilometraže i nikad niko nije menjao amortizer ...bilo je tu spona , upornica , pokoja turbina ali da je neko menjao amortizer čak i posle 200.000 Km za to nisam čuo ...

Dalje , na slici se lepo vidi da je auto na felni što može da bude samo ako je guma izduvana ili jako , ali baš jako loša ...

Teorije zavere su uvek u startu čudne ali su se na kraju skoro uvek pokazale kao tačne ili skoro tačne ...Realno nekome u EU KIA/Hyundai sigurno smetaju , sad kome to je već za priču ...Globalno su 5. igrač na sceni i napreduju .

Ja takođe nisam opčinjen tim brandom i šta više zbog ne slaganja sa serviserima oko te čuvene garancije od 5 godina sam prodao auto i prešao na Mazdu.

Ja baš volim dinamičnu vožnju i uživao sam sa i30 (1.6 benz sa 116Ks , gume 16 cola 205/60) po raznoraznim krivudavim putevima i uvek bez greške ulazio i izlazio iz krivina ...pun i poluprazan ležao je odlično .

Nek misli ko šta hoće ja švedima ne verujem

m

pre 11 godina

@Lazar Bojanić - A pri tome, Kia Cee'd se bolje vozi od I30. Kia je namenjena evropskom tržištu i tako je i podešena. Upravljač je osetljiviji, energičnije reaguje na komande, a vešanje je nešto tvrđe i bolje drži put. I30 je "globalni" model i zbog toga nije potpuno podređen aktuelnim evropskim normama koje podrazumevaju bolje vozne osobine.

Uostalom, koga briga za Šveđane i njihove jelene...

XC_60

pre 11 godina

Teknikens värld je jedna ozbiljna, ozbiljna kuca koja valjano i predano radi svoj posao. Uostalom, broj citata i preuzetih clanaka iz ove revije sirom sveta, pokazuju respektabilnost njihovog rada.
Ljubitelje Kije i Hjundaija bih morao da upitam na koga se zalio Mercedes kada je prva serija A klase dozivela fijasko sa prevrtanjem tokom testa "Severni jelen"? Da li su tvrdili da su svedjani surovali i potajno kovali zaveru sa Audijem, Bmw-om, Volvoom i dr.? Ne,nego su gresku ispravili ne sumnjajuci u validnost njihovih testova.
Samo neobavesteni ljudi, kakvih kod nas ima na pretek, mogu "hrabro" da tvrde da iza ozbiljnih analiza ove revije stoji, mozete misliti, neko drugi, sa potajnim namerama da ugusi juznokorejsku konkurenciju.

Putnik

pre 11 godina

Kakva greska?!

U Srbiji su svi od pocetka znali da je u pitanju zavera pohlepnih Sveda da uniste konkurenciju ( iako im je ciljna grupa kupaca dijametralna).

Svako ima pravo na svoj izbor ali kada neko krene da me ubedjuje kako mi je bolje bilo da sam kupio KIA jer je bolja a jeftinija poludim.

Ja njih ne savetujem , njihova stvar ali ljudi koji imaju KIA/dacia/hyundai vozila imaju potrebu da se stalno nesto pravdaju. Kompleksi.

Stvar je jasna , stednja mora da se negde pokaze, u ovom slucaju to je nesto losija bezbednost. Da su KIA bolje ne bi bile jeftinije. Nemojte samo sa tom pricom o probijanju na trziste njihovoj ciljnoj grupi je bitna samo cena i oni im to i daju...

Alex

pre 11 godina

Imam Kiu ProCeed staru 5 godina, ali imam i neke druge automobile, pa nisam opčinjen njome. Kia je dobar auto, za svoju cenu, ali da je fenomenalan, nije baš. Našlo bi se primedbi, i to ne samo ako je čovek cepidlaka. Ne čudi me pad na testu "severnog jelena", jer stabilnost u krivini nije jača strana Kie. To je ipak mekan, gradski auto, možda tvrđi od nekih drugih, ali ti drugi su "ženski" automobili i nisu baš za vožnju. Ograničenja vešanja, meki trim i plivanje u krivinama ne može da kompenzuje ESP, a ako nemate poverenje u auto na uskim krivinama, ne smete da pustite brzinu ni na pravcu. Ne bih sada diskutovao o tome da li treba ili ne, voziti brzo.

igor

pre 11 godina

Zamisli da je Zastava radila test severnog jelena na Jugu-pa morali bi da zamene ceo auto,a ne samo amortizer....
ili bi napisali saopstenje da je "test belosvetska imperijalisticka zavera protiv Zastave, srpskog naroda i srpske industrije".
Ipak je lakse napisati saopstenje,zar ne?

Sasha

pre 11 godina

@lazar bojanic
Ljudi su priznali da je bio neispravan, sto ih "branis"? E sad, da li je zaista neispravan ili je takav kakav je, to je drugo pitanje koje ce se tek videti.

DC

pre 11 godina

Täknikens värld je vodeca Svedska revija o automobilima. Prvi su poceli sa Elk testom i izvode ga vec dobrih 40 godina. Na desetine novih vozila je svake godine testirano na uvek isti nacin: 1. natovareno na maksimum po specifikacijama proizvodjaca, 2. pritisak u gumama je takodje uvek po specifikacijama proizvodjaca, 3. gume su standardne i 4. ako auto ima elekroniku koja kontrolise neke parametre oslanjanjanja, sve je podeseno na 'standard' mode. Vrlo cesto losi rezultati mogu da budu jednostavna greska od strane proizvodjaca u jednom od gore navedenog. Trenutni model Skode Superb recimo nije prosao test iz prvke ali je Skoda priznala da su dimenzije guma i pritisci bili neadekvatni te su ih promenili nakon cega sa autom vise nije bilo problema - dobar primer (kao i Kia uostalom) kako proizvodjaci ozbiljno uzimaju rezultate Täknikens värld-a i prave izmene ukoliko je to potrebno za dobrobit onih koji kupuju i voze se u njihovim vozilima. Da Täknikens värld nije ozbiljna revija sa visokom reputacijom, ni njihovi testovi ne bi imali tezinu koju imaju. Medjutim uvek je interesantnije pricati o nekoj teoriji zavere - ma Ameri su krivi za sve.

(oxy)moron

pre 11 godina

@ (lazar bojanić)
Pa dobro Lazare zar posle tolikih pluseva koje sam ti dao u poslednjih 10 godina, da padnes na teoriji zavere i to za jednu Kiu?! Ocito da paranoja koja predugo dominira Srbijom odnosi danak cak i kod najboljih :)

Kad je severni jelen oborio A klasu cija je to bila zavera? Zar nisu Norvezani onomad razvalili Ciroki na istom testu. Lodgy samo 3* na NCAP-u! Ne znam kome u EU smeta Dacia? Fiatu? A mozda hoce ovim primerima da nas zavaraju. Navuku nas na A klasu, pa onda 5 godina unistavaju konkurenciju.

Znam da je tema KIA, ali da pomenem svoje iskustvo sa sestrinskom firmom. Sticajem nesrecnih okolnosti morao sam pet dugih godina da vozim Accent 1.4 (poslednja generacija, kupljen nov). Presao sa njim oko 120.000km. Znaci kompetentan sam.

Auto, relativno jeftin u poredjenju sa Evropljanima ili Japancima, medjutim neudoban, iznutra ruzan do zla boga (uistinu nista nije cvrcalo), motor lepo vuce ali trosi puno, jedva prosecno upravljiv i prosecno pouzdan. Na 25.000 je uginuo anlaser i ostavio me u sred zime na Kopu sa decom. Na 70.000 zamenjeni amortizeri, 2 kom. Na 80.000 puska volana, cena oko 1.200e. E da skup je za odrzavanje. Iznad svega dosadan.

Mozda sam negativan prema accentu jer je auto bio nezeljen (oseca on to :)) a i poredim ga sa Hondom koju sam imao pre ili Audijem koji (sticajem srecnih okolnosti) sad imam. Naravno svim vlasnicima Korejanaca zelim puno zadovoljstva i predjenih km, ali sto se mene tice nikad vise.

Pozdrav svim autofanovima!

lane

pre 11 godina

Meni je najbolje od svega sto kad citam komentare primecujem da su kupci ostrasceniji od samog proizvodjaca. KIA poseduje tu velicinu (za razliku od JEEP-a) da prizna, ok pogresili smo greska ispravljena izvolite testirajte ponovo. Kod nasih kupaca je pak stanje drugacije, oni su sujetniji i od samog JEEP-a. I onda i kad kia prizna da je greske bilo oni te uporno ubedjuju da je to zavera nemacke autoindustrije sve po principu sta zna kia koliko dobre automobile pravi. I vec u tako ne bitnim stvarima odmah vidis da nama jednostavno ne moze bolje da ide.

Ma da

pre 11 godina

Setite se samo da je pre mesec dana Francuska tražila da se reguliše uvoz korejskih automobila u Francusku pošto prodaja domaćih brendova ne ide baš kako treba.Ima tu možda nešto?

dr.nikola

pre 11 godina

Ja sam kupio Kia proo c'eed krajrem 2010 god 1.6d 116 ks(max brzina preko 200) i mogu vam reci da kada bih ponovo kupovao nov auto to bu sigurno bila Kia:-) Zasto? Zato sto je auto fenomenalan, kvalitet materijala i zavrsne obrade je na visokom nivou , cena-kvalitet pogotovo...auto je stabilan i covek se oseca sigurnim u njemu! Samo cu reci da na relaciji Zlatibor-Beograd trosi 4.4lite dok Bg-Budva 5. Inace ko god je usao i provozao se autom bio je u blagu ruku odusevljen. poZzz

Mungos

pre 11 godina

Svaka cast Kia-i koja je istrazila i prihvatila kritiku. Vrlo je moguce da je amortizer fabricki bio los. Kad moze Tojota da opozove kola zbog problema sa gasom, moze i Kia da ima problem sa amortizerom. Iskreno ne verujem da su toliko losi na testu Severnog jelena. Mozda bi dobili nizu ocenu od npr Audi-ja ili Mercedes-a ali to je i za ocekivati. Ali da padnu? Nema sanse.

Aca

pre 11 godina

Bla bla bla.... Sve strucnjaci ... Cast izuzetcima, ima i po neko realan. Danas omase i isfuserisu Mercedes i BMW a nece jedna KIA. Tipicno za ljude koji bi da se dokazu i pokazu na nacin da njihovo g.... mirise a tudje smrdi. Kia je tu gde jeste, beleze dobre rezultate ali jos vode mora rekom da protece. Ako je fabrika zadovoljna postignutim rezultatima, prihvatila gresku, ispravila gresku, zeli da uradi ponovo test... pa ne pravite se previse pametni Vi koji volite/vozite KIU. Ima onih koji voze i gore i bolje automobile od Vas. Svako se ispruzi onoliko koliko je dugacak. U toj klasi ima boljih automobila od Kie. Priznajte to sebi i bice Vam lakse. Sve u svemu svaka cast na priznanju i prihvatanju greske. Odlicna reklama za buduce KIA kupce. Ja iako je NEvolim smatram da je to jedan cak i vr. dobar automobil.

lazar bojanić

pre 11 godina

@(oxy)moron,
Posle Accenta Hyundai je krenuo ogromnim koracima napred i izbacio i30. I ja sam ga imao i kod mene je dobro služio a na kraju je završio kod poznanika sa 175000Km i repariranom letvom ..

Ja sam se malo zapaliou ovoj temi jer sam lično imao dobra iskustva u vožnji sa i30 i prosto pored svih Vaših realnih komentara ipak ne mogu da poverujem da su švedi tu bili potpuno nevini ...

Koliko puta sam uživao penjući se na Venac ...ko zna kakav je to put sve mu je jasno ...niz kratkih ali oštrih krivina , težište prebacuješ stalno sa jedne na drugu stranu , gume cvrče a motor urliče ...

Koji god auto sam doterao u gražu prošao je ovaj test ...
Najbolje se kotira A4 Avant 2.0tdi 140KS koji je kod mene proveo 6 meseci i 26.000 Km u preiodu maj 2009. do decembar 2009. On je sa 4 jaka (teška )čoveka uspeo da savlada sve to bez milimetra proklizavanja u izuzetno oštrom tempu . Drugi je A3 sa istim motorm koji je bolje vukao ali je klizao preko nosa šireći putanju kretanja ...Sledeći je i30 koji je to uradio odlično uz nešto više naginjanja karoserije u odnosu na Audi modele ali se mora priznati da je sve bilo korektno a i sam auto se u normalnoj upotrebi može okarakterisati kao udoban .

I na kraju malo o našim komentatorskim iskustvima i pozicija sa kojih pišemo ... Ja ne znam sa kim ovde imam posla , ali zato znam da imam ogromno iskustvo od preko 27 vozačkih godina i preko 500.000 Km . Pored toga vozio sam i još uvek vozim razne motore od 50ccm do 800ccm.
Pozz svima

Dikh tu kava

pre 11 godina

Ja sam sasvim sigurno čitao neki sasvim drugi tekst, jer u ovom koji sam ja čitao, KIA priznaje grešku i navodi da će je ispraviti, a ovi da će ponoviti test, što je sasvim u redu sa obe strane.

Radovan

pre 11 godina

Treba voziti od Crvenog čota, pa preko Zmajevca, Iriškog venca i Velike Remete, sve do raskrsnice na Banstolu, po grebenu Fruške Gore. To je onaj uski i krivudavi putić kroz šumu.
Voziti uz ili niz Venac sa novosadske strane u jednom smeru i nije neki problem. Imaš mesta koliko hoćeš u dve široke jednosmerne trake.

U.T.

pre 11 godina

Da, stara priča. Kod nas je uvijek najbolji onaj auto koji trenutno voziš. Nije važno što ćeš ga zamjeniti za par godina i reći, nije valjalo, ovo sad je bolje.
Imam Kia Ceed. Kupio sam ga jer za te pare kojima sam raspolagao nisam mogao kupiti duži, veći, po inostranim statistikama "pouzdaniji" auto. Zasad sam zadovoljan, ali to ne znači da auto nema mana. Srećom, nema ni kvarova (zasad, tri godine bez kvara, da kucnem od drvo) a to je meni lično najvažnija stvar kod auta uopšte.
Ali, da sam imao više novca, sigurno ne bih kupio Kia Ceed. Imao sam sreću pa se vozao u raznim autima, pa znam da moje čudo nije "najbolje" ni po jednom parametru..

(oxy)moron

pre 11 godina

@ lazar bojanić

Lazare upravo ceneci tvoje vozacko iskustvo i izbalansiran pristup (strast vs objektivnost) prilikom pisanja po forumuma, sam se osetio pozvanim da prokomentarisem ovu bezazlenu teoriju zavere. Samo jos da mi neko kaze da Deda Mraz ne postoji i umrece deo mene :)))

Nemam predjenih pola miliona km, jedva dobacujem do 400 kkm (svega 23 god vozackog staza), ali i dalje ne mislim da Svedjani namestaju zvrcku bilo kome (posebno ne nekome ko im nije konkurent ni u jednom segmentu). Pre verujem da se auto malo (vise) zaneo, nov model desava se. Ni prvi ni poslednji put. Padali su i jaci, sa mnogo duzom tradicijom, pa sto ne bi jedna KIA.

Za kraj sumnjam da ce im ovo uopste naskoditi buduci da kupci od Kia vozila ne ocekuju bmw osecaj i vozne osobine vec praktican, jeftin i lep automobil, solidnog kvaliteta. Upravo su u Evropi podobijali nagrade za dizajn (iF design Hanover), sto im verujem vise znaci.

Nema ljutis.

lazar bojanić

pre 11 godina

@ Oxy Moron

Ma kakva ljutnja :-) , sve ovo je civilizovana razmena mišljenja ...

Iskustvo (koje vidim da i Vi imate na pretek) me je naučilo da pre svega verujem sebi i svojim lično doživljenim avanturama a tek onda novinarima ...

Realno kod nas kad čitate recenzije automobila uglavnom su to hvalospevi uz tek tu i tamo pominjanje nekih sitnih nedostataka ...Tek retki novinari u nas se odluče da ozbiljno iskritikuju neki model (VG vs VW Pasat)

Nemačka auto štampa je opet "domoljubna" i kod njih teško neko drugi može da pobedi na uporednim testovima ...ipak i kod njih ima izuzetaka pa tako Auto Motor und Sport opali po VW tiguanu sa 1.4 tsi motorom koji na dauer testu pojede 3 turbine itd.

Za švede ne znam ...nisam ima prilike da čitam njihove novine , cenim da su korektni ali život me je naučio i to da svako ima svoju cenu a i kad je nema uvek se nađe zamena ...

Inače Ceed/i30 su automobili dizajnirani praktično u Nemačkoj u pokrajni Hessen u blizini Frankfurta ...dosta inženjera iz Opela je prešlo da radi za Hyundai i to se vidi ...kad pričate tamo sa običnim ljudima vidi se i oseti da je poverenje u brand , koje se strpljivo gradi , sve veće i veće i da je Hyundai od trećeg auta u porodici stigao na to da bude drugi a ponegde i prvi ...npr Santa Fe je bio odlično prihvaćen kod sportski aktivnije klijentele ...

Inače njihove organizacije za zaštitu potrošača i ADAC uredno rade testove svih modela i da tu nešto ne valja odavno bi oni to signalizirali ...

Pozzzzzzzzzz