Gorivo skuplje zbog akciza

Na pumpama u Srbiji i dalje su stare cene goriva, iako je dozvoljeno da derivati budu skuplji za oko 4 odsto, što nas svrstava u najskuplje u regionu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2010.

17:16

Default images

Maksimalna dozvoljena cena za benzin u proseku je viša za 3,76 dinara po litru, a za dizel goriva za 4,46 dinara. Zbog poslednjeg poskupljenja u javnosti se postavlja pitanje opravdanosti akciza koje čine znatan udeo u ceni. Motorni benzini od 95 koštaće 114,72 dinara po litru, bezolovni 112,77 dinara, dizel D-2 103,45 dinara, a evro dizel 114,73.

Iako su gužve na benzinskim pumpama najjasnije najavljivale nove, rekordne cene goriva, većina vozača i dalje rezervoar može da napuni po starim cenama, ali ne i od ponedeljka, za kada je sigurno najavljeno poskupljenje.

Ionako slab promet na koji se žale trgovci derivatima mogao bi još više da se smanji, jer su cene veće za oko četiri dinara.

Iako je tačno da se cene naftnih derivata u zemlji usklađuju sa cenom nafte na svetskom tržištu, oko 60 odsto računa ide na akcize i PDV, odnosno u budžet.

"Mi u ovom trenutku imamo mnogo veća fiskalna zahvatanja nego što su u okolnim zemljama, evo da navedemo primer RS i BiH, gde su fiskalna zahvatanja na nivou 40 dinara u zavisnosti da li je benzin ili dizel, kod nas je za benzin 62 dinara", objašnjava Aleksandar Mileusnić, "Petrobart Avia“.

I građani, ali i vlasnici privatnih pumpi se pitaju da li je možda vreme da se država odrekne svog dela kolača i smanji poreze na gorivo.

"Zakon o akcizama jasno određuje kada privremeno može doći do smanjenja akcize, to je u onim slučajevima kada cena derivata nafte utiče na makroekonomsku stabilnost ", kaže Ljubinko Savić, Odbor za energetiku PKS.

A kako to u Srbiji nije tako, naši vozači će i dalje plaćati najskuplje gorivo u regionu.

Prema navodima Ministarstva energetike, uslovi za promenu cene goriva stekli su se pošto je cena nafte na svetskom tržištu izražena u dinarima u proseku porasla za skoro sedam odsto od prethodnog poskupljenja 3. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: