Tesla sa auto-pilotom u roku od 3 do 5 godina

Ilon Mask najavio je da će Model 3, koji je planiran za 2016, imati neku vrstu poluautonomnog sistema vožnje, dok će se potpuno robotizovan Tesla model naći u prodaji do kraja ove decenije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

12:41

Default images

Mask je rekao da će budući Model 3 imati tehnologiju koja će omogućiti da vozač u kraćim vremenskim intervalima prepusti automobilu upravljanje samim sobom.

Sistem će moći da se koristi kako na autoputu, tako i u uslovima saobraćajnih gužvi, kada se vozilo kreće u režimu stani-kreni, što bi omogućilo vozaču predah i rasterećenje prilikom dužih vožnji.

Maks je ovu tehnologiju uporedio sa sistemima koji se već upotrebljavaju u Mercedesu, Audiju ili Infinitiju.

On je rekao da će Tesla Motors koristiti senzore i ostale neophodne komponente koje su već razvili drugi proizvođači, ali da će softver biti Teslin.

Model 3 trebalo bi da se pojavi na tržištu 2016, nakon što u prodajne salone 2015. stigne krosover Tesla Model X. Reč je o manjoj i jeftinijoj limuzini, u odnosu na Model S, sa cenom od 35.000 dolara.

Nakon Modela 3, Mask planira da do kraja dekade kupcima ponudi i potpuno samoupravljajuće vozilo, koje će moći da se kreće samostalno, bez intervencije vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: