Peugeot iOn stiže na Sajam

Prvi iz nove generacije 100% električnih vozila, Peugeot iOn, stiže na naše prostore i prvi put će premijerno biti prikazan na Sajmu automobila u Beogradu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2011.

18:05

Default images

Kako kažu iz francuske autokompanije, 100% električni Peugeot iOn, "pogodan je za laganu vožnju, tih, siguran, udoban i lak za upravljanje".

Pogone ga litijum-jonske baterije koje se pune za šest sati putem utičnice od 220V. Sa tim punjenjem, autonomija iOna iznosi 150 kilometara. Korišćenjem trofaznog 380V punjača, baterije se mogu napuniti do pola za 15 minuta, odnosno 80 odsto za pola sata. Elektromotor gradskog automobila sa nultom emisijom CO2 snage je 64 konja i 180 Nm obrtnog momenta.

Iz mesta do stotke ubrzava za 15,9 sekundi a maksimalna brzina koju postiže je 130 km/h.
Prosečna potrošnja na 100 km je između 1,5 i 2 evra, što predstavlja trošak električne energije.

"Ovaj model, dug 3,48 m sa četiri sedišta, ima sve elemente koji se očekuju od malog automobila: aluminijumske felne, servo volan, svetla za maglu, putni računar, klimu, šest vazdušnih jastuka, ESP, EBFD, EBA, elektronsku raspodelu sile kočenja, visok nivo bezbednosne opreme, niske troškove održavanja... I još više od toga, jer iOn u toku vožnje, ne diže buku i ne ispušta štetne gasove", kažu iz Peugeota.
Ovaj automobil već je poneo titulu „Zlatni volan”, koja se 34 godine dodeljuje automobilima od strane Axel Springer press group. Od ukupno 20 projekаtа - vozilа, koncepata, tehnologija– koji su obeležili 2010. godinu kao predlog ili doprinos u smаnjenju štetnih uticаjа automobila nа životnu sredinu, Peugeot iOn se našao na samom vrhu lestvice.

Iz francuske kompanije hvale se da su porudžbine za iOn u Evropi, za prvi kvartal godine, već rasprodate. Cena za evropsko tržište kreće se oko 30.000 evra.

Pročitajte više o Peugeotu EX1 2011

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: