Sledeći Range Rover "napašće" Bentley i Rolls-Royce

Naredna generacije najluksuznijeg SUV-a kompanije Land Rover približiće se vrhu ove klase vozila koji danas zauzimaju Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

12:26

Sledeći Range Rover
Range Rover SV Coupe iz 2018. (ilustracija)

Sledeći Range Rover pojaviće se 2021. godine i biće zasnovan na novoj MLA (Modular Longitudinal Architecture) mehaničkoj platformi, za razliku od aktuelnog modela koji koristi D7 platformu.

Nova mehanička osnova, izrađena od aluminijuma, ne samo da je lakša od stare, već je veoma prilagodljiva, pa Jaguar Land Rover planira da u budućnosti sve svoje modele postavi na MLA platformu.

Još jedna prednost je što MLA može da podrži potpuno električni pogon, kao i plug-in hibridni sistem, osim postojećih benzinskih i dizel motora.
Range Rover SV Coupe iz 2018. (ilustracija)
Zahvaljujući takvoj fleksibilnosti, Jaguar Land Rover planira da svoje modele, koji sada imaju agregate sa unutrašnjim sagorevanjem, upotpuni električnim pogonskim sistemima.

Kako saznaje Autocar, sledeća generacija modela Range Rover ipak neće imati čisto električni pogon, već samo takozvani blagi hibridni sistem.

Isti izvor navodi da će postojeća paleta motora, koja uključuje 3.0 V6 dizelaš, 4.4 V8 dizelaš, te benzinske 5.0 V8 sa kompresorom i 3.0 V8 biti ukinuta.

Umesto toga, u planu su redni Ingenium šestocilindraši, koji će u verzijama sa blagim hibridnim pogonom biti upareni sa 48-voltnim električnim sistemom.
Range Rover SV Coupe iz 2018. (ilustracija)
Sledeći Range Rover zadržaće proporcije aktuelne verzije i njen prepozatljivi dizajn, uz određene stilske modernizacije.

Automobil će biti opremljen najsavremenijim tehnologijama koje u svojim modelima nudi Jaguar Land Rover. Među njima je i sistem povezivosti koji će omogućiti vlasniku da, vozeći Range Rover, "komunicira" sa elektronskim sistemima i uređajima u svom domu.

Osim toga, očekuje se da će nova generacija najluksuzinjeg Land Rovera biti opremljena i tehnologijom autonomne vožnje.

Sva ova, kao i neka druga unapređenja trebalo bi da "poguraju" Range Rover u najvišu klasu luksuznih SUV vozila, u kojoj su sada usamljeni Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: