Nissan polako povlači dizelaše iz Evrope, "gura" EV

Japanski proizvođač postepeno će prestati da prodaje automobile sa dizel motorima na evropskom tržištu. Prazninu će popuniti automobili na struju, smatraju u Nissanu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

13:30

Nissan polako povlači dizelaše iz Evrope,
Elektrièni Nissan Leaf

Ovakav potez Nissana posledica je smanjenog interesovanja kupaca u Evropi za dizelašima, piše Rojters. Isti izvor navodi da Nissan zbog toga planira da ukine stotine radnih mesta u svom pogonu u Sanderlendu, koji je ujedno i najveća fabrika automobila u Velikoj Brianiji.

"Kao i drugi proizvođači automobila i naša kompanija se suočava sa padom interesovanja kada je reč o automobilima sa dizel motorima, ali ne predviđamo da će oni brzo i odjednom nestati sa tržišta”, rekla je portparol Nissana.

"U ovom trenutku, mnogi kupci i dalje žele automobile sa modernim dizel motorima, i Nissan će ih zadržati u ponudi", dodaje ona.

"U Evropi, gde je najviše koncentrisana prodaja dizelaša, veći upliv naših električnih automobila omogućiće nam da postepeno izbacujemo dizel motore iz putničkih vozila, kako koji model iz game bude obnavljan".

Automobilska industrija se u poslednjie vreme suočava sa povećanim pritiskom regulatornih tela EU u pogledu emisionih standarda, koji su sve restriktivniji. Ovim su naročito pogođeni dizelaši, čiju su zabranu najavile pojedine evropske metropole i veliki nemački gradovi.

Kao posledica toga, u prvom kvartalu 2018. u EU je zabeležen pad prodaje ove vrste vozila od 17% u odnosu na isti period 2017.

Da bi trend pada tražnje mogao da se okrene u suprotnom smeru u budućnosti, nagoveštava najava Boscha koji je razvio novu tehnologiju za smanjenje štetnih emisija dizel motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: