Sajam u Detroitu "seli se" iz januara u oktobar?

Najveći severnoamerički salon automobila, koji se decenijama tradicionalno organizuje u januaru, mogao bi da promeni datum održavanja.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

14:30

Sajam u Detroitu
Auto-salon u Detroitu 2018. (Foto: Newspress)

Organizatori ove sajamske manifestacije razmatraju oktobar meseca kao mogući novi termin održavanja detroitskog auto-salona, saznaje Crain’s Detroit.

Ideja nije nova i o njoj su zvaničnici sajma u Detoritu razgovarali u poslednjih godinu dana sa proizvođačima automobila i drugim izlagačima, kao što su kompanije koje izrađuju komponente za auto-industriju.

Zvanična odluka o promeni termina održavanja salona još nije doneta, ali ako se sve zainteresovane strane slože oko predloženog datuma u oktobru, novi kalendar detroitske auto-izložbe trebalo bi da počne da se primenjuje od 2020. godine.
Auto-salon u Detroitu 2018. (Foto: Newspress)
Organizatori smatraju da bi promena termina sa zime na jesen donela brojne koristi za sve.

Pre svega, usled povoljnijih klimatskih i vremenskih uslova proizvođači bi mogli da neke tehnologije i inovacije (poput sistema autonomne vožnje), predstave javnosti i izvan zatvorenih hala.

Naime, prosečna najviša dnevna temperatura u Detroitu u januaru je svega 0° C, dok je u oktobru 15.5° C.

Drugi razlog za promenu termina tiče se Međunarodnog sajma elektronike u Las Vegasu, koji polako postaje mesto na kome auto-kompanije predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća na svojim automobilima.

Ova manifestacija takođe se organizuje u januaru, i to neposredno pre detroitskog sajma, pa počinje da predstavlja konkurenciju auto-salonu u Detroitu, jer se proizvođači automobila sve češće odlučuju da premijere nekih svojih noviteta održe u Las Vegasu.
Auto-salon u Detroitu 2018. (Foto: Newspress)
Sa druge strane, odabir meseca oktobra za novi termin sajma u Detroitu ima i svoje nedostatke.

Najpre, isuviše ga približava datumu održavanja auto-salona u Frankfurtu, odnosno Parizu (septembar ili čak početak oktobra), a nije daleko ni drugi veoma važan američki sajam automobila, onaj u Los Anđelesu (kraj novembra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: