Koje su prednosti doniranih automobila iz Japana?

Vlada Japana donirala je Srbiji 150 automobila, vrednosti oko 3,5 miliona evra, u cilju unapređenja zaštite životne sredine i smanjenja troškova održavanja službenih vozila. O kakvim je automobilima reč i zašto su baš oni odabrani?

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

10:04

Default images
Lexus GS300h

Među vozilima koja su poklonjena Vladi Srbije su 22 primerka modela Lexus GS300h, 11 automobila treće generacije Toyote Prius i 117 Mazdi 3 Sedan.

Zajedničko za sva tri modela je da imaju napredne pogonske sisteme sa niskom potrošnjom goriva i malom emisijom ugljen-dioksida, i da su naročito pogodni za vožnju u urbanim sredinama zbog manjeg zagađenja vazduha.
Toyota Prius
Lexus GS300h je luksuzna limuzina u klasi popularnih službenih premijum modela, kao što su Mercedes E klase, BMW Serije 5 ili Audi A6.

Za razliku od pomenutih automobila, GS300h ima hibridni pogon koji se sastoji od benzinskog i elektromotora ukupne snage 223 ks (164 kW).

Prednosti ovakvog pogona u odnosu na modele sličnih karakteristika i preformansi, sa klasičnim motorima, je što Lexus GS300h emituje 109 g CO2/km, dok je prosečna potrošnja benzina u kombinovanom ciklusu 4,7 l/100 km.
Toyota Prius
Toyota Prius je prvi serijski putnički automobil na hibridni pogon u svetu, a ujedno i najprodavaniji hibrid u istoriji sa preko 5 miliona isporučenih vozila.

Prvi Prius na tržište je stigao 1997, a automobili koje je Japan poklonio Vladi Srbije pripadaju aktuelnoj, trećoj generaciji ovog modela. U pitanju je vozilo iz srednje klase ili takozvanog C segmenta, koje je opet nešto duže i prostranije od sličnih hečbek modela na tržištu.

Prius koji stiže u vozni park Vlade Srbije opremljen je 1.8 litarskim benzincem kome u vožnji "asistira" električni motor, a ukupna kombinovana snaga sistema je 136 "konja" (100 kW).

Ovaj automobil u atmosferu emituje samo 89 g/km, a prema fabričkim podacima prosečno troši svega 3,8 litara benzina na 100 km.

Pročitajte kako se na našem testu pokazala Toyota Prius treće generacije.
Mazda3 Sedan (Foto: Tanjug)
Treći donirani model je Mazda3 Sedan 2.2 SKYACTIV-D. Ovaj automobil je i najzastupljeniji među vozilima koje je Vlada Japana pokolnila Srbiji - na našim putevima će se naći 117 primeraka nove Mazdine "trojke".

Automobil je sličnih dimenzija kao i Prius, a interesantno je da dva modela imaju isto međuosovinsko rastojanje (2.700 mm), što znači da ima sasvim dovoljno prostora za smeštaj putnika na zadnjim sedištima.

I Prius i Mazda3 su zadovoljavajuće rešenje za službeno vozilo za kraće relacije, u kome može da se preveze više od 2 osobe.
Mazda3 Sedan (Foto: Tanjug)
Mazdin 2.2 litarski SKYACTIV-D dizel motor proizvodi 150 ks (110 kW), prema fabričkim specifikacijama prosečno troši 3,9 litara goriva na 100 km i emituje 104 grama CO2 po km.

Da ovako niska potrošnja, koju proizvođač deklariše za SKYACTIV-D motor, nije nedostižna u praksi, pokazalo je Mazdino "Urban Challenge" takmičenje organizovano u Beču 2014, kada su pojedini novinari vozeći Mazdu 3 Sport uspeli da postignu bolje rezultate od fabričkih.

Vlada Japana očekuje da će najnovijom donacijom javnom državnom sektoru pomoći Srbiji u unapređenju zaštite životne sredine i pobuditi veće interesovanje za upotrebu vozila sa hibridnim tehnologijama i manjom emisijom ugljen-dioksida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: