Novi Audi R8 na sajmu u Ženevi

Audi ni ovog puta nije odstupio od svoje "evolutivne" dizajnerske filozofije, tako da novi R8 predstavlja logičan nastavak priče započete 2006. kada je na salonu u Parizu prikazana prva generacija ovog automobila. Osim benzinske verzije, na Audijevom štandu u Ženevi izložen je i električni model.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

10:24

Default images

Sportski top model nemačkog proizvođača zadržao je prepoznatljivu siluetu i proporcije, uz više oštrih ugaonih formi na prednjem delu.

Bočni delovi karoserije imaju više skulpturalni dizajn nego ranije, a panel koji maskira otvore vazduha ispred zadnjih točkova i koji se ističe zahvaljujući drugačijoj boji, podeljen je na dve komponente.

Zadnji deo Audija R8 takođe je pretrepeo značajne stilske promene, i verovatno će izazvati podeljena mišljenja fanova ovog modela. Stop svetla su opremljena LED tehnologijom i za nijansu su tanja nego kod aktuelne verzije, a reklo bi se da su otvori za vazduh, koji se nalaze ispod zadnjih svetlosnih grupa, i pozicija za registarsku tablicu manje skladni, u poređenju sa Audijem R8 prve generacije.
Za pogon je upotrebljen 5.2 litarski atmosferski V10 motor, koji će biti dostupan u dve verzije. Slabija varijanta u baznom modelu proizvodi 540 ks (397 kW) i raspolaže sa 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za one kojima je to malo, dostupan je motor sa 610 ks (449 kW) i 560 Nm, koji pokreće Audi R8 Plus.

U osnovnoj verziji, R8 do stotke ubrzava za 3,5 s, pre nego što dostigne maksimalnih 320 km/h, dok Audi R8 Plus od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 s, uz nešto veću najveću brzinu - 330 km/h.

Bez obzira koji od dva motora pokreće automobil, novi R8 za prenos snage koristi unapređeni sedmostepeni S tronic menjač, sa tri moda automatske kontrole i jednim za manuelnu promenu brzina.
Snaga se prenosi na sve točkove pomoću quattro sistema. U zavisnosti od trenutnih zahteva u vožnji i stanja na putu, elektronika određuje koji procenat obrtnog momenta šalje na zadnje a koji na prednje točkove.

Konstrukcija automobila napravljena je od aluminijuma i plastičnih materijala ojačanim ugljeničnim vlaknima, tako da novi R8 teži između 1.454 i 1.555 kg, u zavisnosti od verzije, što je 50-ak kg manje u poređenju sa prvom generacijom.

Dizajn unutrašnjosti automobila značajno je promenjen, pa je tako umesto klasičnih instrumenata ugrađen multifunkcionalni 12,3 inčni displej kao kod novog Audija TT.

Sa centralne konzole nestale su mnoge komande, kao i displej multimedijalnog sistema. Umesto da skreće pogled, vozač sada može da usmeri pažnju direktno ispred sebe, a svi podaci i sadržaji koji ga interesuju, uključujući i navigaciju, dostupni su na multifunkcionalnlnom ekranu sa instrumentima.

Novi Audi R8 na tržište stiže u leto 2015. Bazni model prodavaće se po ceni od 165.000 evra, dok za R8 Plus treba izdvojiti 187.400 evra.
Audi R8 e-tron
Pored modela sa benzinskim V10 motorom, Audi je na ženevskom salonu izložio i električni R8 e-tron, sa dva elektromotora. Audi R8 e-tron imaće oznaku 2.0, kako bi se naglasila razlika u odnosu na prethodnu varijantu ovog električnog modela, koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju.

I dok je stari R8 e-tron imao autonomiju kretanja oko 215 km, novi će imati dvostruko veći radijus i sa jednim punjenjem baterija moći će da pređe do 450 km. Kako kažu u Audiju, ovo će biti omogućeno pre svega zahvaljujući povećanju kapaciteta baterja sa 49 kWh na 92 kWh.
Nova generacija litijum-jonskih baterija biće postavljena duž centralnog tunela automobila i imaće oblik slova "T", a nemački proizvođač tvrdi da će njihova dopuna do 100% kapaciteta trajati "znatno ispod dva sata".

Kada je reč o pogonskom sistemu, on će se sastojati od dva elektromotora čija je kombinovana snaga povećana sa ranijih 381 ks (280 kW), na 462 ks (340 kW), dok će maksimalni obrtni moment porasti sa 820 Nm na 920 Nm.
Audi R8 e-tron 2.0 ubrzavaće od 0 do 100 km/h za 3,9 s, a maskimalna brzina najverovatnije će biti ograničena na 250 km/h.

U kompaniji kažu da će električni R8 biti dostupan tokom 2015, ali nisu saopštili tačan datum i cenu, za koju se veruje da će biti viša od Audija R8 V10 Plus koji košta 187.400 evra.

Pratite naš specijal - Sajam u Ženevi 2015.

Više fotografija možete pogledati u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: