Kako se održava predsedničko vozilo?

Vest o udesu blindiranog Mercedsa-Brabus GL 500 koji se koristio u pratnji predsednika Srbije, izazvala je veliku pažnju javnosti. Ova saobraćajna nesreća pokrenula je mnoga pitanja, od toga ko je kriv za udes, do bezbednosnih procedura prilikom servisiranja ovakve vrste vozila.

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

14:33

Default images

Da su procedure prilikom servisiranja veoma važne, pokazuje primer iz SAD. Američki Stejt dipartment objavio je poseban dokument o tome kako se održavaju vozila iz njihovih diplomatskih misija širom sveta.

U ovom dokumentu se između ostalog navodi da blindirana vozila zbog svoje specifičnosti moraju iz preventivnih razloga da se redovno i kvalitetno održavaju, kao i da to može da se obavlja u lokalnim servisima.

Međutim, u dokumentu se insistira da tokom preventivnog održavanja ili eventualne opravke, vozilo mora biti pod stalnim nadzorom službenika ambasade. U ovom slučaju reč je svakako o nekom ko je u ambasadi SAD zadužen za bezbednost.

Da li u Srbiji predsedničko vozilo sme da se ostavi bez nadzora u ovlašćenom servisu? Ko i na koji način vrši eventualnu test vožnju nakon obavljenog servisa? Da li su u svemu tome poštovane procedure?
Direktor policije, Milorad Veljović, smatra da se radi o propustu sa bezbednosnog aspekta.

"Dao sam nalog da se izvrše provere do kraja i mislim da je nedopustivo da takav auto ne bude na neki način obezbeđen 24 časa", kaže Milorad Veljović. Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, tvrdi da "to nije propust bezbednosnih službi" i da krivicu za udes snose u Mercedesovom servisu.

Milorad Veljović kaže da je zaista čudno da se tako nešto desi u servisu kakav je Mercedesov, ali da to ne oslobađa policiju od odgovornosti. Prema njegovim rečima, s obzirom da se radi o blindiranom automobilu velike vrednosti u kojem se vozi štićeno lice - predsednik države, policija nije smela da ostavi takvo vozilo nijednog trenutka bez kontrole.

Međutim, savetnica predsednika Srbije, Stanislava Pak, u izjavi za RTS objašnjava da je vozilo predato na servisiranje uz poštovanje svih propisanih procedura. Ona je naglasila i da je reč o vozilu koje se koristilo u pratnji predsednika Srbije, odnosno da se on nije lično vozio u njemu.

"Sve procedure u vezi sa primopredajom su ispoštovane i bezbednost predsednika nijednog trenutka nije bila ugrožena", rekla je Pak. Osvrćući se na mišljenje pojedinih bezbednosnih analitičara da je vozilo trebalo da bude pod celodnevnim nadzorom, Pak je objasnila da je to nemoguće, jer su vozila iz predsednikove pratnje ponekad i nekoliko meseci na popravci.

"Važno je da se, kada se vozilo posle zapisnika primi, uradi kontradiverziona i antiprislušna kontrola i nakon toga ga obezbeđenje preuzima i ono je u funkciji", rekla je Pak.
Da je propust ipak napravljen, smatra kriminolog Zlatko Nikolić. On kaže da nisu poštovane uobičajne procedure za tu vrstu servisa.

Nikolić je rekao Tanjugu da se u slučaju i servisiranja automobila koje koriste najviši državni zvaničnici moraju poštovati utvrđene procedure, a da tokom probne vožnje ispred i iza tog automobila treba da budu druga, posebno obeležena vozila.

On je, povodom različitih mišljenja o tom slučaju koja su izneli ministar unutrašnjih poslova i direktor policije ocenio da je prvi čovek policije u pravu.

"Veljović je sigurno u pravu. U konkretnom slučaju blindirani predsednički automobil ne bi bio slupan da su prilikom probne vožnje ispred i iza njega bila dva propisno obeležena vozila iz pratnje", rekao je Nikolić.

Iako u navedenim izjavama postoji dosta neslaganja oko odgovornosti, stiče se utisak da je bilo propusta i da do udesa nije moralo da dođe da su se poštovale procedure.

Možda se naše i američke procedure razlikuju, ali ipak teško je zamisliti da bi američka ambasada dozvolila da njihovo vozilo bude "nekoliko meseci na popravci", i da pripadnik obezbeđenja provede toliko vremena družeći se sa serviserima.

Pročitajte šta treba da znate pre vožnje blindiranog vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: