Buntovnik koji je voleo automobile i brzinu

"Trkanje, to je život. Sve između toga je samo čekanje", govorio je Stiv Mekvin, glumac koji je bio neodoljivi buntovnik na filmskom platnu, ali i van njega.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2016.

11:58

Buntovnik koji je voleo automobile i brzinu
Foto: TAG Heuer

U novembru će se navršiti 36 godina od smrti legendarnog Stiva Mekvina. Pre njega, holivudska mašinerija je proizvodila ili heroje ili bitange. Iako su filmovi već bili u koloru, vrednosti su bile crno-bele, dobri ili loši momci, nije bilo sredine. Nakon pojavljivanja plavookog šmekera, stigla je era buntovnika.

Mnoge filmske zvezde pokušavale su da imitiraju prkosan stav, samouverenost i ležernost glumca. Niko mu nikada nije prišao ni blizu.

Još kao mali, dobio je na poklon od ujaka crveni bicikl, koji je u njemu probudio strast ka vožnji i brzini. Od tada, njegov život izgleda kao priča iz Dikensovih romana, pisana u doba američke Velike depresije. Kako majka nije mogla da se stara o malom Stivu, otpočinje selidba iz jednog raspuklog doma u drugi…

Bio je član bande već sa 12, a sa 14 godina se obreo na ulici. Pridružuje se cirkuskoj trupi, a potom dospeva u popravni dom, da bi kasnije završio u američkoj mornarici. U jednom trenutku otkriva glumu a Holivud otkriva njega. Uz uspon na filmskoj sceni, neprekidno traje i ljubav, najpre prema motociklima, a kasnije i prema automobilima.

Kažu da je do 1980. godine, kada je umro, Stiv Mekvin posedovao kolekciju od oko 100 motora i automobila. Među njima bio je i čuveni Mustang iz filma "Bullitt" (Ford Mustang GT-390 fastback iz 1968.), zatim Porsche 917 iz filma "Le Mans", Jaguar XKSS iz 1956, Mercedes Benz 300 SEL 6.3 iz 1972, Ferrari 275 GTB/4 iz 1967, Ferrari 250 GT Berlinetta Lusso…

Kada su motocikli u pitanju, imao je takođe neprocenjivu kolekciju: Indian Powerplus Daytona trkački motocikl iz 1920, Indian Sport Scout iz 1934, Hondu Superhawk CB77, Triumph Bonneville Scrambler, Harley-Davidson Model B iz 1929… Tokom snimanja filma Bullit 1968. godine, Stiv je legendarni Mustang vozio ulicama San Franciska neverovatno brzo, tako da je bilo neophodno da na snimanju koriste dva identična automobila. Kažu da je prvi auto posle izvesnog vremena bio totalno demoliran.

Prilikom snimanju filma Le Mans, Stiv se obavezao da će scene trka biti potpuno realistične, pa je insistirao da on vozi Porsche 917 koji se kretao brzinom od 225 km/h.

Njegove uloge su bile obeležene vožnjom automobila i motora, a poznat je i po tome što je učestvovao u mnogim opasnim scenama i nije dozvoljavao da ga kaskaderi zamene. Za sva vremena ostale su zapamćene uloge u filmovima Bullitt, Le Mans, Getaway, Great Escape i Thomas Crown Affair, u kojima je prikazana maestralna gluma ali i izuzetni i nezaboravni automobili.
Foto: TAG Heuer
Mekvin je rado učestvovao i u auto-trkama, pa je tako osvojio drugo mesto na trci 12 Hours of Sebring 1970. godine, vozeći Porsche 908/02 sa gipsom na levoj nozi, jer je samo dve nedelje pre toga imao nesreću na motociklu.

U svakodnevnom životu nije bio vozač za primer. Do te mere je voleo brzu vožnju da je tokom života sakupio veliku kolekciju kazni zbog prekoračenja brzine. Vozačka dozvola mu je oduzimana dva puta.

Kada mu je žena bila u šestom mesecu trudnoće, zaustavio ih je policijski automobil, naravno zbog prebrze vožnje. Stiv se izvukao pod izgovorom da žuri jer mu se žena porađa, a policajci su ih čak ispratili do bolnice. Iako je često bio u sukobima sa svima oko sebe, imao je neverovatnu harizmu i neodoljiv šarm, pa je bez obzira na prgavu i tešku narav, postao jedan od najpopularnijih i najplaćenijih glumaca svoje generacije.

Na filmskom festivalu u Kanu, 2015. godine, prikazan je dokumentarac "Steve McQueen: The Man & Le Mans" koji na autentičan način predstavlje ličnost i suštinu legendarnog glumca. Živeo je po sopstvenim pravilima, pa je i do danas ostao moderni predstavnik pop kulture i dokaz da legende po definiciji odolevaju testu vremena. Izvor: TAG Heuer

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: