Kako je Klarkson uvredio i Kineze i Britance?

"Ovaj automobil možda jeste projektovan i izrađen u Britaniji, ali je u suštini kineski, koliko su kineski i štapići za jelo", zaključio je Džeremi Klarkson u svom tekstu o britansko-kineskom automobilu MG6.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

09:06

Default images

Džeremi Klarkson (Jeremy Clarkson) poznat je po tome što nema dlake na jeziku. Bilo da komentariše određeni model automobila ili neku aktuelnu društvenu temu u svojoj zemlji. Ovog puta, britanski voditelj nije se oglasio u emisiji Top Gear, po kojoj je i najpoznatiji, već u listu Sandej tajms, za koji je napisao tekst o modelu MG6.

Iako pobornik britanske automobilske industrije, Klarkson poput mnogih ljubitelja automobila iz te zemlje, nije zadovoljan trenutnim stanjem u kojem se ona nalazi. Za Britance trn u oku predstavlja i to što sve više nekada čuvenih automobilskih marki prelazi u vlasništvo dalekoistočnih kompanija.

Takav je slučaj i sa poznatim brendom MG kojeg je 2005. godine kupio kineski SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) i pod čijim se imenom sada izrađuju modeli koji nemaju mnogo veze sa nekadašnjim proizvođačem.
MG6
Klarkson je nedavno testirao model MG6, nakon čega je u Sandej tajmsu primetio kako "automobil uopšte nije loš, već je histerično očajan".

Svoju izjavu potkrepio je tvrdnjom da sve u vozilu deluje jeftino i nekvalitetno, da je potpuno nebezbedan i da u kabini ima prostora za glavu "koliko i u mrtvačkom sanduku".

"Upravljivost je nikakva, a nakon jednog zaustavljanja, nisam uspeo da startujem motor", dodao je Džeremi Klarkson.

"U osnovi, sve to se i moglo očekivati od jednog automobila koji je zajednički produkt Britanaca i Kineza", zaključio je on.

Očekivano, MG nije bio preterano srećan zbog svega izrečenog. Iz te kompanije su demantovali sve što je Klarkson napisao o modelu MG6, a posebno im je zasmetala konstatacija da je ovaj automobil kineski produkt.

"MG6 je kreirao talentovani britanski dizajner, Tony Williams- Kenny, koji je obrazovan u Engleskoj, a projektovao ga je tim inženjera koje takođe predvodi Britanac", kaže se između ostalog u odgovoru MG-a. Iz te kompanije negiraju i da automobil nije bezbedan i hvale njegove savremene sisteme i ekonomičnost.

Pročitajte šta Džeremi Klarkson misli o bebama u avionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: