Kakvi su automobili iz S. Koreje?

O Severnoj Koreji najčešće se piše u negativnom kontekstu i to obično kada se u tom regionu pojavi pretnja od sukoba između dve Koreje. Kada je reč o auto-industriji, malo je poznato da u toj zemlji postojala kompanija koja se bavila proizvodnjom automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

12:19

Default images

Domaći severnokorejski proizvođač vozila zove se Pyeonghwa Motors (reč "pyeonghwa" znači mir, što je pomalo ironično u svetlu najnovijih vesti iz tog dela sveta), a osnovan je 1999. godine.

Još je zanimljivije da je Pyeonghwa Motors nastao kao zajedničko preduzeće kompanije južnokorejskog verskog lidera, Sun Myung Moon-a (1920-2012.) i korporacije Ryonbong General, koju su osnovali državni organi Severne Koreje.

Pogledajte promotivni video kompanije Pyeonghwa Motors:



Iako severnokorejski proizvođač trenutno ne izrađuje vozila, on je i dalje jedina kompanija u ovoj zemlji koja ima dozvolu od države da se bavi tom delatnošću.

Imena modela koji su se sklapali u Severnoj Koreji neće vam biti poznata, ali njihov izgled hoće. Jedno od vozila predstavlja preimenovanu verziju modela SsangYong Chairman, koji je opet malo izmenjena varijanta starijeg W210 Mercedesa E klase.
Neki automobili pravljeni su na osnovu licence kineskog proizvođača Brilliance, a među njima je i van zasnovan na staroj verziji modela Toyota Hiace.

Interesantno je da su Severnokorejci sklapali i svoje verzije nekoliko FIAT-ovih automobila, među kojima su modeli Siena (sedan varijanta FIAT-a Palio) i Doblo, takođe pod Brilliance licencom.
Pyeonghwa Motors nikada nije ostvario ozbiljan finansijski rezultat u svom poslovanju, već je pre svega služio u diplomatske svrhe, u cilju poboljšanja odnosa između dve Koreje.

O tome govore i brojevi proizvedenih vozila. Na primer, uprkos fabričkom kapacitetu od 10.000 jedinica godišnje, Pyeonghwa je 2003. proizveo samo 314 automobila, a 2005. godine, oko 400 primeraka.

Sve u svemu, u Severnoj Koreji automobili su se više sklapali nego što su se zaista proizvodili, a i tome je došao kraj u novembru 2012. godine, kada je Pyeonghwa Motors prestao da postoji.

Pročitajte o uticaju korejske krzie na automobilsku industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: