Premijer potvrdio – turski automobil u prodaji do 2021.

Premijer Turske Binali Jildirim potvrdio je da će prototip prvog domaćeg automobila biti gotov sledeće godine, a da će se u prodaji naći za dve do tri godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

16:59

Premijer potvrdio – turski automobil u prodaji do 2021.

U novembru prošle godine pet turskih kompanija – Anadolu Group, BMC, Kiraca Holding, Turkcell i Zorlu Holding su se ujedinile kako bi proizvele prvi domaći automobil Turske.

"Prototip će biti spreman 2019, a masovna produkcija će početi 2020-2021. Vlada će dodatno povećati proizvodni kapacitet, konkurentnost te istraživanje i razvoj. Ubrzanjem tehnoloških promena, pravićemo više domaćih proizvoda", rekao je Jildirim.

Turska je jedno od najvećih automobilskih tržišta u Evropi, u kojoj svoje proizvodne pogone imaju kompanije poput FIAT-a (Tipo), Renaulta, Hyundaija, Honde i Toyote.

Godišnje se u ovoj zemlji, koja leži na dva kontinenta, proizvede oko milion vozila. Očekuje se da prvi turski automobil bude koncentrisan na sektor vozila na električni pogon i predstavlja lokalnu Teslu. Nema informacija kako će se prvu turski automobilski brend zvati.

Jildirim je podvukao da će Turska nastaviti da raste i razvija se u vreme kada kriza pogađa najveće svetske ekomonije.

"Rekordan ekonomski rast tokom 2017. će biti nastavljen porastom izvoza i zaposlenosti", dodao je premijer.

Prošle godine turska ekonomija se prošilila za 5,3 odsto u prvom i 5,4% u drugom kvartalu. U trećem je postala najbrže rastuća ekomonija u G20, grupi najrazvijenijih zemalja sveta sa dvocifrenim procentualnim rastom (11,1%).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: