Koliko su današnji modeli bezbedniji od onih pre 20 god

Proizvođači automobila neprestano rade na unapređenju bezbednosti novih modela. Na to ih, između stalog, podstiču i rezultati ostvareni na "kreš testovima" nezavisinih organizacija za ispitivanje bezbednosti vozila, kao što je EuroNCAP.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2017.

11:31

Koliko su današnji modeli bezbedniji od onih pre 20 god
Rover 100 na kreš testu iz 1997. (Foto: EuroNCAP)

Otkako je EuroNCAP započeo "kreš testove" 1997, ispitano je i ocenjeno 630 modela novih automobila, a u sudarima u kontrolisanim laboratorijskim uslovima testirano je oko 1.800 vozila.

Da bi realizovala toliki broj testova u protekle dve decenije, ova organizacija utrošila je preko 160 miliona evra. Ipak, smatra se da je to relativno mala suma, s obzirom na sva unapređenja bezbednosti koja su proizvođači naknadno izvršili na svojim modelima podstaknuti lošim ocenema na "kreš testovima" i sugestijama koje im je uputio EuroNCAP.

Kako bi slikovito pokazao koliko je poboljšana bezbednost novih modela automobila u odnosu na one pre 20 godina, EuroNCAP je objavio uporedni video "kreš testa" Rovera 100 iz 1997. i najnovije Honde Jazz iz 2015: Iako je Rover 100 čak i te 1997. bio prilično zastareo model, čija konstrukcija vodi poreklo iz 80-tih godina 20. veka, ovaj automobil je pre dve decenije i dalje bio dostupan kupcima na tržištu.

Stanje vozila nakon udara u prepreku na "kreš testu" slikovito pokazuje razliku između automobila B klase, koji je 1997. prodavan kao nov model, i vozila iz istog segmenta 20-ak godina kasnije. Dok je nakon sudara Rover pretrpeo velika konstruktivna oštećenja putničke kabine, čak do centralnog krovnog nosača, kabina Honde Jazz je pri istim uslovima testa ostala praktično nedirnuta, a svu silu udara preuzela je na sebe prednja zona gužvanja (do A stubova).

Rover 100 je nakon ovog testa dobio samo 1 zvezdicu za bezbednost. Poređenja radi, 1997. godine modeli iz istog, B segmenta, kao što su Ford Fiesta i VW Polo dobili su 3 zvezdice (od tada maksimalne 4) na "kreš testovima", dok su FIAT Punto, Nissan Micra, Opel Corsa i Renault Clio ocenjeni sa 2 zvezdice.
Rover 100 nakon kreš testa iz 1997. (Foto: EuroNCAP)
Pojedini proizvođači automobila u početku su kritikovali sistem ocenjivanja bezbednosti koji je uspostavio EuroNCAP, uz tvrdnju da je on postavljen tako da je nemoguće dobiti maksimalne 4 zvezdice. Ipak, vrlo brzo ih je demantovao Volvo, čiji je model S40 postao prvi automobila sa 4 zvezdice na ovom "kreš testu".

EuroNCAP iz godine u godinu pooštrava i proširuje kriterijume svojih testova, i tako će nastaviti i u budućnosti. Iz ove organizacije najavljuju da će 2018. početi da testiraju automobilske elektronske sisteme koji prepozanju bicikliste na putu i sprečavaju da vozilo udari u njih.
Prvi model sa maksimalnim skorom na EuroNCAP testu - Volvo S40 (1995-2004.)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: